Monday, May 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Opozícia v Gruzínsku žiada nové voľby

13:00 26.05.2008

Okolo 40 tisíc demonštrantov sa dnes zišlo v hlavnom gruzínskom meste Tbilisi na demonštrácii proti výsledkom parlamentných volieb. Považujú ich za zmanipulované v prospech vládnucej strany. Zjednotené národné hnutie prezidenta Michaila Saakašviliho získalo okolo 120 kresiel v 150-člennom parlamente. "Žiadame nové parlamentné voľby," vyhlásil opozičný líder David Gam kre lidze.

Ministri zahraničných vecí schválili dnes začiatok rozhovorov s Ruskom o strategickom partnerstve. Slovinsko ako predsedajúca krajina oznámilo, že Litva už prestala blokovať štart rozhovorov naplánovaných na jún. Európska únia odkladala rozhovory 18 mesiacov. Výsledkom by malo byť posilnenie ruskej energetickej prítomnosti v EÚ, garancie pre európskych klientov v prípade výpadkov dodávok surovín a zjednodušenie vízového režimu pre Rusov, ktorý cestujú do EÚ.

Stovky univerzitných študentov protestovali dnes v severnom Afganistane proti ďalšiemu prípadu zneuctenia Koránu, keď americký vojak strieľal v Iraku do svätej moslimskej knihy. Okolo 800 študentov kričalo heslá proti "nepriateľom islamu," vrátane Spojených štátov a prezidenta Georgea Busha. Pre vojaka, ktorý rozstrieľal Korán, žiadajú šibenicu.

Silné búrky a tornáda, ktoré sa včera večer prehnali centrálnou oblasťou Spojených štátov, zabili najmenej osem ľudí a poškodili desiatky domov. Sedem ľudí zabilo tornádo v Iowe. Najmenej 50 ľudí bolo zranených. Najmenej 20 ľudí je nezvestných v Minnesote po silnej búrke , ktorá poškodila okolo 50 domov. Okolo sto ľudí sa tento rok stalo v USA obeťami búrok, čo je najviac za desať rokov. Obdobie tornád vrcholí bežne na jar a začiatkom leta a koncom jesene.

Ministri životného prostredia štátov G8 vyzvali lídrov svojich krajín, aby na júlovom summite stanovili cieľ, na základe ktorého by sa emisie kysličníka uhličitého do konca roka 2050 mali znížiť o polovicu.

Americká vesmírna sonda Phoenix v noci nadnes bezpečne pristála na planéte Mars. Sonda bude tri mesiace na Marse analyzovať vzorky pôdy a ľadu a zisťovať, či na planéte existujú podmienky pre udržanie života. Doteraz pri prstávaní na Marse stroskotala viac ako polovica všetkých pokusov.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy začína v týchto dňoch pracovné návštevy hlavných miest členských štátoch únie. Od júla bude Fancúzsko predsedať EÚ. V stredu príde do Poľska, v piatok do Rakúska a neskôr do Česka. V oficiálnom programe návštev prezidenta Sarkozyho a premiéra Francoisa Fillona, ktorý zavíta do ďalších krajín, chýbajú iba tri štáty - Slovinsko, Írsko a Slovensko.

Ministerstvo školstva sa chystá preskúmať, ako je chránené pred útokmi hackerov. Cez verejné obstarávanie hľadá firmu, ktorá by od 1. júla komplexne zanalyzovala bezpečnosť rezortu. Zákazka má stáť necelé dva milióny korún bez DPH, ministerstvo ju zaplatí zo svojho rozpočtu.

Správa Tatranského národného parku pripravuje návrat svišťa vrchovského do Belianskych Tatier. "Chceme sa pokúsiť o reštitúciu piatich jedincov zo Západných Tatier do pôvodnej kolónie. Na budúci rok ďalšie jedince," uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. V Tatranskom národnom parku v súčasnosti žije približne 750 svišťov vrchovských. Podľa Majka vyhynutie svišťa v Belianskych Tatrách má na svedomí človek.

Sport

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Július Šupler je stále hlavným kandidátom na post kormidelníka Dinama Riga. Lotyšské médiá už informovali o tom, že vedenie klubu slovenského kouča potvrdilo v novej funkcii. Nedošlo ešte k žiadnemu podpisu zmluvy," ozrejmil 57-ročný Šupler.

Davidovi Beckhamovi sa v sobotňajšom stretnutí zámorskej futbalovej lige podaril husársky kúsok. Tridsaťtriročný bývalý hráč Manchestru United a Realu Madrid spečatil víťazstvo v drese Los Angeles Galaxy proti Kansas City Wizards 3:1 v nadstavenom čase strelou z vlastnej polovice z približne 64 metrov. Pre Beckhama to bol štvrtý gól v drese Los Angeles v aktuálnej sezóne MLS.

****************************************

Popoludní má byť polooblačno, miestami prechodne až oblačno.
Najvyššia denná teplota 20 až 26 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 15 st.
Slabý vietor na juhozápade 10 až 20 km/h.
Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm