Friday, May 30, 2008

pripravila katarína plavčanová Putin je od zvolenia do funkcie premiéra na svojej prvej zahraničnej návšteve

13.00
Vladimir Putin je vo Francúzsku. Na svojej prvej významnej zahraničnej návšteve od zvolenia do funkcie premiéra dnes odmietol kritiku dodržiavania ľudských práv v Rusku. Francúzsky premiér Francois Fillon podľa vlastných slov neplánuje nikoho o tejto otázke poučovať. Putin sa má v piatok stretnúť s bývalým prezidentom Jaquom Chiracom po rozhovoroch s francúzskym premiérom o ekonomickej spolupráci a súčasných vysokých cenách ropy.

Čínska vláda dnes nariadila evakuáciu 1,3 milióna obyvateľov z okolia jazera Tchang-ťia-šan, ktoré vzniklo dôsledkom zemetrasenia na juhozápade Číny. Vláda sa obáva, že jazero sa vyleje a zaplaví oblasť. Tá je husto obývaná. Informovali o tom úrady. Zemetrasenie zničilo celé mestá a zanechalo po sebe najmenej 68 tisíc mŕtvych a nezvestných.

Demonštráciou v Madride, ktorou odštartovali neobmedzený štrajk, sa dnes španielski rybári pridali k európskym protestom proti nárastu cien palív. Rybári z celej krajiny pricestovali do hlavného mesta Španielska, kde sa od rána koná protest pred budovou ministerstva poľnohospodárstva, rybolovu a výživy. Ako v tejto súvislosti uviedol predseda španielskej rybárskej konfederácie Javier Garat, rybári "prežívajú najhoršiu krízu za posledných sto rokov."

Najmenej dve obete si vyžiadali prudké zrážky, ktoré včera zasiahli severovýchodné Taliansko. V Piemonte vyhlásili pohotovosť v súvislosti so stúpajúcou hladinou riečnych tokov a z obáv pred možnými povodňami. Desiatky ľudí, žijúcich pri rieke Pád, preventívne evakuovali. Mosty v Turíne uzavreli alebo dôsledne monitorujú. Brány všetkých škôl v tomto v dejisku ostatných ZOH a v jeho okolí zostali dnes uzavreté.

Zrážky spôsobujú problémy v Anglicku aj Nemecku. Na juhu anglického grófstva sa pod vodou ocitli nielen niektoré diaľničné úseky, ale aj pivničné priestory predovšetkým nižšie položených objektov. Viacero motoristov uviazlo na ceste, štyroch z nich museli vyslobodzovať z ich áut požiarnici. K zraneniam osôb nedošlo.

Zdravotníci zo špecializovaných ambulancií na protest proti nedostatku peňazí v zdravotníctve tento deň neordinujú. Zatiaľ však chýbajú údaje, koľko lekárov a sestier svoje ordinácie naozaj neotvorilo.Únia špecialistov požaduje, aby sa zdroje v slovenskom zdravotníctva zdvojnásobili.

Rakúsko v pondelok obnoví kontroly na hraniciach. Dôvodom sú Majstrovstvá Európy vo futbale. Rakúšania chcú mať pod kontrolou potenciálne nebezpečných fanúšikov. Hranicu bude teda možné znova prekročiť iba na hraničných priechodoch a s občianskym preukazom alebo pasom.

Pätnásty ročník najvyššej slovenskej futbalovej súťaže Corgoň ligy má zajtra na programe záverečné 33. kolo. O všetkom dôležitom je už v nej rozhodnuté, titul získala Artmedia Petržalka, vypadol AS Trenčín a postúpil Tatran Prešov. V novej sezóne si Ligu majstrov zahrá Artmedia, Pohár UEFA vicemajster MŠK Žilina a Spartak Trnava a Intertoto Cup futbalisti Nitry.
********************************
POPOLUDNIE:
Slnečno a teplo. Najvyššia denná teplota 25 až 30 st. Slabý vietor.