Thursday, May 22, 2008

pripravila katarína plavčanová V parlamente prešiel nový školský zákon

14.00
Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odletel dnes vrtuľníkom na obhliadku delty rieky Irrawadi, ktorú pred tromi týždňami zasiahol ničivý cyklón Nargis. Podľa barmských predstaviteľov sa zastaví v mestách Bogalay a Labutta, kde zahynuli desaťtisíce ľudí a mnohí ďalší ostali bez jedla a strechy nad hlavou. Vládnucu barmskú juntu chce zároveň presvedčiť, aby prijala všetky druhy humanitárnej pomoci, ktoré jej zahraničie ponúka. Cyklón Nargis, ktorý Barmu zasiahol 3. mája, zanechal vyše 133 tisíc obetí a nezvestných.

Peking znova požiadal o milióny stanov pre ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. Bilancia obetí zemetrasenia stúpla na vyše 51.000 mŕtvych, vláda ju však ešte stále nepovažuje za konečnú.

Gruzínska opozícia dnes oznámila, že napadne výsledky včerajších parlamentných volieb. Prezident Michail Saakašvili už vyhlásil, že v nich jasne zvíťazila jeho strana. Podľa opozície je skutočným volebným víťazom opozícia, pretože vláda hlasovanie zmanipulovala.

Štrajkom a demonštráciami protestujú francúzski železničiari proti dôchodkovej reforme plánovanej prezidentom Nicolasom Sarkozym. Zamestnanci štátnej železničnej spoločnosti zastavili prácu včera večer na 36 hodín. Na popoludnie sú ohlásené demonštrácie po celej krajine, ktorými chcú pracovníci dopravného a iných sektorov vyvinúť tlak na vládu. Tá plánuje v rámci dôchodkovej reformy zvýšiť počet rokov, ktoré musia Francúzi odpracovať, aby mali nárok na štátny dôchodok, zo 40 na 41 rokov.

Slovensko zvolili do Rady OSN pre ľudské práva. Rozhodli o tom členské krajiny OSN v tajnom hlasovaní na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Budeme sa zasadzovať za to, aby rada pohotovo reagovala na prípady hrubého porušovania ľudských práv bez ohľadu na to, kde k nim dochádza," uviedol hovorca rezortu zahraničných vecí Ján Škoda.

Koalícia v parlamente presadila nový zákon o výchove a vzdelávaní, ktorý by mal spustiť dlhoočakávanú reformu školstva, pričom neakceptovala ani jednu pripomienku opozície. K schválenému školskému zákonu prešlo niekoľko desiatok zmien, ktoré navrhli koaliční poslanci. Opozícia neúspešne žiadala vrátiť návrh na dopracovanie. Neprešiel jej ani ročný odklad reformy, na ktorú sa podľa nej školy nestihnú pripraviť.

Starý most v Bratislave pravdepodobne zbúrajú a namiesto neho postavia nový. Definitívne by sa o tom malo rozhodnúť do polovice júla. Most by zároveň mali zrekonštruovať pre rýchloelektričku do Petržalky.

Po mnohých desaťročiach čaká klasické papierové letenky definitívny koniec. Od 1. júna budú cestujúci do lietadiel nastupovať len s ich elektronickou formou, napísal portál idnes.cz. Nové letenky zavádzajú všetky letecké spoločnosti na základe požiadavky Medzinárodnej asociácie leteckých dopravcov. Hlavnou výhodou je, že elektronickú letenku nemožno stratiť. Cestujúci, ktorý si ju kúpil, na letisko bez problémov príde iba so svojim identifikačným dokladom.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v Paríži nad švédskou rovesníčkou Johannou Larssonovou hladko 6:1, 6:2. Bolo to stretnutie 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros.

**********************************
POPOLUDNIE:
Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele i búrky. Vietor od severu do 7m/s. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na strednom a východnom Slovensku miestami do 23 st.