Friday, May 30, 2008

pripravila katarína plavčanová

17.30
* V Číne odstraňujú rádioaktívny materiál poniže nebezpečného jazera
* Rybári opäť protestujú proti cenám palív
* Američania zavádzajú 4-dňový pracovný týždeň – pre drahý benzín
* Časť slovenských lekárov dnes protestovala
* Z Novák dnes odviezli nebezpecny vojensky material

Príjemný podvečer

svet

Čínska vláda nariadila evakuáciu 1,3 milióna obyvateľov z okolia jazera Tchangšan, ktoré vzniklo dôsledkom zemetrasenia na juhozápade Číny. Vláda sa obáva, že jazero sa vyleje a zaplaví oblasť. Čína pracuje na odstraňovaní rádioaktívnych a chemických materiálov umiestnených po prúde rieky Tchangšan, na ktorej sa následkom zemetrasenia a pádu zeminy vytvorilo nebezpečné jazero. Hladina jazera sa zdvíha závratnou rýchlosťou a záchranárom jeho odstraňovanie komplikuje zlá poveternostná situácia.


Demonštráciou v Madride, ktorou odštartovali neobmedzený štrajk, sa dnes španielski rybári pridali k európskym protestom proti nárastu cien palív. Rybári z celej krajiny pricestovali do hlavného mesta Španielska, kde sa od rána koná protest pred budovou ministerstva rybolovu a výživy. Podľa španielskej rybárskej konfederácie, rybári "prežívajú najhoršiu krízu za posledných sto rokov."


Francúzski rybári protestujúci proti vysokým cenám palív zablokovali dnes druhý prístav Le Havre. Okolo 20 rybárskych lodí vytvorilo kruh v druhom najväčšom prístave po Marseille, aby bránili lodiam v odchode alebo vstupe do dokov. Stredomorské rybárske lode chcú pokračovať v štrajku do pondelka.


Američania skracujú pracovný týždeň pre drahý benzín. V štátnych úradoch a na univerzitách začali pracovať 10 hodín denne - s tým, že piatky už majú voľné. Pridali sa aj mnohé súkromné firmy. Cena benzínu sa dostala v prepočte na 21 korún za liter, čo je už pre američanov neúnosne veľa.


Ceny pohonných látok bez daní sú na Slovensku aj naďalej jedny z najlacnejších v Európskej únii. V rebríčku najlacnejších pohonných látok bez dane je SR na 5. mieste.


Vladimir Putin je vo Francúzsku. Na svojej prvej významnej zahraničnej návšteve od zvolenia do funkcie premiéra dnes odmietol kritiku dodržiavania ľudských práv v Rusku. Francúzsky premiér Francois Fillon podľa vlastných slov neplánuje nikoho o tejto otázke poučovať. Členské štáty EÚ v pondelok schválili začatie rokovaní s Moskvou o novej dohode o partnerstve a spolupráci, ktorá má ukončiť dva roky relatívne chladných vzťahov medzi Moskvou a Bruselom.

Rakúsko v pondelok obnoví kontroly na hraniciach. Dôvodom sú Majstrovstvá Európy vo futbale. Rakúšania chcú mať pod kontrolou potenciálne nebezpečných fanúšikov. Hranicu bude teda možné znova prekročiť iba na hraničných priechodoch a s občianskym preukazom alebo pasom.

Premiér Gordon Brown telefonuje angličanom, informovali dnes britské denníky. Ide o najnovší zo série pokusov predsedu vlády Spojeného kráľovstva zvýšiť svoju klesajúcu popularitu. Brown hovorí, že ho zaujímajú problémy obyčajných ľudí. Taktiku, zverejnenú v deň, keď labouristi zaznamenali najhorší výsledok prieskumu verejnej mienky od roku 1943, použilo už niekoľko desiatok politikov od čias prezidentskej kampane amerického prezidenta Jimmyho Cartera. Voličov znepokojujú daňové otázky rastúce ceny potravín a pohonných hmôt.


doma
Časť lekárov dnes protestovala, iní nie. Ordinácie niektorých špecialistov ostali úplne zatvorené. Ďalší štrajkovavali symbolickou hodinou nerobenia. Únia špecialistov chcela takto upozorniť na situáciu v zdravotníctve, najmä na bezpodmienečné navýšenie peňazí do celého systému. Špecialisti nevylúčili ani ďalšie protesty a v prípade ignorovania požiadaviek aj ostrejšie.

Z Novák predvčerom previezli na Záhorie vojenský materiál. Potvrdili to minister obrany Jaroslav Baška a minister vnútra Robert Kaliňák. Obaja na akciu osobne dohliadali.
***baška***
Policajné majáky, kukláči a nákladné autá, ktoré smerovali k vojenskému opravárenskému podniku, v noci na včera vystrašili obyvateľov mesta.
***kaliňák***
Na Záhorí vojenský materiál podľa ministra obrany bezpečne zlikvidujú. Materiál údajne predstavoval hrozbu a v budúcnosti mohol spôsobiť veľkú škodu.

Prijať zodpovednosť za svoje zdravie a učiť sa odmalička základným hygienickým návykom je cieľom projektu Zdravie Rómov. Realizuje ho Asociácia Komunitných centier. Projekt prebieha už štyri roky. Do programu najnovšie zapojili viac ako 7 500 Rómov z Keceroviec, Veľkých Kapušian, Spišského Štiavnika, Šumiaca, Tisovca a Svinnej.


Ukrajinci z pohraničnej oblasti by k nám už od leta mali cestovať jednoduchšie. Minister zahraničných vecí Ján Kubiš a Volodymyr Ohryzko dnes v Bratislave podpísali dohodu o malom pohraničnom styku, ktorá sa dotkne 400 tisíc ľudí v takmer 300 obciach na Ukrajine.

***ohryzko***

Dohodu musí schváliť slovenský parlament, minister Kubiš sľúbil, že to bude čo najskôr. Slovenskí občania pri cestách na Ukrajinu víza nepotrebujú.



Ľudia by radšej mali zniesť nepohodlie v prepotenom odeve, než vystavovať svoju pokožku slnečným lúčom. Na vhodný klobúk, odev či krém je potrebné myslieť pred každým výletom na bicykli či do záhradky. Také sú odporúčania lekárov na prichádzajúce slnečné dni. V opačnom prípade riskujú nielen spálenie vrchnej vrstvy kože, ale neskôr aj vážnejšie kožné ochorenia. Pri počasí s teplotami okolo 30 stupňov, aké Slovensko zasiahlo v týchto dňoch, aj pol hodiny na slnku už predstavuje nebezpečie aj pre ľudí s najodolnejším typom pokožky. "Ochranné prostriedky chránia pred spálením, ale nie pred rakovinou," upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.


ŠPORT
Veľké prekvapenie na Rolland Garros. Serena Williamsová vypadla v už v 3.kole. Ako nasadená päťka prehrala so Slovinkou katarinou Srebotnikovou.

Slovenský tenista Dominik Hrbatý dnes v prvom kole štvorhry na Roland Garros spolu s Kórejčanom Hjung-taik Leehom vyhral nad Francúzmi Gaelom Monfilsom a Josselinom Ouannom 6:3, 6:4 .


V nedeľu sa v Berlíne začne na Olympijskom štadióne prestížnehy šesťdielny atletický seriál Zlatá liga. Svetové hviezdy budú bojovať opäť o jackpot 1 milión dolárov, ktorý sa bude deliť medzi tých, čo vyhrajú svoju disciplínu na všetkých šiestich podujatiach seriálu. Minulý rok triumfovali vo svojich disciplínach na všetkých mítingoch Zlatej ligy iba dve atlétky - famózna ruská žrdkárka Jelena Isinbajevová a americká štvorstovkárka Sanya Richardsová. Od vzniku prestížneho seriálu v roku 1998 získalo podiel z miliónového jackpotu 10 rôznych mužov a 13 žien.

Spolu 850 policajtov, 210 usporiadateľov, 6 koní jazdeckej polície, dve vodné delá a jeden vrtuľník budú zajtra nasadení na futbalový duel Spartak Trnava - Slovan Bratislavav. Ide v histórii o najväčšiu policajnú akciu na športovom podujatí v histórii Slovenska a jednu z desiatich TOP akcií v počte nasadených síl vôbec. Zástupca majiteľov FC Spartak Trnava Peter Bahula

***futbal***

*************************************************************
NOC:
Jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota 15 až 10, v dolinách miestami okolo 8 st.

SOBOTA:
Slnečno, popoludní a večer sa na niektorých miestach sa zamračí a aj spŕchne. Ráno hmla. Najvyššia denná teplota 26 až 30 st. Slabý vietor.