Friday, May 30, 2008

14.00
Vladimir Putin je vo Francúzsku. Na svojej prvej významnej zahraničnej návšteve od zvolenia do funkcie premiéra dnes odmietol kritiku dodržiavania ľudských práv v Rusku. Francúzsky premiér Francois Fillon podľa vlastných slov neplánuje nikoho o tejto otázke poučovať. Putin sa má v piatok stretnúť s bývalým prezidentom Jaquom Chiracom po rozhovoroch s francúzskym premiérom o ekonomickej spolupráci a súčasných vysokých cenách ropy.

Čínska vláda dnes nariadila evakuáciu 1,3 milióna obyvateľov z okolia jazera Tchang-ťia-šan, ktoré vzniklo dôsledkom zemetrasenia na juhozápade Číny. Vláda sa obáva, že jazero sa vyleje a zaplaví oblasť. Tá je husto obývaná. Informovali o tom úrady. Zemetrasenie zničilo celé mestá a zanechalo po sebe najmenej 68 tisíc mŕtvych a nezvestných.

Demonštráciou v Madride, ktorou odštartovali neobmedzený štrajk, sa dnes španielski rybári pridali k európskym protestom proti nárastu cien palív. Rybári z celej krajiny pricestovali do hlavného mesta Španielska, kde sa od rána koná protest pred budovou ministerstva poľnohospodárstva, rybolovu a výživy. Ako v tejto súvislosti uviedol predseda španielskej rybárskej konfederácie Javier Garat, rybári "prežívajú najhoršiu krízu za posledných sto rokov."

Najmenej dve obete si vyžiadali prudké zrážky, ktoré včera zasiahli severovýchodné Taliansko. V Piemonte vyhlásili pohotovosť v súvislosti so stúpajúcou hladinou riečnych tokov a z obáv pred možnými povodňami. Desiatky ľudí, žijúcich pri rieke Pád, preventívne evakuovali. Mosty v Turíne uzavreli alebo dôsledne monitorujú. Brány všetkých škôl v tomto v dejisku ostatných ZOH a v jeho okolí zostali dnes uzavreté.

Zrážky spôsobujú problémy v Anglicku aj Nemecku. Na juhu anglického grófstva sa pod vodou ocitli nielen niektoré diaľničné úseky, ale aj pivničné priestory predovšetkým nižšie položených objektov. Viacero motoristov uviazlo na ceste, štyroch z nich museli vyslobodzovať z ich áut požiarnici. K zraneniam osôb nedošlo.

Zdravotníci zo špecializovaných ambulancií na protest proti nedostatku peňazí v zdravotníctve tento deň neordinujú. Zatiaľ však chýbajú údaje, koľko lekárov a sestier svoje ordinácie naozaj neotvorilo.Únia špecialistov požaduje, aby sa zdroje v slovenskom zdravotníctva zdvojnásobili.

Veľké prekvapenie. Serena Williamsová vypadla na Roland Garros v Paríži už v 3.kole. Ako nasadená päťka prehrala so Slovinkou Srebotnikovou.

Rakúsko v pondelok obnoví kontroly na hraniciach. Dôvodom sú Majstrovstvá Európy vo futbale. Rakúšania chcú mať pod kontrolou potenciálne nebezpečných fanúšikov. Hranicu bude teda možné znova prekročiť iba na hraničných priechodoch a s občianskym preukazom alebo pasom.

Pätnásty ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Corgoň ligy má zajtra na programe záverečné 33. kolo. O všetkom dôležitom je už v nej rozhodnuté, titul získala Artmedia Petržalka, vypadol AS Trenčín a postúpil Tatran Prešov. V novej sezóne si Ligu majstrov zahrá Artmedia, Pohár UEFA vicemajster MŠK Žilina a Spartak Trnava a Intertoto Cup futbalisti Nitry.
********************************
POPOLUDNIE:
Slnečno a teplo. Najvyššia denná teplota 25 až 30 st. Slabý vietor.