Thursday, May 22, 2008

Pripravil Michal Novák: V Číne po zemetrasení osirelo viac ako 4 tisíc detí

11:00 22.05.2008

Minulotýždňové zemetrasenie v Číne spôsobilo, že viac ako 4 tisíc detí osirelo. Oznámili čínske úrady. Tisícky Číňanov už volali do vládnych kancelárií a zaslali žiadosti o adopciu nových sirôt. Zemetrasenie tiež obralo mnohých rodičov o ich deti. Veľa z nich zahynulo, keď sa budovy škôl, v ktorých sa učili, zrútili. Avšak úrady vyhlásili, že adopcie nezačnú, pokým sa zemetrasením zničená oblasť nedá do poriadku. Dovtedy sa o siroty postarajú miestne úrady zastupiteľstvá.

Vyše 40 nigérijských vojakov, ktorí sa vracali z mierovej misie v Dárfúre zahynulo pri dopravnej nehode na severe krajiny. Auto narazilo do cisterny s benzínom.

Do Barmy, ktorá sa stále nespamätala po cyklóne Nargis, dnes priletel generálny tajomník OSN Pan Ki-mun. Vládnucu juntu chce presvedčiť, aby prijala všetky druhy humanitárnej pomoci, ktoré jej ponúka zahraničie. Junta tvrdí, že zahraničnú pomoc nepotrebuje a humanitárnu pomoc zvláda hravo sama. Správy z postihnutých oblastí však hovoria o opaku. Podľa OSN sa ani tri týždne po tragédii nedostali potraviny a lekárska pomoc k vyše dvom miliónom obyvateľom postihnutých cyklónom.

Nový Zéland odsudzuje rozhodnutie Islandu znovu povoliť lov veľrýb. Lovecká sezóna sa na Islande začala v utorok po tom, ako vláda vydala povolenie na lov 40 vráskavcov minke pre mäso na najbližších šesť mesiacov. Nový Zéland investuje niekoľko stoviek miliónov dolárov ročne do organizácií, ktoré pozorujú voľný pohyb veľrýb v prírode. A naďalej ostáva pevným zástancom zákazu zabíjania týchto veľkých morských cicavcov.

Najprísnejšie disciplinárne opatrenie - zbavenie výkonu funkcie - navrhuje minister spravodlivosti Štefan Harabin voči ďalšiemu exekútorovi. Exekútor z Košíc protizákonne vydražil byt, kde žila matka s deťmi. "Ide o mimoriadne cynický prípad, kde bolo porušených viacero ustanovení exekučného poriadku. Myslel som, že s takýmto prípadom sa už nestretnem, ale ukazuje sa, že niektorí ľudia sú naozaj nepoučiteľní a neuvedomujú si, že zlatá éra exekútorov - výpalníkov sa skončila," vysvetlil Harabin.

Tisovci včera popoludní postrelil pištoľou na ošípané 9-ročného Olivera G. jeho kamarát. Strela mu vnikla do hrudníka. Prvú pomoc chlapcovi poskytli na chirurgickej ambulancii v nemocnici v Hnúšti. Po siedmej večer pristál v Hnúšti vrtuľník ATE, ktorý chlapca prepravil p do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Slovenská koruna sa dnes ráno dostala opäť na nový rekord, a to 31,15 SKK/EUR. Aj voči Americkému doláru koruna zaznamenala ďalšiu historickú úroveň, a to 19,720 SKK/USD.

Sport

Víťazmi najprestížnejšej klubovej pohárovej súťaže starého kontinentu - Ligy majstrov sa stali futbalisti Manchestru United. "Červení diabli" zdolali v čisto anglickom finále v Moskove FC Chelsea až v rozstrele zo značky pokutového kopu 6:5, keďže zápas sa po riadnom hracom čase aj predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

Pre United je to tretí zisk trofeje v Lige šampiónov. Stretnutie s prehľadom zvládla slovenská rozhodcovská trojica Ľuboš Micheľ - Roman Slyško, Martin Balko.

Napätie z ihriska moskovského štadióna sa po finále aj medzi fanúšikov.Ruské bezpečnostné zložky mali plné ruky práce s angličanmi "V centre Moskvy sa odohralo viacero bitiek medzi fanúšikmi Manchestru a Chelsea. Nešlo o žiadne vážne narušenia poriadku," povedal moskovský policajný šéf Viačeslav Kozlov. Ruské úrady nasadili počas futbalového sviatku do akcie viac ako 14 000 policajtov.

Viacerí fanúšikovia FC Chelsea, ktorí sa nedostali do Moskvy, držali svojmu tímu palce v Londýne na Stamford Bridge, neuniesli prehru s Manchestrom United. "Krátko po zápase začali byť niektorí ľudia hluční a hrubí, hádzali fľaše a časti pouličného zariadenia," informoval hovorca metropolitnej polície. 12 najaktívnejších zatkli, nik nebol zranený.

**************************

Veľká, miestami zmenšená oblačnosť, najmä na juhu. Miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele i búrky. Najmä v horských oblastiach. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na juhu stredného Slovenska a na východe okolo 22 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 20 km/h.