Friday, May 30, 2008

Pripravil Michal Novák: Sarkozy v Rakúsku

11:00 30.05.2008

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy je dnes na krátkej návšteve Rakúska. Ide o prvú návštevu francúzskeho prezidenta v krajine od roku 1998, keď Paríž bojkotoval vzťahy s Viedňou , kvôli Haiderovi vo vláde. Cesta má za cieľ získať pre reformu spoločnej európskej politiky a prijatie európskeho paktu pre imigráciu. Podľa francúzskych médií otvorí Sarkozy vo Viedni aj otázku využívania jadrovej energie, ktorej je Rakúsko tradičným odporcom.

Taliansko, Francúzsko a Belgicko zasiahli zosuvy pôdy. Záplavy a zosuvy pôdy zabili najmenej dvoch ľudí v severnom Taliansku po tom, čo krajinu zachvátili výdatné dažde. Tie zasiahli aj Francúzsko a viaceré tunely a diaľnice medzi oboma krajinami uzavreli. Belgické mesto Liege sa premenilo na Benátky po tom, čo jeho ulice zaplavila voda a bahno. Na Korzike v noci evakuovali dva hotely pre ničivé záplavy. Nepriaznivé počasie by malo v oblastiach pokračovať aj dnes.

Prvá tohtoročná tropická búrka vo východnom Tichomorí priniesla včera silné dažde na pobrežia strednej Ameriky. Úrady vydali pred búrkou, ktorá sa volá Alma, varovanie od Kostariky až po Salvádor. V Kostarike evakuovali nižšie položené miesta a zriadili vyše 160 núdzových prístreškov. V krajine prší už viac ako 24 hodín. Niekoľko diaľnic zablokovali zosuvy pôdy.

Silné zemetrasenie o sile 6 stupňov Richterovej stupnice včera popoludní zasiahlo Island. 15 až 20 ľudí je zranených. Zemetrasenie otriaslo budovami v hlavnom meste, spôsobilo zosuvy pôdy a vynútilo si evakuáciu obyvateľov. Epicentrum bolo 50 kilometrov od metropoly Reykjavík. Juhozápad krajiny sa teraz obáva ďalších otrasov.

Najväčšie kultúrne podujatie na Slovensku - Staromestské slávnosti 2008, odštartovali včera v Žiline. Žilinský primátor Ivan Harman odovzdal symbolické kľúče od brán mesta principálovi. "Týmto preberajú vládu nad mestom umelci a kultúra," povedal Harman. Ešte dva dni budú vládnuť nad Žilinou, ktorá tento rok oslavuje 800 rokov od prvej písomnej zmienky. Staromestské slávnosti vlani navštívilo približne 30-tisíc ľudí.

SPORT

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa v 3. kole dvojhry žien na turnaji Roland Garros v Paríži, stretne s treťou nasadenou, Srbkou Jelenou Jankovičovou dnes približne po 17.00 h. Pôjde o záverečný štvrtý zápas programu na dvorci č. 1. Vo štvorhre mužov sa predstavia v 1. kole Dominik Hrbatý a v 2. kole Michal Mertiňák.

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková prehrala včera s favorizovanou Ruskou Dinarou Safinovou v 2. kole na Roland Garros v Paríži za 45 minút hladko 0:6, 1:6.

***********************

Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 25 až 29 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Slabý, na juhozápade 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm