Friday, May 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Taliansko, Francúzsko a Belgicko zasiahli zosuvy pôdy

10:00 30.05.2008

Taliansko, Francúzsko a Belgicko zasiahli zosuvy pôdy. Záplavy a zosuvy pôdy zabili najmenej dvoch ľudí v severnom Taliansku po tom, čo krajinu zachvátili výdatné dažde. Tie zasiahli aj Francúzsko a viaceré tunely a diaľnice medzi oboma krajinami uzavreli. Belgické mesto Liege sa premenilo na Benátky po tom, čo jeho ulice zaplavila voda a bahno. Na Korzike v noci evakuovali dva hotely pre ničivé záplavy. Nepriaznivé počasie by malo v oblastiach pokračovať aj dnes.

V Číne pokračuje úsilie vyčistiť jazerá, ktoré vznikli pri zemetrasení. Nebezpečenstvo ich vyliatia a ohrozenia miliónov obyvateľov je však pre silné dažde veľmi vysoká. Zemetrasenie z 12. mája zničilo v provincii Si-čchuan celé mestá a zanechalo po sebe najmenej 88 tisíc mŕtvych a nezvestných. Okolo 15 miliónov obyvateľov prišlo o domovy.

Občania Barmy, ktorú postihol cyklón Nargis, nepotrebujú zahraničnú humanitárnu pomoc. Môžu jesť "voľne rastúcu čerstvú zeleninu" a "ryby bohaté na proteíny". Dnes to napísal barmský denník Myanma Ahlin, ktorý je verný vládnucej vojenskej junte. Na druhej strane však denník kritizuje zahraničných donorov, že na pomoc krajine vyčlenili len okolo 150 miliónov, hoci Barma žiadala o 11 miliárd USD.

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Poprade dnes rozhodnú zrušení dvoch základných škôl Francisciho II a Letná ako aj o vytvorení Spojenej školy. Obe základné školy aj so školskými klubmi už ministerstvo školstva vyradilo k 30. júnu zo siete škôl a školských zariadení. Novovytvorenú Spojenú školu by mali tvoriť terajšia ZŠ Mládeže a Gymnázium Dominika Tatarku

Najväčšie kultúrne podujatie na Slovensku - Staromestské slávnosti 2008, odštartovali včera v Žiline. Žilinský primátor Ivan Harman odovzdal symbolické kľúče od brán mesta principálovi. "Týmto preberajú vládu nad mestom umelci a kultúra," povedal Harman. Ešte dva dni budú vládnuť nad Žilinou, ktorá tento rok oslavuje 800 rokov od prvej písomnej zmienky. Staromestské slávnosti vlani navštívilo približne 30-tisíc ľudí.

Kurzy NBS:

EUR1 30,24
USD1 19,44
GBP1 38,46

SPORT

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v 3. kole dvojhry žien na turnaji Roland Garros v Paríži, stretne s treťou nasadenou, Srbkou Jelenou Jankovičovou dnes približne po 17.00 h. Pôjde o záverečný štvrtý zápas programu na dvorci č. 1. Vo štvorhre mužov sa predstavia v 1. kole Dominik Hrbatý a v 2. kole Michal Mertiňák.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala včera s favorizovanou Ruskou Dinarou Safinovou v 2. kole na Roland Garros v Paríži za 45 minút hladko 0:6, 1:6.

***********************

Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 25 až 29 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Slabý, na juhozápade 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm