Wednesday, May 28, 2008

Pripravil Michal Novák: Letecká Linka Poprad - Londýn 4 krát do týždňa

11:00 28.05.2008

Napriek tomu, že Taliban sa už nikdy nechopí moci v Afganistane, jeho vplyv na južnú časť krajiny je značný. Povedal britský minister obrany. Varoval pred medzinárodným dopadom situácie v Afganistane, jedného z najväčších producentov ópia na svete, ktorý sa podľa neho pomaly mení na "narko-štát"

Nový iránsky parlament dnes veľkou väčšinou zvolil bývalého jadrového vyjednávača Alího Laridžáního za svojho predsedu. Laridžání je kritikom prezidenta Mahmúda Ahmadinedžáda. V prezidentských voľbách roku 2005 bol Ahmadínedžádovým protikandidátom. V októbri minulého roku rezignoval na post hlavného vyjednávača po spore s prezidentom, ktorý ho kritizoval za príliš mierny a pragmatický postoj k Západu. Ihneď po zvolení zvšak Laridžání pohrozil, že Teherán môže prehodnotiť svoju spoluprácu s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu. Ta znovu vyjadrila obavy z iránskeho jadrového programu a Teherán obvinila zo zatajovania informácií.

Generálny tajomník NATO Jaap De Hoop Scheffer bude dnes hlavou OSN Panom Ki-munom rokovať o Kosove. Podľa srbských médií budú analyzovať situáciu, ktorá vznikla po februárovom vyhlásení nezávislosti Kosova, ako aj rozdelenie zodpovednosti medzi medzinárodné organizácie zapojené do tohto procesu. Diplomati OSN uviedli, že Scheffer nedávno vyjadril svoje obavy z možného zhoršenia bezpečnostnej situácie v Kosove.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy má dnes počas návštevy Poľska ohlásiť úplné otvorenie pracovného trhu pre nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska. Ako informuje francúzska tlač, iba pre Rumunsko a Bulharsko ostanú podľa novín naďalej v platnosti prechodné obdobia.

Telofón Scotta –Robinson a pre slepých ľudí sa stal novinkou roka. Scott-Robinson vyrobil špeciálny telefón, ktorý pomôže 12 millionom zrakovo postihnutým ľuďom Európe.

Letecká spoločnosť Sky Europe bude do Popradu lietať štyrikrát v týždni. Od 6. júla rozširuje počet letov na linke Poprad - Londýn z doterajších troch spojení v utorok, štvrtok a v sobotu aj o nedeľu. Dôvodom rozšírenia je vysoký záujem o leteckú prepravu. Vyťaženosť lietadiel Sky Europe na linke Poprad - Londýn mimo sezóny presahuje 80 percent, v sezóne je to viac ako 90 percent.

Slovenská koruna sa po pokojnejšom úvode týždňa opäť pustila do prepisovania historických tabuliek. Dnes koruna prelomila hranicu 31 SKK/EUR a najnižšie sa kurz dostal na 30,80 SKK/EUR, čím posunula piatkový rekord o vyše dvadsať halierov.

Sport

Austrálsky plavec Nick D'Arcy zrejme definitívne stratil šancu zúčastniť sa na olympijských hrách v Pekingu. D'Arcy si síce zabezpečil nomináciu na augustové OH pre disciplíny 100 a 200 m motýlik, ale Austrálsky olympijský výbor ho vzápätí po bitke vylúčil z tímu. Na agresívne správanie 20-ročného špecialistu doplatil Simon Cowley, ktorý utrpel zlomeninu sánky, nosa, očnice a lícnej kosti. Hoci sa D'Arcy za svoje správanie na oslavnom večierku ospravedlnil, stále čelí obvineniam z napadnutia a ťažkého ublíženia na zdraví.

*********************

Slnečno, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.
Severný až severovýchodný vietor 5 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm