Monday, May 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Nový libanonský prezident začína úradovať

14:00 26.05.2008

Nový libanonský prezident Sulajmán, ktorý je prvý deň v úrade po nedeľnom zvolení v parlamente, má dnes začať konzultácie o zložení vlády národnej jednoty. Štátna hymna, čestná prehliadka republikánskej gardy a 21 čestných sálv sprevádzali príchod 59-ročného Sulajmána do prezidentského paláca, nad ktorým po šiestich mesiacoch politickej krízy opäť vztýčili štátnu vlajku.

Okolo 40 tisíc demonštrantov sa dnes zišlo v hlavnom gruzínskom meste Tbilisi na demonštrácii proti výsledkom parlamentných volieb. Považujú ich za zmanipulované v prospech vládnucej strany. Zjednotené národné hnutie prezidenta Michaila Saakašviliho získalo okolo 120 kresiel v 150-člennom parlamente. "Žiadame nové parlamentné voľby," vyhlásil opozičný líder David Gam kre lidze.

Ministri zahraničných vecí schválili dnes začiatok rozhovorov s Ruskom o strategickom partnerstve. Slovinsko ako predsedajúca krajina oznámilo, že Litva už prestala blokovať štart rozhovorov naplánovaných na jún. Európska únia odkladala rozhovory 18 mesiacov. Výsledkom by malo byť posilnenie ruskej energetickej prítomnosti v EÚ, garancie pre európskych klientov v prípade výpadkov dodávok surovín a zjednodušenie vízového režimu pre Rusov, ktorý cestujú do EÚ.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy začína v týchto dňoch pracovné návštevy hlavných miest členských štátoch únie. Od júla bude Fancúzsko predsedať EÚ. V stredu príde do Poľska, v piatok do Rakúska a neskôr do Česka. V oficiálnom programe návštev prezidenta Sarkozyho a premiéra Francoisa Fillona, ktorý zavíta do ďalších krajín, chýbajú iba tri štáty - Slovinsko, Írsko a Slovensko.

Ministerstvo školstva sa chystá preskúmať, ako je chránené pred útokmi hackerov. Cez verejné obstarávanie hľadá firmu, ktorá by od 1. júla komplexne zanalyzovala bezpečnosť rezortu. Zákazka má stáť necelé dva milióny korún bez DPH, ministerstvo ju zaplatí zo svojho rozpočtu.

Správa Tatranského národného parku pripravuje návrat svišťa vrchovského do Belianskych Tatier. "Chceme sa pokúsiť o reštitúciu piatich jedincov zo Západných Tatier do pôvodnej kolónie. Na budúci rok ďalšie jedince," uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. V Tatranskom národnom parku v súčasnosti žije približne 750 svišťov vrchovských. Podľa Majka vyhynutie svišťa v Belianskych Tatrách má na svedomí človek.

OSN schválila zápis slovenských a ukrajinských bukových pralesov vo Východných Karpatoch do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva. Výbor svetového dedičstva tým deklaroval unikátnosť a svetový význam karpatských bukových pralesov a zaradil ich medzi 166 lokalít svetového prírodného dedičstva. Medzinárodný výbor organizácie UNESCO zaradil všetkými hlasmi slovensko-ukrajinské bukové pralesy na najvyššiu úroveň, ktorú predtým dosiahli také národné parky ako Yellowstone a Grand Canyon v USA, Mt. Everest alebo africké Kilimandžáro.

Sport

Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili v Poprade na prvom z dvojice turnajov II. fázy kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2009 v Turecku vo všetkých troch stretnutiach. Hneď v prvom svojom vystúpení pred takmer zaplnenou Poprad Arénou príjemne prekvapili kvalitou hry vo všetkých činnostiach a zdolali favorizovaných Čechov 3:1. V druhom dueli dostali Rumuni 3:0. Nakoniec zvíťazili aj nad Ukrajinou 3:1. Slovákom teda patrí po polovici kvalifikácie v tabuľke A-skupiny prvé miesto.

Po najhoršej prehre v tohtoročnom play off v prvom finále Stanleyho pohára v Detroite sa rozhodli tréneri Pittsburghu pozmeniť pred druhým duelom zostavu. Hlavný kouč Michel Therrien urobil zásahy do všetkých štyroch útokov. Do zostavy sa vráti 42-ročný Gary Roberts. Do prvého útoku k Sidneymu Crosbymu a Mariánovi Hossovi zaradí dnes večer namiesto Pascala Dupuisa Ryana Malona.

****************************************

Popoludní má byť polooblačno, miestami prechodne až oblačno.
Najvyššia denná teplota 20 až 26 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 15 st.
Slabý vietor na juhozápade 10 až 20 km/h.
Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm