Thursday, May 29, 2008

Pripravil Michal Novák: Izraelčania si prajú Olmertov odchod

11:00 28.05.2008

Sedemdesiat percent Izraelčanov si podľa prieskukmu myslí, že premiér Ehud Olmert by mal rezignovať pre podozrenia z korupcie. 17 percent však neverí, že premiér odstúpi. Opozicia tvrdí, že Olmert nelegálne prijal stovky tisíc dolárov od istého američana, čo sa nezlučuje s jeho pôsobením v najvyššej štátnej funkcii. Premiér však stále tvrdí, že sa vzdá funkcie len v prípade, ak voči nemu polícia formálne vznesie obvinenie. "Všetkým sa vám dívam do očí a tvrdím, že som nikdy nevzal úplatky, nikdy som nevzal ani peny," povedal nedávno premiér.

Štyridsiatich vyhladovaných ľudí, ktorí prežili zemetrasenie, zachránili v Číne 16 dní po zemetrasení. Dedina sa nachádza 20 kilometrov od najbližšieho mesta. Zachránených previezli do dočasného tábora pre ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. To si už vyžiadalo vyše 68 tisíc životov, pričom ďalších takmer 20 tisíc ľudí je stále nezvestných.

Od začiatku roka sa rakúskym úradom prihlásilo okolo 6000 prevažne slovenských opatrovníkov, ktorí svoju prácu doteraz vykonávali nelegálne. Spomedzi opatrovníkov, ktorí sa rozhodli legalizovať svoju činnosť, je takmer 80 percent Slovákov. Na druhom mieste sa so šiestimi percentami umiestnili Rumuni, zatiaľ čo Rakúšania tvoria iba päťpercentný podiel. Podľa údajov Hospodárskej komory ide v 90 percentách prípadov o ženy.

Viac ako 1,5 milióna obyvateľov Tadžikistanu, čo predstavuje tretinu populácie stredoázijskej krajiny, čelí po krutej zime nedostatku potravín. Desaťtisíce ľudí nemá jedlo už viac dní. V Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo zaradila Tadžikistan medzi 22 krajín, ktoré sú mimoriadne ohrozené globálnou potravinovou krízou.

Vláda španielskeho separatistického regiónu Baskicko schválila kontroverzný návrh na vypísanie referenda o sebaurčení baskického národa. Rozhodla tak napriek opakovaným upozorneniam vlády v Madride, že plánované ľudové hlasovanie považuje za nelegálne. Parlamentný hovorca oznámil, že španielska vláda ho napadne na ústavnom súde.

Politickí lídri v Nepále včera rozhodli o zrušení 240-ročnej hinduistickej monarchii tejto himalájskej krajiny a vyhlásili republiku. Historické hlasovanie zavŕšilo mierovú dohodu medzi maoistickými rebelmi a hlavnými politickými stranami. Nepopulárny kráľ do 15 dní musí opustiť svoj palác, ktorý sa zmení na múzeum.

Vládni predstavitelia piatich krajín pri Arktíde sa stretli v Grónsku, aby rokovali o nárokoch na región, kde by v dôsledku otepľovania mali byť k dispozícii cenné prírodné zdroje a lodné trasy. V Grónsku sa stretli ministri Dánska, Nórska, Ruska Kanad a USA. Podľa americkej štúdie môže byť na severe až 25 percent neobjavených svetových zásob ropy a plynu.

V Stredoázijskej oblasti, do ktorej patrí Turkménsko, Kirgizsko, Tadžikistan, Kazachstan a Uzbekistan bude od 1. júna pôsobiť námestník generálneho tajomníka OSN a riaditeľa Regionálneho centra pre preventívnu diplomaciu v Strednej Ázii Miroslav Jenča. Včera ho prijal prezident Ivan Gašparovič. Vysoko vyzdvihol pozíciu, "v akej ešte Slovák nielen v histórii novodobého Slovenska nebol." Sídlom centra bude hlavné turkménske hlavné mesto Ašchabad.

Mesto Poprad hľadá prevádzkovateľa platených verejných parkovísk a pouličného parkovania. Výzva na predkladanie ponúk sa včera objavila na internetovej stránke mesta. Záujemca musí vypracovať koncepciu parkovania v Poprade na 30 rokov. Musí zriadiť a prevádzkovať odťahovú službu. Mesto chce, aby vytvoril centrálny navigačný systém. Zároveň si nebude môcť slobodne určovať poplatok za parkovanie. Výška parkovného v Poprade bude regulovaná a bude podliehať schváleniu v mestskom zastupiteľstve.

Včera večer pri obci Krásnohorské Podhradie v Rožňavskom okrese osemnásťročný motocyklista nedodržal predbiehal v zákaze autobus zrazil sa s protiidúcim VW. Mladý motorkár je ťažko zranený, jeho 30-ročná spolujazdkyňa zomrela dnes nadránom v košickej nemocnici. Alkohol u vodičov nezistili.

O oboch rodičov prišiel pri nehode šestnásťmesačný chlapček.
Pri Zálužiciach v Michalovskom okrese vodič Škody Favorit prešiel do protismeru a čelne sa zrazil s nákladným autom. Zrážku neprežil vodič ani jeho manželka. Chlapček vyviazol iba s ľahkými zraneniami.

Slovenská koruna sa po prudkom posilňovaní dočkala zmeny centrálnej parity, ktorej nová hodnota je 30 a 126 tisícin za Euro. Posilnenie o vyše 17 % z pôvodnej hodnoty 35,44 za EURO odsúhlasili na žiadosť Slovenska ministri eurozóny, spolu s guvernérmi centrálnych bánk ďalších krajín. Slovensko môže prijať euro ako oficiálnu menu od 1. januára 2009. Definitívny výmenný kurz by mal byť stanovený 8. júla 2008.

Slovenská koruna zareagovala na posunutie centrálnej parity ďalším rekordom. Nové maximum je 30,08 SKK/EUR.

Kurzy NBS:
EUR1 30,66
USD1 19,58
GBP1 38,65

SPORT

Hokejista Žigmund Pálffy sa dnes ujal na jeden deň rezortu spravodlivosti. Pálffy prišiel na ministerstvo o 8:30 a hneď zamieril do kancelárie ministra Harabina, kde si prevzal agendu. Preberanie agendy, ktorú by mal jednodňový minister a skalický hokejista riešiť, sa nezaobišlo bez nehody, keď minister Harabin vylial kávu a oblial pripravené papiere. Pálffy na ministerstve spôsobil rozruch, keď počas presunov medzi kanceláriami musel rozdať niekoľko autogramov.

Hokejisti Pittsburgu zaznamenali prvé víťazstvo vo finálovej sérii bojov o Stanleyho pohár a znížili stav série s Detroitom na 1:2. Tučniaci využili výhodu domáceho ľadu a zdolali Červené krídla 3:2. Na víťazstve Penguins mala najväčší podiel dvojica Sidney Crosby - Marián Hossa. Kapitán Crosby strelil prvé dva góly svojho tímu a Hossa mu na ne prihrával.

Útočník Washingtonu Alexander Ovečkin si včera prevzal dve prestížne ocenenia Art Ross Trophy a Maurice Richard Trophy určené pre najproduktívnejšieho hráča resp. najlepšieho strelca základnej časti NHL. Šesťdesiatpäť gólov v podaní Ovečkina je v základnej časti NHL najviac od sezóny 1995/96, keď si Mario Lemieux pripísal 69 presných zásahov. Moskovský rodák je len druhým hráčom NHL od roku 1947, ktorý si privlastnil obe trofeje v jednej sezóne. Ovečkin je aj najväčším kandidátom na zisk Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča súťaže.

Dnes sú programe Roland Garros v Paríži štyri zápasy so slovenskou účasťou. V 2. kole dvojhry žien sa predstavia Dominika Cibulková proti Venezuelčanke Milagros Sequerovej a Magdaléna Rybáriková bude bojovať s Ruskou Dinarou Safinovou.Cibulkovú čaká aj vystúpenie v 1. kole štvorhry žien spolu s Češkou Evou Hrdinovou proti šampiónkam z Australian Open ukrajinským sestrám Aľone a Kateryne Bondarenkovým V 1. kole štvorhry mužov: Filip Polášek a Američan Travis Parrott budú bojovať s Michalom Mertiňákom a Švajčiarom Jeanom-Claudom Scherrerom.

**************

Jasno až polojasno. V horských oblastiach stredného Slovenska miestami prechodne oblačno a možnosť prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 25 až 29, na severe a východe miestami okolo 23 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm