Thursday, May 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Čína znova žiada o pomoc

23.5. 7.00
Čína znova žiada o pomoc. Krajine chýbajú po katastrofálnom zemetrasení viac ako tri milióny stanov pre ľudí bez strechy nad hlavou. Bilancia obetí zemetrasenia stúpla už na vyše 51.000 mŕtvych. Bez domova zostalo po zemetrasení najmenej 5 miliónov ľudí.

Slovensko poskytlo Číne humanitárnu pomoc za 29 miliónov korún. Ministerstvo zahraničných vecí v spolupráci s Ministerstvom vnútra zabezpečujú prepravu humanitárnej pomoci do Čínskej ľudovej republiky. Ide o stany, elektrocentrály, prikrývky, ležadlá a nosidlá.

Plány talianskej vlády na zvládnutie "odpadkovej krízy" v Neapole nevyriešia tamojšie "štrukturálne problémy", myslí si to EK. Desaťtisíce ton odpadu sa v posledných mesiacoch nakopili v meste a v jeho okolí ako dôsledok niekoľkoročného dlhodobého problému s nedostatkom spaľovní. Taliansky premiér Silvio Berlusconi vyhlásil, že nelegálne skládky odpadu by mali byť vyhlásené za "vojnovú zónu" a mali by byť strážené armádnymi jednotkami.

Šesť až deväť hurikánov by sa v tejto sezóne mohlo vytvoriť v oblasti Atlantiku. Oznámili to americkí experti z Národného ústavu pre oceány a atmosféru, ktorí v sezóne od 1. júna do 30. novembra očakávajú 12 až 16 tropických búrok. Predpovede meteorológov sa pravdepodobne splnia na 70%. V roku 2005 experti očakávali 15 tropických búrok a ich celkový počet nakoniec dosiahol 28.

Podpisovaniu prezenčiek v parlamente možno čoskoro odzvoní. po kauze slotov podpis chce Daniel Lipšic predložiť novelu rokovacieho poriadku. má znemožniť falšovanie podpisov na prezenčných listinách. Poslanci sa budú prezentovať kartou priamo v rokovacej sále. Kauza Slotov podpis už rozprúdila aj ľudovú tvorivosť. Neznáma občianska iniciatíva Bastafidli.sk šíri na internete prezenčné listiny a výzyva ľudí, aby Slotu podpísali, kdekoľvek im napadne.

Ceny pohonných látok opäť poskočia vyššie. Už na budúci týždeň by mal byť liter benzínu aj nafty drahší o 50 halierov za liter.

Reforma sa začína, učitelia sa ňu musia od septembra pripraviť - týmito slovami okomentoval rezortný minister Ján Mikolaj schválenie dlho-diskutovaného školského zákona. Od škôl sa okrem iného očakáva, že žiakov pripravia vlastné vzdelávacie programy, ktoré doplnia povinné štátne učivo.

Odvčera premáva linka MHD do rakúskeho Wolfsthalu. Spoj číslo 901 bude mať tri zastávky, pod Novým mostom, na Einsteinovej ulici a vo Wolfsthale pri železničnej stanici. Za približne desaťkilometrovú jazdu zaplatíte 50 korún. Deti do šesť rokov budú cestovať bezplatne. Onedlho by mal spoj premávať až do Hainburgu.

Euro 31,14, americký dolár 19,76 a britská libra 39,23.

Medzinárodný olympijský výbor včera zverejnil dopingové pravidlá pre olympijský hry v Pekingu. Na olympiáde v čínskej metropole vykonajú komisári 4500 dopingových testov, takmer o tisíc viac ako na OH 2004 v Aténach. Ak sa nejaký pretekár vyhne dvom kontrolám, čelí vylúčeniu z hier.

***********************************
Dnes bude viac oblakov. Na niektorých miestach ešte spŕchne. Vietor od severu do 7m/s. Teploty 17, najviac 22, na Spiši chladnejšie.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st.