Thursday, May 22, 2008

pripravila katarína plavčanová Zo Slovensko posiela do Číny stany, prikrývky, ležadlá, nosidlá a elektrocentrály

18.00
Peking znova požiadal o milióny stanov pre ľudí, ktorí prežili zemetrasenie. Bilancia obetí zemetrasenia stúpla na vyše 80 tisíc mŕtvych, vláda ju však ešte stále nepovažuje za konečnú.

Slovensko poskytlo Číne humanitárnu pomoc za 29 miliónov korún. Ministerstvo zahraničných vecí SR v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR zabezpečujú prepravu humanitárnej pomoci do Čínskej ľudovej republiky. Ide o stany, prikrývky, ležadlá, nosidlá a elektrocentrály.

Gruzínska opozícia dnes oznámila, že napadne výsledky včerajších parlamentných volieb. Prezident Michail Saakašvili už vyhlásil, že v nich jasne zvíťazila jeho strana. Podľa opozície je skutočným volebným víťazom opozícia, pretože vláda hlasovanie zmanipulovala.

Europoslanci vyzvali dnes Európsku úniu aby začala vytvárať zásoby potravín s cieľom predísť "potravinovej kríze v Európe." Prijatá rezolúcia pripomína, že súčasné zásoby obilnín nevydržia v prípade krízy viac ako 30 dní. Europoslanci zároveň žiadajú, aby EÚ dala vypracovať štúdiu o vplyve distribútorov na súčasné vysoké ceny potravín.

Francúzi opäť štrajkujú. Odborárom sa nepáči dôchodková reforma. Nepremávajú vlaky, autobusy ani lietadlá. Vlani v novembri vyvolal niekoľkodňový železničiarsky štrajk dopravný chaos. Vláda následne schválila zákon, podľa ktorého musí byť počas štrajku v železničnej doprave zaistená minimálna prevádzka. Nový protest by preto tentoraz mal spôsobiť menšie problémy.

Česko uznalo samostatné Kosovo. Vláda premiéra Mirka Topolánka schválila diplomatické uznanie. Vláda o otázke Kosova diskutovala už na začiatku apríla, ale debatu prerušila na neurčito. Ministri však naznačovali, že uznanie samostatnosti bývalej juhosrbskej provincie je iba otázkou času.

Jedna osoba sa zranila po troch výbuchoch v reštaurácii v anglickom Devone. Incident sa stal keď jeden muž vošiel do reštaurácie v Shopping Centre okolo jednej hodiny v noci. Veľké obchodné centrum evakuovali. Evakuujú aj autobusovú stanicu a priľahlé ulice. Ďalšie výbuchy nie sú vylúčené a ich pôvod nie je známy.

doma
Od septembra štartuje na Slovensku školská reforma. Parlament dnes definitívne schválil nový školský zákon, ktorý má priniesť školám väčšiu voľnosť pri tvorbe vzdelávacích programov. Zároveň zníži počet detí v triedach a zavedie viac cudzích jazykov. Opozícia bola proti, obáva sa že sa na to učitelia nestihnú pripraviť.

Starý most v Bratislave pravdepodobne zbúrajú a namiesto neho postavia nový. Definitívne by sa o tom malo rozhodnúť do polovice júla. Most by zároveň mali zrekonštruovať pre rýchloelektričku do Petržalky.

Lieky po exspiračnej lehote a pokazené teplomery sú nebezpečný odpad a nepatria do koša. Upozorňuje na to Ministerstvo životného prostredia. Vyzýva občanov, aby každý nepoužiteľný či pokazený teplomer a staré lieky odovzdali do lekární. Tie sú povinné zhromažďovať nespotrebované lieky a odovzdávať ich štátnemu ústavu na kontrolu liečiv. Ten ako pôvodca tohto odpadu musí zabezpečiť zneškodnenie liekov podľa zákona o odpadoch.

Európska komisia dnes oznámila, že začína udeľovať nové výročné ocenenie pre európske hlavné zelené mesto. Získa ho mesto, ktoré vytvára priaznivé životné prostredie. Prihlásiť sa môže každé európske mesto, ktoré má viac ako 200 tisíc obyvateľov a v druhej polovici tohto roka vyberie porota víťazov na roky 2010 a 2011. Ocenenie má prispieť k tomu, aby sa európske mestá stali príťažlivejšími a zdravými miestami, kde sa dobre žije.

Tatranské lanové dráhy chcú už tento rok začať s výstavbou zasnežovania a novej lanovky v Tatranskej Lomnici. igor rattaj. Súčasťou prvej etapy bude aj rozšírenie existujúcej zjazdovky zo Štartu do Tatranskej Lomnice.

57-ročná žena jazdila 39 rokov bez vodičského preukazu. Polícia odhalila cestnú pirátku až tento týždeň, keď v stredofrancúzskom meste Tours prešla na červenú. "Vodička jazdila na aute svojho manžela a svojich detí. V 1976 sa jej nepodarilo urobiť vodičák a odvtedy sa na tom nič nezmenilo. Vodička, ktorú za celý ten čas nikdy nekontrolovali, predstúpi na jeseň pred súd v Tours.

Euro 31,14, americký dolár 19,76 a britská libra 39,23.

ŠPORT
Liga majstrov už má svojho kráľa. Je ním Manchestru United. Chelsea Londýn zdolal v moskovských Lužnikách 2:1 až po penaltách. Po dramatickom zápase bolo v Londýne aj Moskve rušno, fanúšikovia sa bili a polícia zatýkala desiatky ľudí.

Slovenská rozhodcovská trojica Ľuboš Micheľ - Roman Slyško a Martin Balko predviedla vo včerajšom finálovom zápase futbalovej LM parádny výkon. Gratulovali im diváci, ale aj osobnosti európskeho futbalu. Prezident Európskej futbalovej únie Michel Platini či Franz Bechenbauer. Po zápase bolo príjemné počúvať slová uznania, hoci na ihrisku sme si na svoju adresu od hráčov a trénerov oboch finalistov vypočuli všeličo," povedal Ľuboš Micheľ.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková zvíťazila v Paríži nad švédskou rovesníčkou Johannou Larssonovou hladko 6:1, 6:2. Bolo to stretnutie 2. kola trojkolovej kvalifikácie o postup do hlavnej súťaže dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros.

V popradskej Aréne sa od zajtra do nedele odohrá prvý z dvojice kvalifikačných volejbalovýc turnajov o postup na ME 2009, ktorých organizátorom bude Turecko. Odvetný turnaj je potom na programe od 30. mája do 1. júna v Plzni. Žreb určil Slovensko do A-skupiny, kde budú jeho súpermi Česi, Rumuni a Ukrajinci. Najvyššie nasadeným družstvom tejto skupiny bolo pri žrebe Slovensko, ktoré si toto právo vybojovalo účasťou na minuloročnom šampionáte starého kontinentu v Rusku. Naša skupina je vyrovnaná a postupové ambície v nej môžu mať všetci štyria účastníci.

Žigmund Pálffy zostane na Záhorí ďalšie tri roky. Podľa internetovej stránky skalického klubu dnes hviezdny útočník podpísal trojročnú zmluvu.
**********************************
NOC:
Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Na severe ešte miestami spŕchne. Najnižšia nočná teplota 12 až 8 st.

PIATOK:
Oblačno najviac na severe. Zrána ojedinele hmla. Miestami prehánky alebo občasný dážď, len ojedinele búrky. Vietor od severu do 7m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 st.