Wednesday, May 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Na juhu Talianska, v Kalábrii i na ostrove Sicília vyčíňajú lesné požiare

16.00
Na juhu Talianska, v Kalábrii i na ostrove Sicília vyčíňajú lesné požiare. Príčiny požiarov stále vyšetrujú, polícia však predpokladá podpaľačstvo. Dôvodom môže byť aj vlna horúčav. Lesné požiare vyčíňali aj uplynulé leto na juhu Talianska, kde vtedy vyhorelo viacero kempingových zariadení, asi 1000 turistov museli evakuovať, pričom tri osoby prišli o život. Tentoraz hlásia predbežne z okolia Palerma jedného ťažko zraneného človeka.

Dobrovoľníci môžu cestovať do regiónov zničených cyklónom a poskytovať zásoby a pomoc obetiam prírodnej katastrofy v Barme. Uviedli to dnes štátom kontrolované médiá. Vládny denník zároveň vyzval, aby sa dobrovoľníci vyhli nesystematickému poskytovaniu pomoci a konaniu, ktoré by mohlo poškvrniť imidž krajiny a jej ľudu. Podľa novín úrady sú pripravené pomôcť donorom distribuovať zásoby. Cyklon ktory postihol krajinu 2 maja pripravil o zivot 133 tisic ludi.

Intenzívne úsilie o zadržanie vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina pokračuje. No aj keď by jeho smrť bola psychologickým úderom pre jeho teroristickú organizáciu a vyvolala v nej "krízu nástupníctva", neukončila by hrozbu, ktorú predstavuje. Myslí si to americká CIA. Arabská televízia al-Arabíja tento týždeň priniesla správu o tom, že bin Ládin sa ukrýva v pohorí Karakoram v oblasti druhej najvyššej hory sveta - K2.

Zrušenie monarchie požadovali dnes v Káthmandu tisícky demonštrantov pred prvým zasadnutím ústavodarného zhromaždenia Nepálu. V iných častiach hlavného mesta mnoho Nepálčanov už vopred oslavovalo vyhlásenie republiky, pre ktoré by sa ústavodarné zhromaždenie tohto horského štátu malo rozhodnúť ešte v priebehu dnešného dňa. Prevažujú v ňom maoisti a marxisti.

Intenzívnejší boj s obezitou požaduje výbor Európskeho parlamentu pre zdravie a potravinovú bezpečnosť v prijatej správe. Takmer 22 miliónov detí v Európe má nadváhu a ďalších 1 a pol milióna bude trpieť nadváhou alebo obezitou do roku 2010.
Podľa europoslancov je potrebné začať bojovať proti tomuto problému v ranom veku. Medzi nevyhnutné opatrenia by pritom mali patriť okrem iného zaistenie zdravšej stravy s školách a predškolských zariadeniach, obmedzenia pre reklamu stravy, ktorá nie je zdravá pre deti, či zníženie dane z pridanej hodnoty na ovocie a zeleninu.
Keďže detská obezita úzko súvisí s obezitou v dospelosti, jednou z priorít by mal byť boj s obezitou v detskom veku. Pre každé dieťa by sa preto mal na školách zaistiť dostatok pohybu a vyvážená strava.

Česi budú naďalej platiť za návštevu lekára, recept a pobyt v nemocnici. Dnes o tom tesne rozhodol Ústavný súd, podľa ktorého poplatky nie sú v rozpore s českou ústavou. Súd tak zamietol návrh opozičných poslancov z ČSSD a komunistickej strany, ktorí požadovali ich zrušenie. Za zachovanie poplatkov sa vyjadrilo osem z 15 sudcov. Pacienti budú za návštevu lekára aj naďalej platiť 30 českých korún. Súd tiež konštatoval, že zavedenie poplatkov neviedlo k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti.

Rómovia na Slovensku naďalej čelia diskriminácii v prístupe k vzdelaniu, bývaniu, zdravotnej starostlivosti a iným službám, ako aj neustálemu nepriateľstvu a predsudkom. Slovenské úrady primerane nereagujú na útoky na cudzincov a príslušníkov menšín. Aj toto konštatuje vo svojej výročnej správe za rok 2007 organizácia Amnesty International. Veľa Rómov na Slovensku je podľa AI v bludnom kruhu chudoby a vytesnenia na okraj spoločnosti.

Austrálsky sochár Andrew Rogers začal s výstavbou druhého geoglyfu na Slovensku, tentoraz vo Vysokých Tatrách. Ide o krajinnú kamennú sochu veľkých rozmerov. Kamenný obrazec vznikne na ploche 36 x 35 metrov nad Grandhotelom Bellevue v Starom Smokovci. Geoglyf vyrastie na mieste bývalého lyžiarskeho svahu nad hotelom. Stavebným materiálom budú okrúhle žulové kamene. "Je to skvelá lokalita, s výborným výhľadom na masív Vysokých Tatier. Pôjde o ďalšiu súčasť 12-dielneho cyklu podobných sôch po celom svete.

Z popradského letiska sa do Londýna dostanete už aj v nedeľu. Aerolinky budú odtiaľ lietať štyri dni v týždni. O lety bol totiž veľký záujem. Vyťaženosť lietadiel na linke je počas sezóny viac ako 90-percentná. Vlani prešlo bránami letiska vyše 60-tisíc cestujúcich, čo je o takmer polovicu viac ako rok predtým.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková vyhrala v 1. kole na turnaji Roland Garros v Paríži nad Chorvátkou Karolinou Špremovou 7:6, 3:6, 8:6.

Okrem Žigmunda Pálffyho zostáva v kádri hokejistov Skalice aj ďalšia opora Miroslav Zálešák. 28-ročný krídelník sa s vedením klubu dohodol na novej ročnej zmluve.

Tréner, ktorý priviedol slovenskú hokejovú reprezentáciu k titulu majstra sveta, možno znova zasadne do horúceho kresla. Ján Filc, viceprezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, to pripustil v pondelok večer na STV2 v besede Hokejová aréna. Rozhodnutie by mohlo byť známe do dvanásteho júna.

***********************************
NOC:
Jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 12 až 6 st.

ŠTVRTOK:
Jasno až polojasno. V horských oblastiach už menej oblakov, môže však ešte pršať. Najvyššia denná teplota 25 až 29, na severe a východe miestami okolo 23 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 4 až 7 m/s (15 až 25 km/h).

Všetky naše správy aj podrobnejšiu predpoveď počasia nájdete na našej stránke rti.fm