Tuesday, May 27, 2008

pripravila katarína plavčanová

18.00
Čínske úrady dnes nariadili evakuáciu 80 tisíc ľudí z oblasti, kde hrozí rozvodnenie jazera. Vytvorilo sa v dôsledku ničivého zemetrasenia. Oblasť treba vyľudniť do polnoci. Čína zároveň nasadila vojakov, ktorí sa dynamitom snažia spriechodniť trosky blokujúce rieku Ťian s cieľom znížiť hladinu jazera. Podľa odhadov v ňom môže byť 130 miliónov kubických metrov vody.

Šéf teroristickej skupiny al-Kájda sa podľa televíznej stanice al Arabíja ukrýva na druhej najvyššej hore sveta K2 (8611 m), nazývanej aj Lambha Pahar. Predpokladajú to vraj americké tajné služby a pripravujú veľkú operáciu, píše taliansky denník Corriere della Sera. Podľa televíznej stanice vysielajúcej z Dubaja predstavitelia amerických tajných služieb a armády sa v predchádzajúcich dňoch stretli v katarskej Dauhe, aby sa dohodli na operácii s cieľom dolapenia bin Ládina.

Predstavitelia rybárskych organizácií z Talianska, Francúzska, Portugalska a Španielska vyzvali na začatie celoeurópskeho neobmedzeného štrajku proti cenám pohonných hmôt. Informuje o tom francúzsky denník Le Figaro. Španielski a francúzski rybári už niekoľko dní blokujú prístavy a dnes začali blokádu skladov motorovej nafty.

Na protest proti rastúcim cenám palív zatarasili dnes stovky nákladných áut hlavnú príjazdovú cestu do Londýna. Na diaľnici na okraji Londýna sa za trúbenia klaksónov zhromaždilo približne 300 vozidiel. Polícia musela uzavrieť zablokovaný úsek diaľnice a viesť rannú dopravu cez mesto. Demonštranti protestovali proti rastúcim cenám palív. Rekordne vysoké ceny palív spôsobili v Británii nárast ceny na úroveň 1,5 eura za liter motorovej nafty.

Štrajkovalo sa aj v Poľsku. Takmer tri štvrtiny poľských škôl zostali dnes zavreté. Učitelia protestovali proti nízkym mzdám a plánovaným dôchodkovým reformám. .Dosiahnuť chcú 50-percentné zvýšenie miezd do roku 2010 a tiež si chcú udržať súčasné dôchodkové práva.

Po rozšírení Európskej únie zaplavili Poliaci pracovný trh, nielen v Británii a Írsku, ale aj Nemecku a Francúzsku, kde ich státisíce pracujú načierno alebo na horšie platených pozíciách. Do určitej miery pokazili pracovný trh, pretože sú ochotní pracovať aj za menej než minimálnu mzdu. Trpia tým aj slováci, ktorých si v zahraničí s poliakmi často pletú.

Oscarový režisér Sydney Pollack zomrel včera po ťažkej chorobe vo svojom dome v Los Angeles. 73-ročný Pollack si vyslúžil uznanie osobností ako Robert Redford, Dustin Hoffman alebo Meryl Streep. Pollack v roku 1986 získal za film Spomienky na Afriku sedem Oscarov. Na konte má filmy ako Bez zlého úmyslu, Tootsie, Tlmočníčka, Firma, Tri dni Kondora alebo Takí sme boli.

V poradí tretí minister, ktorý príde o svoju funkciu počas vlády Roberta Fica je Ivan Valentovič, minister zdravotníctva. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny.
Ako denníku povedal vysokopostavený politik Smeru, minister z osobných dôvodov odstúpi 10. júna. V strane Smer-SD, ktorá ho na tento post dosadila, už o tom údajne padlo definitívne rozhodnutie.

Policajtom sa včera večer podarilo chytiť Romana Červenku v bratislavskej Rači na strome. Po tom, ako Červenku, obvineného z bankovej lúpeže zo stromu zložili, previezli ho na ošetrenie do tej istej nemocnice, odkiaľ v januári ušiel cez záchodové okienko. Bratislavský policajný krajský riaditeľ PaVol Brath ***V súčasnosti je v cele policajného zaistenia, kde čaká na vzatie do väzby.

Euro 31,10, americký dolár 19,74 a britská libra 39,98

Novým trénerom lotyšského hokejového klubu Dinamo Riga sa údajne stal Július Šupler. Vyplýva to z oficiálnej webstránky medzinárodnej hokejovej federácie. Reprezentačný tréner však tvrdí, že ešte nič nepodpísal.

Športovcom v Paríži počasie nepraje. Dnešný program na druhom grandslamovom turnaji sezóny, Roland Garros stále ovplyvňuje dážď. Momentálne vo francúzskej metropole opäť prší a nehrá sa. Organizátori už vyškrtli z rozpisu 20 na tento deň naplánovaných zápasov dvojhry žien, ktoré sa napokon uskutočnia najskôr zajtra.

Systém viacnásobných kontrol, pri ktorých budú počas EURO 2008 spolupracovať rakúske policajné orgány s ďalšími krajinami, by mal futbalovým chuligánom zobrať vietor z plachiet. V krajnom prípade sa výtržníci vôbec nedostanú na šampionát. Povedal to vedúci rakúskej "fanúšikovskej polície". Dôležité bude paralyzovať chuligánov už pred vstupom na štadión, pretože počas zápasov je riziko výtržností zreteľne nižšie. Za extrémne nebezpečných považujú fanúšikov z Holandska, Talianska a Grécka.
***************************************
NOC:
Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami zaprší. Najnižšia nočná teplota 16 až 12, v horských dolinách 10 st.

STREDA:
Slnečno, miestami zväčšená oblačnosť. Prehánky a dážď hlavne na východe.
Teploty od 22 až 27, na západe a juhu do 30 st. Vietor od severu do 5m/s.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm