Monday, May 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Vyše milóna ľudí v Číne je v ohrození

9:00 27.05.2008

S dynamitom sa dnes pokúsia odpáliť obrovskú hrádzu jazera, ktoré sa zäčšuje na juhozápade Číny. Jazero, ktoré vzniklo po zemetrasení ohrozuje viac ako milión ľudí. Po tom, ako počet obetí zemetrasenia z 12. mája stúpol na 65 tisíc, vláda sa snaží zabrániť ďalšej katastrofe. Vyslala do oblasti 1 800 vojakov a inžinierov, aby sa pokúsili znížiť hladinu vody v jazere. Avšak pre predpovedané dažde, ktoré by mali dnes zasiahnuť oblasť provincie Si-čchuan, hrozí, že sa z toho stane zápas s časom. Jazero vytvorili zosuvy pôdy, ktorá prehradila rieku. Vojaci s výbušninami plánujúci malými kontrolovanými výbuchmi vysušiť nahromadenú vodu.

Po prevrátení lode s imigrantmi pri Malte sú nezvestní piati ľudia. Podľa všetkého sa utopili. Maltské armádne zdroje to vyhlásili na základe tvrdenia 13 ľudí, ktorých zachránila talianska rybárska loď.

Pri meste Svit našli dnes ráno mŕtvolu muža. Telo ležalo v rieke Poprad, odkiaľ ho vytiahli popradskí hasiči. Bližšie informácie prinesieme v ďalších správach.

Romana Červenku včera chytila polícia, informuje o tom denník Nový Čas. Polícia po obvinenom z bankovej lúpeže pátrala vyše štyroch mesiacov. Červenka sa stal známym po tom, ako 16. januára utiekol policajtom z nemocnice na Kramároch cez záchodové okno. Podľa vyšetrovateľa si z pobočky odniesol približne 170-tisíc korún

Predseda vlády SR Robert Fico má prísť o tretieho ministra - a to na jednom z kľúčových postov. Hospodárske noviny dnes informujú, že po ministroch obrany a pôdohospodárstva, Františkovi Kašickom a Miroslavovi Jureňovi, končí vo funkcii minister zdravotníctva Ivan Valentovič. "Pán minister 10. júna odstúpi z osobných dôvodov a vláda vymenuje nového ministra," potvrdil politik Smeru-SD.

Kurzy NBS:
EUR1 31,14
USD1 19,76
GBP1 39,08

Sport

Hokejisti Detroitu vyhrávajú vo finálovej sérii NHL nad Pittsburghom už 2:0 na zápasy. V druhom stretnutí na domácom ľade totiž Red Wings potvrdili svoju výbornú formu a zdolali "tučniakov" 3:0. Finále sa teraz presúva do Pensylvánie, tretí duel je v Mellon Arene na programe zajtra.

**********************

Malá, časom zväčšená oblačnosť, najmä na severe a východe. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska miestami okolo 29 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý, na západe prevažne juhovýchodný vietor 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm