Friday, May 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Belehrad z Prahy stiahol svojho veľvyslanca

13:00 23.05.2008

Prozápadné Zjednotené národné hnutie prezidenta Michaila Saakašviliho vyhralo parlamentné voľby v Gruzínsku so ziskom 59,5 percenta hlasov. Oficiálne výsledky oznámili dnes. Hlavný opozičný blok Zjednotená opozičná rada získala 17,7 percenta hlasov.

Na protest proti uznaniu nezávislosti Kosova Českou republikou stiahol Belehrad z Prahy svojho veľvyslanca. Srbská vláda tak vyjadrila formálny protest proti postoju českej vlády. Kosovo pokladá Srbsko za svoje historické územie, hoci dnes ho obýva väčšinové albánske obyvateľstvo. Vo februári vyhlásilo Kosovo jednostrannú nezávislosť od Srbska, s čím Belehrad podporovaný najmä Ruskom nesúhlasí. Nezávislé Kosovo uznali USA a následne aj viac ako polovica krajín Európskej únie.

Veľké tornádo sa prehnalo včera americkým štátom Colorado neďaleko Denveru. Smršť tam zdevastovala niekoľko miest a pripravila o život najmenej jedného človeka.

Od septembra odštartuje na Slovensku školská reforma. Vďaka nej bude v triedach menej detí a má sa zlepšiť aj znalosť cudzích jazykov. Školský zákon, ktorý definitívne schválili poslanci, prinesie školám väčšiu voľnosť pri tvorbe vzdelávacích programov.

Počet nezvestných osôb sa od 1. januára tohto roku do dnešného dňa oproti minulému roku znížil, uviedla Marta Bujňáková z Prezídia Policajného zboru SR. Minulý rok v takomto období polícia evidovala denne šesť nezvestných osôb, z toho polovica boli deti. V tomto roku podľa Bujňákovej registrujú denne päť osôb a z toho dve deti. Od 1. januára do dnešného dňa polícia eviduje 725 hlásení o nezvestných osobách.

Tisíc turistov sa dnes ráno vydalo z Nižnej na Orave na trasu okolo Tatier. Odštartoval tak 41. ročník najstaršieho a v ostatných rokoch aj najmasovejšieho cykloturistického podujatia na Slovensku. Trasa medzinárodného podujatia Okolo Tatier je dlhá 250 kilometrov a vedie z Nižnej cez Trstenú, hraničný priechod Suchá Hora - Chocholow, poľské Zakopané, na hranicu Lysá Poľana - Tatranská Javorina, prvá etapa sa končí v Tatranskej Lomnici. Zajtra bud ú účastníci vo Vysokých Tatrách a v nedeľu sa vrátia späť do Nižnej cez Starý Smokovec, Štrbské Pleso, Liptovský Mikuláš a Zuberec. Okrem Slovákov absolvujú okruh okolo slovenských veľhôr i Česi, Poliaci, Maďari, Holanďania.

Pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni budú zajtra rinčať zbrane. V Stredovekom vojenskom tábore sa uskutoční najväčšia stredoveká hromadná bitka na Slovensku. Účastníci bitky si skrížia meče o jednej popoludní. V programe sa predstaví 16 skupín historického šermu z celého Slovenska, ako aj hostia z Poľska. Viac ako 150 šermiarov v dobových kostýmoch. Najväčší funkčný katapult na Slovensku, baranidlo a husitský voz. Pre vytrvalých návštevníkov pripravujú organizátori aj druhú bitku o 19:00.

Názor Slovákov na zavedenie eura sa mierne zlepšil. Podľa prieskumu agentúry Focus, na prelome apríla a mája pozitívne alebo skôr pozitívne vnímalo zavedenie eura spolu 49 % opýtaných, kým vo februári to bolo 43 %.

Leto bude tento rok nadpriemerne teplé, ale s premenlivým počasím. Obdobia veľmi teplé a suché sa v ňom budú striedať s mierne teplými, počas ktorých bude aj výdatne pršať. Najviac na severe Slovenska, juh bude asi opäť trpieť suchom. Taká je dlhodobá predpoveď, ktorú vypracovali klimatológovia z Univerzity Komenského.

Sport

Detroit Red Wings a Pittsburgh Penguins sa stretnú v play off NHL prvýkrát v histórii, vzhľadom na rozdelenie do iných konferencií sa doteraz mohli stretnúť iba vo finále. Detroit má vo svojej zbierke desať Stanleyho pohárov. Pittsburgh získal trofej dvakrát. Prvýkrát od roku 2003 sa vo finále stretnú iba americké tímy.

Slovenská tenikstka Daniela Hantuchová sa napokon na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži neobjaví. Daniela bude chýbať na niektorom z gradslamových turnajov po prvý raz od mája 2000. Hantuchovú zastavila únavová zlomenina kosti na pravej päte.

***********************************

Popoludní má byť. Veľká, miestami časom zmenšená oblačnosť. Miestami prehánky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.