Monday, May 26, 2008

Pripravil Michal Novák

17:30 26.05.2008

* Francúzsko úplne otvorí pracovný trhu pre nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska

* Teroristi zaútočili na vlak na Srí Lanke

* EÚ začne s Ruskom rokovania o užšej spolupráci

Príjemný podvečer

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy má v stredu počas návštevy Poľska ohlásiť úplne otvorenie pracovného trhu pre nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska. Informuje o tom ekonomický denník Les Échos. Iba pre Rumunsko a Bulharsko ostanú podľa novín naďalej v platnosti prechodné obdobia. Od januára otvorila krajina približne 60 pracovných aktivít pre občanov nových členov EÚ. Noviny pripomínajú, že v období od mája do decembra 2006 vydali francúzske úrady iba 713 pracovných povolení pre žiadateľov z nových členských krajín. Podľa denníka chce Sarkozy týmto svojim konaním začať novú éru vo vzťahoch medzi Francúzskom a krajinami strednej a východnej Európy.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy začína v týchto dňoch pracovné návštevy hlavných miest členských štátoch únie. Od júla bude Fancúzsko predsedať EÚ. V stredu príde do Poľska, v piatok do Rakúska a neskôr do Česka. V oficiálnom programe návštev prezidenta Sarkozyho a premiéra Francoisa Fillona, ktorý zavíta do ďalších krajín, chýbajú iba tri štáty - Slovinsko, Írsko a Slovensko.

Najmenej sedem mŕtvych a desiatky zranených si v vyžiadal bombový útok na preplnený osobný vlak na predmestí srílanského hlavného mesta Colombo. Z útoku obvinili tamilských separatistov. Bomba vybuchla vo vnútri vagóna, zranila najmenej 60 ľudí, z toho mnohých vážne. Medzi obeťami je aj tehotná žena. Útok sa odohral počas večernej špičky na stanici Dehiwela.

Ministri zahraničných vecí schválili dnes začiatok rozhovorov s Ruskom o strategickom partnerstve. Slovinsko ako predsedajúca krajina oznámilo, že Litva už prestala blokovať štart rozhovorov naplánovaných na jún. Európska únia odkladala rozhovory 18 mesiacov. Výsledkom by malo byť posilnenie ruskej energetickej prítomnosti v EÚ, garancie pre európskych klientov v prípade výpadkov dodávok surovín a zjednodušenie vízového režimu pre Rusov, ktorý cestujú do EÚ.

Okolo 40 tisíc demonštrantov sa dnes zišlo v hlavnom gruzínskom meste Tbilisi na demonštrácii proti výsledkom parlamentných volieb. Považujú ich za zmanipulované v prospech vládnucej strany. Zjednotené národné hnutie prezidenta Michaila Saakašviliho získalo okolo 120 kresiel v 150-člennom parlamente. "Žiadame nové parlamentné voľby," vyhlásil opozičný líder David Gam kre lidze.

Rybári v severovýchodnom Španielsku vyhlásili štrajk. Požadujú kompenzácie strát, ktoré im vznikli na základe stúpajúcich cien palív. Približne 350 rybárov z prístavov v Barcelone, Rosas a Port de la Selva sa pripojilo k akcii. Predpokladá sa, že štrajk sa zajtra môže rozšíriť i do ďalších prístavov v severovýchodnom regióne Katalánska a následne aj do iných častí Španielska. Francúzski rybári pokračujú v štrajku a blokádach už niekoľko dní. Tiež protestujú proti vysokým cenám paliva. Akcie podobného druhu sú na pláne aj v Belgicku a Portugalsku.

Súd v Japonsku dnes odsúdil páchateľa vraždy populárneho starostu na trest smrti. Atentát šokoval japonskú verejnosť, ktorá je hrdá na svoje prísne zákony o držaní zbraní. Starostu Nagasaki strelili dvakrát do chrbta na vlakovej stanici minulý rok v apríli počas kampane pred voľbami. Vraha Tetsuja Širroa zatkli priamo na mieste činu.

Európska komisia otvorila dnes rokovania s Bosnou a Hercegovinou o zrušení víz. V Bruseli to oznámil Jacques Barrot, komisár pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť. "Naším cieľom je umožniť občanom Bosny a Hercegoviny voľný pohyb v EÚ," vyhlásil Barrot. Európska únia začala v minulosti podobné rokovania o zjednodušení alebo zrušení vízového režimu s Albánskom, Macedónskom, Čiernou Horou a Srbskom.

Americká vesmírna sonda Phoenix v noci nadnes bezpečne pristála na planéte Mars. Sonda bude tri mesiace na Marse analyzovať vzorky pôdy a ľadu a zisťovať, či na planéte existujú podmienky pre udržanie života. Doteraz pri prstávaní na Marse stroskotala viac ako polovica všetkých pokusov.

Ministerstvo školstva sa chystá preskúmať, ako je chránené pred útokmi hackerov. Cez verejné obstarávanie hľadá firmu, ktorá by od 1. júla komplexne zanalyzovala bezpečnosť rezortu. Zákazka má stáť necelé dva milióny korún bez DPH, ministerstvo ju zaplatí zo svojho rozpočtu.

Mesto Vysoké Tary chystá veľké rozvojové zmeny. Na projekty chce mesto získať prostriedky z fondov Európskej únie. Primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš si veľa sľubuje od Tatracentra v Starom Smokovci. To by malo vyrásť na mieste súčasného centrálneho parkoviska, ktoré sa nachádza pri vstupe do Starého Smokovca. Okrem poschodového parkoviska by tu malo byť aj nové informačné centrum, bus terminál a prírodný amfiteáter. "Bol by to hlavný vstupný bod do Vysokých Tatier," uviedol primátor Mokoš.

OSN schválila zápis slovenských a ukrajinských bukových pralesov vo Východných Karpatoch do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. Výbor svetového dedičstva tým deklaroval unikátnosť a svetový význam karpatských bukových pralesov a zaradil ich medzi 166 lokalít svetového prírodného dedičstva. Medzinárodný výbor organizácie UNESCO zaradil všetkými hlasmi slovensko-ukrajinské bukové pralesy na najvyššiu úroveň, ktorú predtým dosiahli také národné parky ako Yellowstone a Grand Canyon v USA, Mt. Everest alebo africké Kilimandžáro.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR 31,14
USD 19,76
GBP 39,08

Sport

Taliansky prvoligový futbalový klub SSC Neapol rokuje o príchode slovenského reprezentanta Marka Čecha. Dvadsaťpäťročný rodák má síce s portugalským majstrovským klubom FC Porto, zmluvu do konca nasledujúcej sezóny, no vzhľadom na množstvo záujemcov je pravdepodobný jeho odchod z Iberského polostrova. Čecha odporučil do Neapola jeho spoluhráč zo slovenskej reprezentácie Marek Hamšík.

Davidovi Beckhamovi sa v sobotňajšom stretnutí zámorskej futbalovej lige podaril husársky kúsok. Tridsaťtriročný bývalý hráč Manchestru United a Realu Madrid spečatil víťazstvo v drese Los Angeles Galaxy proti Kansas City Wizards 3:1 v nadstavenom čase strelou z vlastnej polovice z približne 64 metrov. Pre Beckhama to bol štvrtý gól v drese Los Angeles v aktuálnej sezóne MLS.

Najlepším futbalistom sezóny v nemecku sa stal Franck Ribéry. Francúzsky stredopoliar Bayernu Mníchov zvíťazil v ankete bundesligových hráčov. Druhý skončil jeho klubový spoluhráč a najlepší kanonier súťaže Luca Toni z Talianska

Švajčiarsky tenista Roger Federer má úspešne za sebou prvú prekážku na tohtoročnom Roland Garros v Paríži. Turnajová aj svetová jednotka si na úvod poradila s nenasadeným Američanom Samom Querreym 6:4, 6:4, 6:3. Finalista z parížskej antuky z posledných dvoch sezón nemal s americkým špecialistom na tvrdé povrchy veľa problémov. Parížsky titul je jediným z grandslamových, ktorý Federerovi stále chýba v zbierke 12 triumfov z turnajov veľkej štvorky.

Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili v Poprade na prvom z dvojice turnajov II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2009 v Turecku vo všetkých troch stretnutiach. Hneď v prvom svojom vystúpení pred takmer zaplnenou Poprad Arénou príjemne prekvapili kvalitou hry vo všetkých činnostiach a zdolali favorizovaných Čechov 3:1. V druhom dueli dostali Rumuni 3:0. Nakoniec zvíťazili aj nad Ukrajinou 3:1. Slovákom teda patrí po polovici kvalifikácie v tabuľke A-skupiny prvé miesto.

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler je stále hlavným kandidátom na post kormidelníka Dinama Riga. Lotyšské médiá už informovali o tom, že vedenie klubu slovenského kouča potvrdilo v novej funkcii. Nedošlo ešte k žiadnemu podpisu zmluvy," ozrejmil 57-ročný Šupler.

Po najhoršej prehre v tohtoročnom play off v prvom finále Stanleyho pohára v Detroite sa rozhodli tréneri Pittsburghu pozmeniť pred druhým duelom zostavu. Hlavný kouč Michel Therrien urobil zásahy do všetkých štyroch útokov. Do zostavy sa vráti 42-ročný Gary Roberts. Do prvého útoku k Sidneymu Crosbymu a Mariánovi Hossovi zaradí dnes večer namiesto Pascala Dupuisa Ryana Malona.

****************************************

V noci bude prevažne polojasno.
Najnižšia nočná teplota 12 až 7, na juhozápade okolo 14 st.

Zajtra cez deň bude prevažne malá, na severe a východe časom veľká oblačnosť. Miestami prehánky alebo búrky, ojedinele i občasný dážď. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska okolo 29 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý vietor, na západe 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm