Friday, May 23, 2008

pripravila katarína plavčanová Veľké tornádo sa prehnalo včera americkým štátom Colorado neďaleko Denveru

11.00
Veľké tornádo sa prehnalo včera americkým štátom Colorado neďaleko Denveru. Smršť tam zdevastovala niekoľko miest - poodtrhávala strechy z budov, poprevracala prívesy k traktorom a pripravila o život najmenej jedného človeka. Videozáznam ukázal tmavosivý lievik široký asi 400 metrov v blízkosti Windsoru so silným krupobitím a dažďom.

Britská polícia včera informovala, že vyšetruje výbuch v centre mesta Exeter. K údajne "slabému" výbuchu došlo tesne pred 13.00 h miestneho času v reštaurácii v novootvorenom nákupnom centre. Polícia v súvislosti s explóziou zadržala jedného muža. Pri výbuchu utrpel ľahké zranenia a previezli ho na ošetrenie do nemocnice. Bol to jediný zranený. Centrum Exeteru je uzavreté, kým sa neskončí vyšetrovanie.

V Maďarskej socialistickej strane existuje taká predstava o odvolaní premiéra Ferenca Gyurcsánya v záujme vzniku novej koalície, píše dnešné vydanie maďarského denníka Népszava. Socialisti by v takom prípade obsadili premiérsky post osobou, ktorá by viedla vládu do volieb v roku 2010. Podľa názoru viacerých ľavičiarov by dočasne povereným premiérom mohol byť Imre Szekeres, alebo Péter Kiss.

Od septembra odštartuje na Slovensku školská reforma. Vďaka nej bude v triedach menej detí a má sa zlepšiť aj znalosť cudzích jazykov. Školský zákon, ktorý definitívne schválili poslanci, prinesie školám väčšiu voľnosť pri tvorbe vzdelávacích programov.

Školskú dochádzku nebudú môcť rodičia odložiť na vlastnú päsť. Šesťročné dieťa nenastúpi do základnej školy len vtedy, ak je zo sociálne slabšej rodiny, alebo mu to neodporučí škôlka. Doteraz mohol o odklade rozhodnúť rodič sám. Aj takúto zmenu prináša nový školský zákon, ktorý včera prijal parlament.

Názor Slovákov na zavedenie eura sa mierne zlepšil. Podľa prieskumu agentúry Focus, ktorý uskutočnila na prelome apríla a mája pozitívne alebo skôr pozitívne vníma zavedenie eura spolu 49 % opýtaných, kým vo februári to bolo 43 %.

Od júna už nebude vodičov v poskytovaní prvej pomoci školiť len Červený kríž. K ich inštruktorom pribudnú záchranári zo zdravotnej služby. To by mohlo znížiť ceny, ktoré teraz musia vodiči za školenie platiť. Podľa majiteľov autoškôl ceny ešte stúpnu od októbra, keď začne platiť nový cestný zákon. Žiadatelia o kurz v autoškole sa totiž budú musieť pred kurzom preukázať dokladom, že sú psychickí spôsobilí šoférovať. Doklad by mal stáť do 2 000 korún.

Upršané tohtotýždňové počasie malo za následok viac nehôd, našťastie si nevyžiadali žiadnu obeť. Od pondelka zaevidovali policajti na slovenských cestách 733 dopravných nehôd. Ťažké zranenia utrpelo 23 ľudí, 92 vyviazlo s ľahkými.

Nadchádzajúce leto bude opäť nadpriemerne teplé, ale s premenlivým počasím. Obdobia veľmi teplé a suché sa v ňom budú striedať s mierne teplými, počas ktorých bude aj výdatne pršať. Najviac na severe Slovenska, juh bude asi opäť trpieť suchom. Tak znie dlhodobá predpoveď, ktorú vypracovali klimatológovia z Univerzity Komenského.

Ferrari to chce cez víkend v Monte Carle naplno roztočiť, McLaren-Mercedes vyšachovať červených rivalov a BMW chce pokračovať v dobrých výkonoch. Na Veľkej cene Monaka formuly 1 však môže karty zamiešať dážď. "Všetko sa môže zmeniť na pohromu, ale na túto výzvu sa teším," povedal pilot "strieborných šípov" Lewis Hamilton. Úradujúci majster sveta Kimi Räikönnen sa tiež obáva. "Môže prísť ku kolíziám, hlavne ak bude trať mokrá."

Slovenská tenikstka Daniela Hantuchová sa napokon na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži neobjaví. Hantuchová má stále problémy s pravou nohou,diagnostikovali jej únavovú zlomeninu päty.

***********************************
Dnes bude podobne ako včera. Na niektorých miestach ešte spŕchne. Vietor od severu do 7m/s. Teploty 17, najviac 22, na Spiši chladnejšie. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 9 st. Viac na rti.fm