Thursday, May 22, 2008

Pripravil Michal Novák: Vo Švédsku odstavili reaktor elektrárne, na ktorú bol asi plánovaný teroristický útok

12:00 22.05.2008

Prvý reaktor jadrovej elektrárne vo švédskom meste Oskarshamn včera večer odstavili pre podozrenie z pokusu o sabotáž. Úrady rozhodli po tom, čo sa chcel do elektrárne dostať muž, u ktorého objavili stopy vysoko výbušnej látky. Polícia pre podozrenie z prípravy sabotáže zadržala dvoch údržbárov, ktorí sa pohybovali v blízkosti reaktora. Elektráreň Oskarshamn produkuje 10 percent elektrickej energie vo Švédsku.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun bol dnes na obhliadke delty rieky Iravadi, ktorú pred tromi týždňami zasiahol cyklón Nargis. Vládnucu barmskú juntu chce presvedčiť, aby prijala všetky druhy humanitárnej pomoci, ktoré jej zahraničie ponúka. Vojenský režim tvrdí, že zahraničnú pomoc nepotrebuje a humanitárnu pomoc zvláda sám. Správy z postihnutých oblastí však svedčia o opaku. Podľa OSN sa ani tri týždne po tragédii nedostali potraviny a lekárska pomoc k vyše dvom miliónom obyvateľom postihnutých cyklónom.
Prvá z desiatich helikoptér Svetového potravinového programu OSN bude pomáhať pri dodávkach do odľahlých oblastí. Helikoptéra bude prevážať pomoc z Rangúnu do delty rieky Iravadi, kde je veľa dedín stále neprístupných po ceste. Ďalších deväť helikoptér priletí do Barmy za pár dní. OSN odhaduje, že zatiaľ len 25 percent obetí cyklónu dostalo potrebnú pomoc.
Obetiam cyklónu v Barme sa nedalo zabrániť. Varovania barmských úradov pred cyklónom Nargis boli primerané a veľkým stratám na životoch sa nedalo vyhnúť. Uviedol predstaviteľ Svetovej meteorologickej organizácie, ktorá patrí pod OSN. Typ búrky, aká zasiahla Barmu 2. a 3. mája, by podľa neho spôsobil vážne problémy aj bohatým krajinám.



Minulotýždňové zemetrasenie v Číne spôsobilo, že viac ako 4 tisíc detí osirelo. Oznámili čínske úrady. Tisícky Číňanov už volali do vládnych kancelárií a zaslali žiadosti o adopciu nových sirôt. Zemetrasenie tiež obralo mnohých rodičov o ich deti. Veľa z nich zahynulo, keď sa budovy škôl, v ktorých sa učili, zrútili. Avšak úrady vyhlásili, že adopcie nezačnú, pokým sa zemetrasením zničená oblasť nedá do poriadku. Dovtedy sa o siroty postarajú miestne úrady zastupiteľstvá.


Čína dnes požiadala o takmer 3 a pol milióna stanov a dočasných prístreškov pre tých, ktorí prišli o strechu nad hlavou pri zemetrasení.Počet potvrdených obetí zemetrasenia stúpol na vyše 51 tisíc Ďalších asi 30 tisíc ľudí je nezvestných. Otrasy zničili viac ako tri milióny domov.


Vyše 40 nigérijských vojakov, ktorí sa vracali z mierovej misie v Dárfúre zahynulo pri dopravnej nehode na severe krajiny. Auto narazilo do cisterny s benzínom.

Nový Zéland odsudzuje rozhodnutie Islandu znovu povoliť lov veľrýb. Lovecká sezóna sa na Islande začala v utorok po tom, ako vláda vydala povolenie na lov 40 vráskavcov minke pre mäso na najbližších šesť mesiacov. Nový Zéland investuje niekoľko stoviek miliónov dolárov ročne do organizácií, ktoré pozorujú voľný pohyb veľrýb v prírode. A naďalej ostáva pevným zástancom zákazu zabíjania týchto veľkých morských cicavcov.


Zjednotené národné hnutie gruzínskeho prozápadného prezidenta Michaila Saakašviliho podľa povolebného prieskumu získalo v parlamentných voľbách viac ako 63 percent hlasov. Saakašvili na základe odhadov volebných výsledkov dúfa, že jeho strana bude mať v novom parlamente ústavnú väčšinu.

Česká vláda schválila hlavnú zmluvu o umiestnení amerického protiraketového radaru na základni neďaleko Prahy. V najbližších týždňoch očakáva aj uzavretie druhej dvojstranej zmluvy. Oba dokumenty musí ešte schváliť aj český parlament.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi v stredu oznámil, že v záujme vyriešenia odpadovej krízy v Neapole vyhlásia skládky v meste za "vojenské zóny" a budú ich strážiť vojaci. V meste a jeho okolí sa v posledných mesiacoch nahromadili desaťtisíce ton odpadkov. Chýbajú skládky a spaľovne.

Rozzúrený dav ľudí v západnej Keni upálil 15 žien, ktoré upodozrievali z čarodejníctva. Asi 100 ľudí v utorok v noci chodila od domu k domu, zväzovala svoje obete a upaľovala ich, uviedli úradné zdroje. Zapálili aj 50 domov v dedine Nyakeo.

Francúzska železničná, letecká a mestská doprava bude dnes ochromená po tom, ako odbory vyzvali na štrajk proti dôchodkovej reforme. Air France informuje, že štrajk sa dotkne predovšetkým parížskeho letiska Orly. Naopak, bez problémov by mali premávať vysokorýchlostné vlaky TGV do Londýna a Bruselu. Odbory zvolali po krajine viac ako 80 manifestácií.



Vlna násilia, ktorá sa v oblasti hlavného mesta Juhoafrickej republiky zodvihla voči cudzincom pred viac ako týždňom, si už vyžiadala 42 obetí a 16 tisíc ľudí utieklo. Polícia zadržala takmer 300 osôb. Podobné násilností sa rozšírili aj do ďalších miest Juhoafrickej republiky.

Za libanonského prezidenta by mali dnes zvoliť prozápadného generála Michela Sulajmána. Dohodli sa na tom znepriatelené libanonské politické strany na rokovaniach v katarskej Dauhe. Pôjde už o dvadsiaty pokus o voľbu nového libanonského prezidenta.

Hádka dvoch cestujúcich vo viedenskom metre sa skončila zranením 17 žiakov základnej školy, ktorých zasiahol slzotvorný sprej. Dráždivú látku použila 31-ročná žena po šarvátke s mužom, ktorému prekážalo jej hlasné telefonovanie. Po slovných útokoch žena muža fyzicky napadla. Na stanici vystúpila a vyzvala ho, aby s ňou išiel na policajnú stanicu. Muž však zostal sedieť, načo opäť nastúpila a použila proti nemu slzotvorný sprej. Zranila seba, 17 školákov a učiteľku. Muž, na ktorého mierila, vyviazol bez vážnejšej ujmy. Ostatných previezli do nemocnice.

Venezuelský prezident Hugo Chávez obvinil Spojené štáty americké, že využívajú lety, ktoré kontrolujú drogovú aktivitu v Karibskej oblasti na špionáž proti Venezuele. Chavéz povedal, že lietadlo námorníctva USA, ktoré vletelo do venezuelského vzdušného priestoru počas poslednej protidrogovej akcie, robilo prieskum a vyhrážal sa, že pri ďalšom takomto vstupe vyšle proti lietadlu USA stíhačky.


Najprísnejšie disciplinárne opatrenie - zbavenie výkonu funkcie - navrhuje minister spravodlivosti Štefan Harabin voči ďalšiemu exekútorovi. Exekútor z Košíc protizákonne vydražil byt, kde žila matka s deťmi. "Ide o mimoriadne cynický prípad, kde bolo porušených viacero ustanovení exekučného poriadku. Myslel som, že s takýmto prípadom sa už nestretnem, ale ukazuje sa, že niektorí ľudia sú naozaj nepoučiteľní a neuvedomujú si, že zlatá éra exekútorov - výpalníkov sa skončila," vysvetlil Harabin.

Poslanec za SNS Sergej Chelemendik dnes zrejme príde o poslaneckú imunitu a mohli by ho začať trestne stíhať za autohaváriu z decembra 2006. Chelemendik v polovici marca napísal list predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, že sa dobrovoľne vzdáva poslaneckej imunity. Poslanec za SNS tvrdil, že imunity sa vzdáva v záujme objektívneho a spravodlivého vyšetrenia nehody. Chelemendikovi hrozí trestné stíhanie za prečin ublíženia na zdraví.

Tisovci včera popoludní postrelil pištoľou na ošípané 9-ročného Olivera G. jeho kamarát. Strela mu vnikla do hrudníka. Prvú pomoc chlapcovi poskytli na chirurgickej ambulancii v nemocnici v Hnúšti. Po siedmej večer pristál v Hnúšti vrtuľník ATE, ktorý chlapca prepravil p do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

Slovenská koruna pokračuje aj dnes v miernom zhodnocovaní. Krátko pred jedenástou hodinou dopoludnia zaznamenala nové historické maximum, a to 31,135 tisícina koruny za EURo.

Sport

Víťazmi Ligy majstrov sa stali futbalisti Manchestru United. "Červení diabli" zdolali v čisto anglickom finále v Moskove FC Chelsea až v rozstrele zo značky pokutového kopu 6:5, keďže zápas sa po riadnom hracom čase aj predĺžení skončil nerozhodne 1:1.

Najlepším kanonierom Ligy majstrov 2007/08 sa stal Cristiano Ronaldo z Manchestru United s ôsmimi gólmi. Najlepším prihrávačom na góly sa so šiestimi presnými prihrávkami stal Brazílčan Alex z Fenerbahce Istanbul. Najväčším počtom striel na bránku (22) i mimo nej (21) sa prezentoval už útočník neúspešného finalistu Didier Drogba. Cristiano Ronaldo bol najviac faulovaným hráčom, keď sa stal dovedna 45-krát terčom nedovoleného zákroku súpera. Naopak, najčastejšie faulujúcim futbalistom bol u Didier Drogba, ktorý má na konte 37 nečistých zákrokov.

Pre United je to tretí zisk trofeje v Lige šampiónov. Stretnutie s prehľadom zvládla slovenská rozhodcovská trojica Ľuboš Micheľ - Roman Slyško, Martin Balko.

Napätie z ihriska moskovského štadióna sa po finále aj medzi fanúšikov.Ruské bezpečnostné zložky mali plné ruky práce s angličanmi "V centre Moskvy sa odohralo viacero bitiek medzi fanúšikmi Manchestru a Chelsea. Nešlo o žiadne vážne narušenia poriadku," povedal moskovský policajný šéf Viačeslav Kozlov. Ruské úrady nasadili počas futbalového sviatku do akcie viac ako 14 000 policajtov.

Viacerí fanúšikovia FC Chelsea, ktorí sa nedostali do Moskvy, držali svojmu tímu palce v Londýne na Stamford Bridge, neuniesli prehru s Manchestrom United. "Krátko po zápase začali byť niektorí ľudia hluční a hrubí, hádzali fľaše a časti pouličného zariadenia," informoval hovorca metropolitnej polície. 12 najaktívnejších zatkli, nik nebol zranený.


Waleský krídelník Ryan Giggs prekonal rekord Bobbyho Charltona v počte odohraných stretnutí v drese slávneho anglického klubu Manchester United. Giggs nastúpil vo finálovom stretnutí Ligy majstrov proti FC Chelsea v 87. min, keď nahradil ďalšieho veterána Paula Scholesa, už na svoj 759. duel za "červených diablov". Rekord slávneho Bobbyho Charltona mal "hodnotu" 758 zápasov v drese United.

René Fasel zostáva prezidentom Medzinárodnej hokejovej federácie . Juraj Široký bude aj ďalšie štyri roky členom Rady a to aj napriek výzvam Petra Šťastného.

**************************

Veľká, miestami zmenšená oblačnosť, najmä na juhu. Miestami prehánky alebo občasný dážď, ojedinele i búrky. Najmä v horských oblastiach. Najvyššia denná teplota 15 až 20, na juhu stredného Slovenska a na východe okolo 22 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 10 st.
Severozápadný až severný vietor 10 až 20 km/h.