Wednesday, May 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Dobrovoľníci môžu cestovať do regiónov zničených cyklónom a poskytovať zásoby a pomoc obetiam cyklónu v Barme

15.00
Dobrovoľníci môžu cestovať do regiónov zničených cyklónom a poskytovať zásoby a pomoc obetiam prírodnej katastrofy v Barme. Uviedli to dnes štátom kontrolované médiá. Vládny denník zároveň vyzval, aby sa dobrovoľníci vyhli nesystematickému poskytovaniu pomoci a konaniu, ktoré by mohlo poškvrniť imidž krajiny a jej ľudu. Podľa novín úrady sú pripravené pomôcť donorom distribuovať zásoby. Cyklon ktory postihol krajinu 2 maja pripravil o zivot 133 tisic ludi.

Intenzívne úsilie o zadržanie vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina pokračuje. No aj keď by jeho smrť bola psychologickým úderom pre jeho teroristickú organizáciu a vyvolala v nej "krízu nástupníctva", neukončila by hrozbu, ktorú predstavuje. Myslí si to americká CIA. Arabská televízia al-Arabíja tento týždeň priniesla správu o tom, že bin Ládin sa ukrýva v pohorí Karakoram v oblasti druhej najvyššej hory sveta - K2.

Zrušenie monarchie požadovali dnes v Káthmandu tisícky demonštrantov pred prvým zasadnutím ústavodarného zhromaždenia Nepálu. V iných častiach hlavného mesta mnoho Nepálčanov už vopred oslavovalo vyhlásenie republiky, pre ktoré by sa ústavodarné zhromaždenie tohto horského štátu malo rozhodnúť ešte v priebehu dnešného dňa. Prevažujú v ňom maoisti a marxisti.

Intenzívnejší boj s obezitou požaduje výbor Európskeho parlamentu pre zdravie a potravinovú bezpečnosť v prijatej správe. Takmer 22 miliónov detí v Európe má nadváhu a ďalších 1 a pol milióna bude trpieť nadváhou alebo obezitou do roku 2010.
Podľa europoslancov je potrebné začať bojovať proti tomuto problému v ranom veku. Medzi nevyhnutné opatrenia by pritom mali patriť okrem iného zaistenie zdravšej stravy s školách a predškolských zariadeniach, obmedzenia pre reklamu stravy, ktorá nie je zdravá pre deti, či zníženie dane z pridanej hodnoty na ovocie a zeleninu.
Keďže detská obezita úzko súvisí s obezitou v dospelosti, jednou z priorít by mal byť boj s obezitou v detskom veku. Pre každé dieťa by sa preto mal na školách zaistiť dostatok pohybu a vyvážená strava.

Česi budú naďalej platiť za návštevu lekára, recept a pobyt v nemocnici. Dnes o tom tesne rozhodol Ústavný súd, podľa ktorého poplatky nie sú v rozpore s českou ústavou. Súd tak zamietol návrh opozičných poslancov z ČSSD a komunistickej strany, ktorí požadovali ich zrušenie. Za zachovanie poplatkov sa vyjadrilo osem z 15 sudcov. Pacienti budú za návštevu lekára aj naďalej platiť 30 českých korún. Súd tiež konštatoval, že zavedenie poplatkov neviedlo k zhoršeniu zdravotnej starostlivosti.

Z popradského letiska sa do Londýna dostanete už aj v nedeľu. Aerolinky budú odtiaľ lietať štyri dni v týždni. O lety bol totiž veľký záujem. Vyťaženosť lietadiel na linke je počas sezóny viac ako 90-percentná. Vlani prešlo bránami letiska vyše 60-tisíc cestujúcich, čo je o takmer polovicu viac ako rok predtým.

Okrem Žigmunda Pálffyho zostáva v kádri hokejistov Skalice aj ďalšia opora Miroslav Zálešák. 28-ročný krídelník sa s vedením klubu dohodol na novej ročnej zmluve.

Tréner, ktorý priviedol slovenskú hokejovú reprezentáciu k titulu majstra sveta, možno znova zasadne do horúceho kresla. Ján Filc, viceprezident Slovenského zväzu ľadového hokeja, to pripustil v pondelok večer na STV2 v besede Hokejová aréna. Rozhodnutie by mohlo byť známe do dvanásteho júna.

***********************************
NOC:
Jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota 12 až 6 st.

ŠTVRTOK:
Jasno až polojasno. V horských oblastiach už menej oblakov, môže však ešte pršať. Najvyššia denná teplota 25 až 29, na severe a východe miestami okolo 23 st.
Slabý premenlivý, na juhozápade juhovýchodný vietor 4 až 7 m/s (15 až 25 km/h).

Všetky naše správy aj podrobnejšiu predpoveď počasia nájdete na našej stránke rti.fm