Tuesday, May 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Šéf teroristickej skupiny al-Kájda sa podľa televíznej stanice al Arabíja ukrýva na druhej najvyššej hore sveta K2

14.00
V Číne sa dnes pokúsia odpáliť obrovskú, zo sutín vytvorenú hrádzu zväčšujúceho sa jazera na juhozápade krajiny, ktoré ohrozuje viac ako milión ľudí. Po tom, ako počet obetí zemetrasenia z 12. mája stúpol na 65 tisíc, vláda sa zúfalo snaží zabrániť ďalšej katastrofe. Vyslala preto do oblasti 1 800 vojakov, aby sa pokúsili znížiť hladinu vody v jazere. Jazero sa vytvorilo po tom, ako zemetrasenie spôsobilo zosuvy pôdy, ktorá prehradila rieku neďaleko epicentra. V jazere je asi 130 miliónov metrov kubických vody a spolu s dažďom, ktorý by mal zasiahnuť oblasť, môže dôjsť k prelomeniu hrádze.

Predstavitelia rybárskych organizácií z Talianska, Francúzska, Portugalska a Španielska vyzvali na začatie celoeurópskeho neobmedzeného štrajku proti cenám pohonných hmôt. Informuje o tom francúzsky denník Le Figaro. Španielski a francúzski rybári už niekoľko dní blokujú prístavy a dnes začali blokádu skladov motorovej nafty. Francúzska vláda schválila minulý týždeň po nepokojoch v bretónských prístavoch pomoc vo výške 40 miliónov eur, ktorá má rybárom kompenzovať straty vzniknuté nárastom cien pohonných hmôt. Európska komisia vyhlásila, že Paríž sa pravdepodobne dopustil nepovolenej štátnej pomoci.

Šéf teroristickej skupiny al-Kájda sa podľa televíznej stanice al Arabíja ukrýva na druhej najvyššej hore sveta K2 (8611 m), nazývanej aj Lambha Pahar. Predpokladajú to vraj americké tajné služby a pripravujú veľkú operáciu, píše taliansky denník Corriere della Sera. Americká operácia sa má uskutočniť na severe Pakistanu, kde sa ukrývajú členovia afganského Talibanu a bojovníci al-Kájdy. Podľa televíznej stanice vysielajúcej z Dubaja predstavitelia amerických tajných služieb a armády sa v predchádzajúcich dňoch stretli v katarskej Dauhe, aby sa dohodli na operácii s cieľom dolapenia bin Ládina.

Aktivisti z organizácie Greenpeace sa pokúsili v južnom Pacifiku zabrániť španielskej rybárskej lodi, aby vytiahla svoj úlovok tuniakov. Neuspeli však. Podľa Greenpeace nadmerný lov tuniaka ničí oceánsky ekosystém a oberá mnohých obyvateľov ostrovov v Tichom oceáne o ich kľúčový zdroj potravy. Ochranári sledovali loď niekoľko dní v okolí ostrovov Kiribati. Táto oblasť, ktorá predstavuje posledný neporušený oceánsky súostrovný ekosystém, by mala byť vyhlásená za chránenú do konca tohto roka.

Taliansko zasiahla prvá tohtoročná vlna horúčav. Nielen z Palerma a Bari, ale aj Florencie hlásia teploty nad 30 stupňov Celzia. Horúčavy, ktoré by mali v priebehu týždňa nielen pretrvávať, ale sa aj stupňovať, spôsobujú nemalé problémy alergikom a zvyšujú spotrebu elektriny. Energetici preto už pracujú na preventívnych opatreniach, ktoré by mali zabrániť neočakávaným výpadkom v zásobovaní energiou, s ktorými má Taliansko čerstvé skúsenosti z vlaňajška.


Zdravotnícki odborári idú do Bruselu. Vystúpia na štvrtkovom zasadnutí Ekonomického a sociálneho výboru s informáciou o rozdielnom finančnom ohodnotení slovenských zdravotníkov. Na Slovensku vraj už vyčerpali všetky možnosti. Prebehli aj rokovanie s premiérom Ficom, ministrom Valentovičom a generálnou riaditeľkou Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Premiér priamo neprisľúbil splnenie požiadaviek, pripustil však ďalšie rokovania.

Premiér Robert Fico má prísť o tretieho ministra - a to na jednom z kľúčových postov. Hospodárske noviny dnes informujú, že po ministroch obrany a pôdohospodárstva, Františkovi Kašickom a Miroslavovi Jureňovi, končí vo funkcii minister zdravotníctva Ivan Valentovič. "Pán minister 10. júna odstúpi z osobných dôvodov a vláda vymenuje nového ministra," potvrdil politik Smeru-SD.

Policajtom sa včera večer podarilo chytiť Romana Červenku v bratislavskej Rači na strome. Po tom, ako Červenku, obvineného z bankovej lúpeže zo stromu zložili, previezli ho na ošetrenie do tej istej nemocnice, odkiaľ v januári ušiel cez záchodové okienko. Pretože sa do konfliktu so zákonom nedostal po prvý raz, hrozí mu v prípade uznania viny až výnimočný trest.

Mŕtve telo mladého muža objavil dnes ráno vo Svite v rieke Poprad vedľa cyklistického chodníka náhodní okoloidúci, ktorý vzápätí informoval políciu. Podľa neoficiálnych zdrojov mal oblečený cyklistický úbor a poranenú hlavu. "Zranenie hlavy nemusí priamo súvisieť so smrťou. Podrobnosti budú známe až po pitve," konštatoval policajný hovorca Daniel Džobanik.


Kurzy NBS:
EUR1 31,14
USD1 19,76
GBP1 39,08


Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) napokon podľahla tlaku väčšiny juhoamerických štátov. Zrušila svoje nariadenie o podmienkach konania medzištátnych zápasov o vysokej nadmorskej výške. Prezident FIFA Sepp Blatter dnes vyhlásil, že výkonný výbor dočasne zrušil svoju direktívu.

Prvý muž futbalového hnutia zároveň navrhol nahradiť nariadenie komplexnejším súborom pravidiel. Ten by mal obsahovať aj prípustné parametre ako maximálna a minimálna teplota, vlhkosť či znečistenie ovzdušia.
Novým trénerom lotyšského hokejového klubu Dinamo Riga sa údajne stal Július Šupler. Vyplýva to z oficiálnej webstránky medzinárodnej hokejovej federácie. Reprezentačný tréner však tvrdí, že ešte nič nepodpísal.

**************************************
POPOLUDNIE:
Slnečno. Na severe a východe viac oblakov a prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27st. Slabý vietor. Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm