Friday, May 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Serena Williamsová vypadla na Rolland Garros v 3 kole

16.00
Bezpečnostná rada OSN dnes odsúhlasila, že sa bude zaoberať prípadom zostrelenia gruzínskeho prieskumného lietadla nad územím separatistického Abcházska. Podľa pozorovateľov OSN bezpilotné lietadlo nad abcházskym územím zostrelila ruská stíhačka, čo Moskva odmietla. Prípad, ktorého prerokovanie na pôde BR OSN sa uskutoční na žiadosť Gruzínska, je zatiaľ posledným incidentom zvyšujúcim napätie medzi Tbilisi a Moskvou.

Čínska vláda nariadila evakuáciu 1,3 milióna obyvateľov z okolia jazera Tchang-ťia-šan, ktoré vzniklo dôsledkom zemetrasenia na juhozápade Číny. Vláda sa obáva, že jazero sa vyleje a zaplaví oblasť.

Šéf CIA Michael Hayden v dnešnom rozhovore vyhlásil, že al-Kájdu sa v Iraku a v Saudskej Arábii podarilo poraziť a všade inde je v defenzíve, vrátane afgansko-pakistanskej hranice. Proti al-Kájde na Blízkom východe urobila CIA viaceré opatrenia a destabilizovala aj hlavné velenie. Vodca teroristickej siete Usáma bin Ládin podľa neho prehráva boj o "srdcia a mysle" islamského sveta a významne stratil aj schopnosť zneužiť irackú vojnu na nábor nových členov, píše Washington Post.

Francúzski rybári protestujúci proti vysokým cenám palív zablokovali dnes druhý prístav Le Havre. Okolo 20 rybárskych lodí vytvorilo kruh v druhom najväčšom prístave po Marseille, aby bránili lodiam v odchode alebo vstupe do dokov. Informovali o tom predstavitelia prístavu. Stredomorské rybárske lode chcú pokračovať v štrajku do pondelka, aby tak vyvinuli tlak na vládu, od ktorej žiadajú, aby im pomohla vyrovnať sa s nárastom cien pohonných látok.

Ceny pohonných látok bez daní sú na Slovensku aj naďalej jedny z najlacnejších v Európskej únii. V rebríčku najlacnejších pohonných látok bez dane je SR na 5. mieste.

Veľké prekvapenie. Serena Williamsová vypadla na Roland Garros v Paríži už v 3.kole. Ako nasadená päťka prehrala so Slovinkou Srebotnikovou.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v 3. kole dvojhry žien na turnaji Roland Garros v Paríži, stretne s treťou nasadenou, Srbkou Jelenou Jankovičovou dnes približne po 17.00 h. Pôjde o záverečný štvrtý zápas programu na dvorci č. 1. Vo štvorhre mužov sa predstavia v 1. kole Dominik Hrbatý a v 2. kole Michal Mertiňák.

Dva mesiace pred začiatkom pekinskej olympiády padne rozhodnutie o osude amerického obhajcu zlatej medaily v behu na 100 m Justina Gatlina. Športový arbitrážny súd ho dva dni vypočúval v New Yorku a verdikt vynesie 6. júna. Najvyššia športovo-disciplinárna inštancia môže znížiť jeho štvorročný dopingový trest na polovicu. Atléta pozitívne testovali na zakázaný testosterón 22. apríla 2006 na mítingu v Kansase.

Držiteľom nového slovenského rekordu v zapamätaní si Ludolfovho čísla je 13-ročný Tomáš Kostiviar z Banskej Bystrice. Nadaný žiak ôsmej triedy základnej školy napísal na tabuľu číslo väčšine ľudí známe hodnotou 3,14 na 300 desatinných miest. Príprava na niekoľkominútový výkon trvala približne šesť týždňov, povedal rekordman.

*********************************
NOC:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 10, v dolinách miestami okolo 8 st.

SOBOTA:
Slnečno, popoludní a večer sa na niektorých miestach sa zamračí a aj spŕchne. Ráno hmla. Najvyššia denná teplota 26 až 30 st. Slabý vietor.