Monday, May 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Francúzsko sa pripravuje na predsedníctvo EÚ

7:00 27.05.2008

Posilnenie európskeho vplyvu na medzinárodnej scéne a zlepšenie ekonomických vyhliadok Európskej únie budú cieľmi francúzskeho predsedníctva dvadsaťsedmičky, ktoré sa začne 1. júla. Francúzsko chce podporovať snahy o vytvorenie spoločnej obrannej politiky únie a s spolupracovať s Washingtonom v záležitostiach, ako je mierový proces na Blízkom východe.

Počet obetí včerajšieho výbuchu v hlavnom meste Srí Lanky stúpol na osem. Terčom útoku, pri ktorom sa zranilo ďalších sedemdesiat ľudí, sa stal preplnený osobný vlak. Hovorca armády z útoku obvinil tamilských separatistov.

Kanadský minister zahraničných vecí Maxime Bernier rezignoval. Ponechával totiž tajné materiály na nezabezpečenom mieste. Bernier sa vzdal funkcie po tom, ako vyšlo najavo, že jeho bývalá priateľka mala pomer s mužom spätým s organizovaným zločinom. Premié uviedol, že vzťah so ženou, ktorá bola spájaná s motocyklovým gangom Hells Angels, nebol dôvodom rezignácie. Bernier však odstúpil práve v čase, keď jeho bývalá priateľka chcela vystúpiť v televízii s tým, že jej bývalý milenec narábal s tajnými dokumentmi neopatrne.

Dnes by mal podľa predpovedí zasiahnuť zemetrasením zničenú oblasť v Číne silný dážď. Nával vody môže spôsobiť pretrhnutie jazera, ktoré sa vytvorilo po zemetrasení. Ohrozených je tak až 1,3 milióna ľudí. Jazero sa vytvorili zosuvy pôdy, ktorá prehradila rieku severovýchodne od mesta Maosian v provincii Si-čchuan na juhozápade Číny. Predbežne úrady evakuovali 30 tisíc ľudí.

Bývalý americký prezident Jimmy Carter povedal, že izraelský jadrový arzenál tvorí 150 zbraní, informoval londýnsky denník The Times. Zatiaľ čo experti dlhodobo tvrdia, že Izrael má jadrové zbrane, židovský štát to odmieta potvrdiť aj vyvrátiť. Carter sa k izraelskému jadrovému arzenálu s vyjadril počas diskusie o Iráne.

Irán môže zatajovať informácie potrebné na posúdenie, či sa v minulosti nepokúšal vyrobiť jadrové zbrane, uviedla organizácia OSN pre jadrový dohľad. Vo svojej najnovšej správe, použila nezvyčajne silné vyjadrenia. Teherán vzdoruje požiadavkám Bezpečnostnej rady zastaviť obohacovanie uránu.

Kamión , ktorý viezol 23 ton toluénu a včera havaroval v Kremnických Baniach v okrese Žiar nad Hronom, sa krátko po šiestej večer podarilo zdvihnúť na kolesá. K úniku chemikálie nedošlo. Evakuáciu obyvateľov obce zrušili.

Kurzy NBS:
EUR1 31,14
USD1 19,76
GBP1 39,08

Sport

Detroit si aj v druhom zápase vo fnále Nhl poradil s Pittsburghom. Tentorkrát 3:0. V sérii vedie 2:0 na zápasy.

Na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži pre dážď včera zrušili 17 stretnutí. Zo šlágrov sa napokon dnes odohrajú duely Chorváta Ančiča s Talianom Seppim či Švajčiara Wawrinku proti Nemcovi Kohlschreiberovi. Zo 64 na pondelok naplánovaných duelov odohrali 26.

**********************

Malá, časom zväčšená oblačnosť, najmä na severe a východe. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska miestami okolo 29 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý, na západe prevažne juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm