Monday, May 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Bývalý americký prezident Jim Carter odporučil H.Clintonovej, aby sa začiatkom júna vzdala boja o prezident. nomináci

11.00
Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe vyhlásil, že jeho krajania žijúci v Juhoafrickej republike dostanú pôdu, ak sa vrátia do vlasti. Zimbabwe však trápi hospodárska recesia. Mugabe to povedal na predvolebnom zhromaždení pred druhým kolom prezidentských volieb 27. júna. Medzi africkými migrantmi, na ktorých útočia obyvatelia Juhoafrickej republiky v novej vlne xenofóbneho násilia v krajine, sú aj občania Zimbabwe, pripomína agentúra Reuters.

Bývalý americký prezident Jimmy Carter včera odporučil Hillary Clintonovej, aby sa začiatkom júna vzdala boja o nomináciu na prezidentskú kandidatúru demokratov. Väčšina lídrov Demokratickej strany čoskoro po skončení posledného kola primárok začiatkom budúceho mesiaca oznámi, či podporia Clintonovú, alebo jej oponenta z radov demokratov Baracka Obamu. Obamu podporuje 1974 delegátov, čo mu dáva takmer neprekonateľný náskok pred Clintonovou s 1800 delegátmi. Bývalá prvá dáma sa však stále odmieta vzdať, informovala agentúra Associated Press.

Ministri životného prostredia štátov G8 vyzvali lídrov svojich krajín, aby na júlovom summite stanovili cieľ, na základe ktorého by sa emisie kysličníka uhličitého do konca roka 2050 mali znížiť o polovicu.

Americká vesmírna sonda Phoenix v noci nadnes bezpečne pristála na planéte Mars.
Sonda bude počas nasledujúcich troch mesiacov na Marse analyzovať vzorky pôdy a ľadu a zisťovať tak, či na planéte existujú podmienky pre udržanie života. Riskantný pristávací manéver modulu v polárnej púšti trval len niekoľko minút, pre expertov NASA to však bol čas napätých nervov. Doteraz totiž stroskotala viac ako polovica všetkých pokusov o pristátie na povrchu červenej planéty.

Rýchle tempo posilňovania koruny voči euru v posledných týždňoch prekvapilo Národnú banku Slovenska. Priznal to guvernér Ivan Šramko. Zdôraznil, že silná koruna má priaznivý vplyv na znižovanie cien, súčasne však tlmí výnosy exportérov, znižuje rast ekonomiky a nepriaznivo sa môže odraziť na príjmoch štátneho rozpočtu.

Súčasní maturanti sa na záverečnú skúšku stredoškolského štúdia pripravujú samostatnejšie než v minulosti. Neznamená to však automaticky, že si dokážu požadované znalosti aj lepšie osvojiť. Pre niektorých študentov je viac voľnosti výhodou, pre iných naopak, povedali oslovení učitelia po prvom týždni ústnych maturít. Podľa ministerstva školstva k zvýšenej samostatnosti študentov prispelo aj to, že časť učiva si organizujú sami.

Deti sa prestanú drilovať gramatiku a začnú viac rozprávať cudzími jazykmi. Sľubuje to ministerstvo školstva v novej školskej reforme. Zatiaľ však žiakov nemá kto učiť, chýbajú jazykári. Minister školstva Ján Mikolaj zavádza dva cudzie jazyky. Doteraz neboli pre školy povinné, riaditelia sami určovali, odkedy ich do vyučovania zaradia. Prvý cudzí jazyk sa začnú školáci učiť od tretieho a ďalší od šiesteho ročníka.

Euro 31,06, americký dolár 19,73 a britská libra 39,12

David Beckham sa v zámorskej Lige blysol gólom zo 70 metrov. Anglický reprezentant spečatil skóre zápasu s Kansasom na 3:1, keď sa trafil do prázdnej bránky v štvrtej minúte nadstaveného času. Stalo sa to vo chvíli, keď sa hosťujúci brankár v snahe vyrovnať rozhodol nabehnúť do šestnástky domáceho LA Galaxy.

Slovenský futbalový reprezentant Marek Čech by po troch rokoch strávených v tíme portugalského majstra FC Porto mohol v lete zmeniť pôsobisko. Podľa britských médií sa o 25-ročného obrancu zaujímajú dvaja nováčikovia anglickej Premiership - West Bromwich Albion a Stoke City.

****************************************
Malá, neskôr prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st.
Slabý premenlivý vietor. Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm