Wednesday, May 28, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* Barmský režim povolil dobrovoľníkom pomáhať obetiam cyklónu
* Juh Talianska opäť horí
* Rómovia na Slovensku naďalej čelia diskriminácii
* Operáciu na marse odložili
* Z PP sa bude do Londýna lietať častejšie, linky sú úplne preťažené
* Naša hokejová reprezentácia bude mať možno nového trénera
Príjemný podvečer


svet
Dobrovoľníci môžu cestovať do regiónov zničených cyklónom a poskytovať zásoby a pomoc obetiam prírodnej katastrofy v Barme. Uviedli to dnes štátom kontrolované médiá. Vládny denník zároveň vyzval, aby sa dobrovoľníci vyhli nesystematickému poskytovaniu pomoci a konaniu, ktoré by mohlo poškvrniť imidž krajiny a jej ľudu. Podľa novín úrady sú pripravené pomôcť donorom distribuovať zásoby.


Na juhu Talianska, v Kalábrii i na ostrove Sicília vyčíňajú lesné požiare. Príčiny požiarov stále vyšetrujú, polícia však predpokladá podpaľačstvo. Dôvodom môže byť aj vlna horúčav. Lesné požiare vyčíňali aj uplynulé leto na juhu Talianska, kde vtedy vyhorelo viacero kempingových zariadení, asi 1000 turistov museli evakuovať, pričom tri osoby prišli o život. Tentoraz hlásia predbežne z okolia Palerma jedného ťažko zraneného človeka.

Spojené štáty americké sa vyhýbajú svojej povinnosti morálneho vodcu a u Číny naďalej prevyšujú obchodné záujmy v Mjanmarsku a Sudáne nad ľudskými právami. Vyplýva to z výročnej správy Amnesty International o situácii v oblasti ľudských práv vo svete.

Výročná správa ďalej uvádza, že v najmenej 80 krajinách dochádza k týraniu a zlému zaobchádzaniu, muži a ženy čelia nespravodlivým procesom v najmenej 54 krajinách a sloboda prejavu sa porušuje v najmenej 77 štátoch. Organizácia taktiež dala do pozornosti nárast masových demonštrácií po celom svete, vyzývajúcich na boj proti chudobe.

Rómovia na Slovensku naďalej čelia diskriminácii v prístupe k vzdelaniu, bývaniu, zdravotnej starostlivosti a iným službám, ako aj neustálemu nepriateľstvu a predsudkom. Slovenské úrady primerane nereagujú na útoky na cudzincov a príslušníkov menšín. Aj toto konštatuje organizácia Amnesty International.


Súd v severofrancúzskom Charleville-Mezieres odsúdil dnes na doživotie masového vraha Michela Fournireta, 68 ročného automechanika a na 28 rokov jeho manželku Monique Olivierovú. Podľa utorňajšieho internetového vydania denníka Le Monde sa Foruniret proti verdiktu neodvolá. Prokurátor opísal manželský pár ako "diablov s dvoma tvárami" zatiaľ čo média hovorili o Foruniretovi ako o "beštii z Ardén." Prípad masového vraha je považovaný za jeden z najstrašnejších kriminálnych afér v histórii krajiny.Fourniret sa priznal k vraždám, znásilneniam a únosom siedmich mladých dievčat a žien v rokoch 1987 až 2001.

V Británii protestovali stovky nahnevaných vodičov nákladných áut. Nepáči sa im čoraz drahšia nafta. Vytvorili trojkilometrovú kolónu a zablokovali vjazd do Londýna. Prepravcovia tvrdia, že rastúce ceny ich položia na kolená. Premiérovi dali týždeň na to, aby znížil daň. Ak to neurobí, zablokujú rafinérie a prístavy.

Česi budú naďalej platiť za návštevu lekára, recept a pobyt v nemocnici. Dnes o tom tesne rozhodol Ústavný súd, podľa ktorého poplatky nie sú v rozpore s českou ústavou. Súd tak zamietol návrh opozičných poslancov z ČSSD a komunistickej strany, ktorí požadovali ich zrušenie. Pacienti budú za návštevu lekára aj naďalej platiť 30 českých korún. Súd tiež konštatoval, že zavedenie poplatkov neviedlo k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti.

Plné otvorenie francúzskeho trhu práce pre poľských občanov s platnosťou od 1. júla oznámil dnes oficiálne vo Varšave francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Stretol sa s poľským kolegom Lechom Kaczynským. Bez podobných rozhodnutí nie je možné budovať Európu," vyhlásil Sarkozy, ktorého krajina prevezme v druhom polroku na šesť mesiacov predsedníctvo v Európskej únii.


Operácie na Marse odložili. Je za tým porucha v komunikačnom spojení so Zemou. Pracovníci NASA pracujú na odstránení chyby. Robotické rameno s dĺžkou 2 a pol metra je schopné získavať vzorky pôdy, vody a ľadu z hĺbky jedného metra. Po ich získaní využíva svoje vedecké príslušenstvo na chemickú a geologickú analýzu.


Doma
Novela Občianskeho zákonníka, ktorú dnes schválila vláda, má podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabina urobiť poriadok pri predaji a prevode bytov a domov.
***harabin1***

Ak si kupujete dom alebo byt, môže vám totiž hroziť podvod

***harabin2***

Čo sa teda dá robiť

***harabin3***


Vláda dnes schválila návrh postupu riešenia deregulácie cien nájmu bytov. Ministerstvo práce má vypracovať merateľné kritériá pre prefiltrovanie zoznamu nájomníkov, ktorí sa budú schopní kvalifikovať na to, aby im štát pomohol. Ministerka Viera Tomanová
***byty***

Slovenská koruna sa dnes ráno po prvý raz posilnila pod úroveň 31 korún za euro. Záujem o nákup domácej meny a očakávania silného konverzného kurzu ráno potiahli korunu na nové historické maximum 30,95. Koruna má naďalej priestor pre ďalšie zisky.

Z popradského letiska sa do Londýna dostanete už aj v nedeľu. Aerolinky budú odtiaľ lietať štyri dni v týždni. O lety bol totiž veľký záujem. Vyťaženosť lietadiel na linke je počas sezóny viac ako 90-percentná. Vlani prešlo bránami letiska vyše 60-tisíc cestujúcich, čo je o takmer polovicu viac ako rok predtým.


Vlani prišlo do Bratislavy vyše 700 tisíc návštevníkov, čo je oproti predchádzajúcemu roku viac o 7 percent. Tradične najviac ich prichádza z Česka, Nemecka, Veľkej Británie, Rakúska, Poľska, Francúzska a Talianska. Na návštevnosť výrazne vplývajú veľké podujatia, z nich mnohé sú medzinárodné. Zastupiteľstvo Bratislavy schválilo stratégiu rozvoja aktívneho CR na roky 2007 až 2010. V tomto roku je plánovaná účasť mesta na 11 najvýznamnejších odborných veľtrhoch v Európe.


Euro 30,66, americký dolár 19,58 a britská libra 38,64


ŠPORT
Tréner, ktorý priviedol slovenskú hokejovú reprezentáciu k titulu majstra sveta, možno znova zasadne do horúceho kresla. Ján Filc, viceprezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, to pripustil v pondelok večer na STV2 v besede Hokejová aréna. Rozhodnutie by mohlo byť známe do dvanásteho júna.


Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková vyhrala v 1. kole na turnaji Roland Garros v Paríži nad Chorvátkou Karolinou Špremovou 7:6, 3:6, 8:6.
***rybárik***

V 2. kole hlavnej súťaže sa premiérovo stretne s Ruskou Dinarou Safinovou.

***********************************

NOC:
Jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 12 až 6 st.

ŠTVRTOK:
Jasno až polojasno. V horských oblastiach už menej oblakov, môže však ešte pršať. Najvyššia denná teplota 25 až 29, na severe a východe miestami okolo 23 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 4 až 7 m/s (15 až 25 km/h).

Všetky naše správy aj podrobnejšiu predpoveď počasia nájdete na našej stránke rti.fm