Monday, May 26, 2008

pripravila katarína plavčanová Naši volejbalisti vyhrali prvú časť kvalifikácie, majú vynikajúcu východiskovú pozíciu

10.00
Čína sa stále nespamätala z ničivého zemetrasenia a cez víkend dostala ďalší úder. Nové silné zemetrasenie zrútilo vyše 70 tisíc domov, zahynulo už viac ako 62 tisíc. Postihnutej provincii teraz hrozia záplavy. Otrasy totiž poškodili aj desiatky vodných priehrad, ktoré sa môžu pretrhnúť. V najbližších dňoch sa navyše majú spustiť prudké dažde.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes po odchode z barmského Rangúnu do New Yorku vyjadril presvedčenie, že vojenská junta splní svoj sľub a umožní vstup zahraničným humanitárnym pracovníkom do oblastí zničených cyklónom. Darcovské štáty chcú Barme poskytnúť viac ako 100 miliónov dolárov. Podmienkou však je, že režim musí dať súhlas na prístup do oblastí najťažšie postihnutých ničivým cyklónom Nargis. Donorskú konferenciu v Rangúne za účasti 51 štátov zorganizovali OSN a Združenie krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN).

Senátorka Hillary Clintonová potvrdila, že nemieni odstúpiť z boja o demokratickú kandidatúru vo voľbách prezidenta USA. Je presvedčená, že je to ona, kto má väčšiu šancu poraziť republikánskeho kandidáta Johna McCaina.

Štátne nemocnice, ktoré skončili vlaňajší rok so stratou takmer šesť miliárd korún, svoj dlh v tomto roku ešte prehĺbia. Ich zadlžovanie bude navyše pokračovať aj v budúcom roku. povedal to minister zdravotníctva Ivan Valentovič. Situácia nemocníc by sa podľa neho mala zlepšiť vďaka peniazom z fondov Európskej únie.

Školská reforma dáva školám šancu na zmenu doterajšieho spôsobu vyučovania. Minister školstva Ján Mikolaj si od nej sľubuje väčší priestor pre tvorivé a inovatívne vzdelávanie a zvýšenie súťaživosti medzi školami. V priebehu štyroch rokov by podľa neho malo prejsť slovenské školstvo zásadnou zmenou. Uvedomuje si, že nie všetky školy budú na reformu pripravené k začiatku nového školského roka, spolieha sa však na aktívnych pedagógov, skonštatoval minister v diskusnej relácii televízie TA3.

Vzdelávací program zameraný na zdravotnú osvetu a duchovný rozvoj v rómskych osadách na východnom Slovensku organizuje od zajtra do piatku Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu so študentmi z Univerzity z Wisconsinu. Program, ktorý je súčasťou projektu Zdravé komunity bude zajtra v obci Stráne pod Tatrami, v stredu Spišskom Štiavniku, vo štvrtok v Hranovnici a v piatok vo Vydrníku.

Euro 31,06, americký dolár 19,73 a britská libra 39,12

Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili aj vo svojom záverečnom stretnutí na kvalifikačnom turnaji v Poprade o postup na budúcoročný európsky šampionát v Turecku. Po viac ako dvojhodinovej dráme zdolali Ukrajinu 3:1. Vytvorili si tak vynikajúcu východiskovú pozíciu do druhej polovice kvalifikácie, keď sa bez bodovej straty stali víťazmi turnaja. Záverečný druhý kvalifikačný turnaj sa odohrá koncom týždňa v Plzni.

****************************************

Malá, neskôr prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st.
Slabý premenlivý vietor. Viac na rti.fm