Friday, May 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Čína evakuuje 1,3 milióna ľudí

12:00 30.05.2008

Čínska vláda dnes nariadila evakuáciu 1,3 milióna obyvateľov z okolia jazera Tchang-ťia-šan, ktoré vzniklo po zemetrasení na juhozápade Číny. Vláda sa obáva, že jazero sa vyleje a zaplaví oblasť. Jazero by v prípade rozvodnenia zaplavilo obrovské, husto obývané oblasti.

Šéf CIA Michael Hayden dnes vyhlásil, že al-Kájdu sa v Iraku a v Saudskej Arábii podarilo poraziť a všade inde je v defenzíve, vrátane afgansko-pakistanskej hranice. Vodca teroristickej siete Usáma bin Ládin podľa neho prehráva boj o "srdcia a mysle" islamského sveta a významne stratil aj schopnosť zneužiť irackú vojnu na nábor nových členov, píše Washington Post.

Demonštráciou v Madride, ktorou odštartovali neobmedzený štrajk, sa španielski rybári dnes pridali k európskym protestom proti nárastu cien palív. Rybári z celej krajiny pricestovali do hlavného mesta Španielska, kde sa od rána koná protest pred budovou ministerstva poľnohospodárstva, rybolovu a výživy. Rybári "prežívajú najhoršiu krízu za posledných sto rokov." Podľa nich stúpli ceny palív za 5 rokov asi o 320 percent.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy je dnes na krátkej návšteve Rakúska. Ide o prvú návštevu francúzskeho prezidenta v krajine od roku 1998, keď Paríž bojkotoval vzťahy s Viedňou. Cesta má za cieľ získať pre reformu spoločnej európskej politiky a prijatie európskeho paktu pre imigráciu. Podľa francúzskych médií otvorí Sarkozy vo Viedni aj otázku využívania jadrovej energie, ktorej je Rakúsko tradičným odporcom.

Taliansko, Francúzsko a Belgicko zasiahli zosuvy pôdy. Záplavy a zosuvy pôdy zabili najmenej dvoch ľudí v severnom Taliansku po tom, čo krajinu zachvátili výdatné dažde. Tie zasiahli aj Francúzsko a viaceré tunely a diaľnice medzi oboma krajinami uzavreli. Belgické mesto Liege sa premenilo na Benátky po tom, čo jeho ulice zaplavila voda a bahno. Na Korzike v noci evakuovali dva hotely pre ničivé záplavy. Nepriaznivé počasie by malo v oblastiach pokračovať aj dnes.

Z Vojenského opravárenského podniku v Novákoch previezli na Záhorie vojenský materiál, ktorý tu bude bezpečne zlikvidovaný. Akcia sa skončila včera večer a išlo o najdôležitejšiu fázu likvidácie následkov výbuchu v Novákoch v marci 2007. Informovali minister obrany Jaroslav Baška a minister vnútra Robert Kaliňák. Obaja túto akciu osobne monitorovali. Ide o materiál, ktorý bol v podniku nazhromaždený v rokoch 2002-2005.

SPORT

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v 3. kole dvojhry žien na turnaji Roland Garros v Paríži, stretne s treťou nasadenou, Srbkou Jelenou Jankovičovou dnes približne po 17.00 h. Pôjde o záverečný štvrtý zápas programu na dvorci č. 1. Vo štvorhre mužov sa predstavia v 1. kole Dominik Hrbatý a v 2. kole Michal Mertiňák.

***********************

Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 25 až 29 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Slabý, na juhozápade 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm