Tuesday, May 27, 2008

pripravila katarína plavčanová Medzinárodnú humanitárnu pomoc dostal už vyše milión ľudí postihnutých ničivým cyklónom Nargis

16.00
Medzinárodnú humanitárnu pomoc dostal už vyše milión ľudí postihnutých ničivým cyklónom Nargis, ktorý 2. mája zasiahol Barmu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci Elisabeth Byrsová. Pomoc sa tak podľa nej dostala k 40 percentám postihnutých, väčšinou v okolí mesta Rangún. K ďalším 1,4 miliónom ľudí žijúcich v najviac zasiahnutých oblastiach sa pomoc zatiaľ nedostala. OSN má problémy najmä v prístupe do delty rieky Iravadi, keďže monzúnová sezóna vrcholí. Po cyklóne zostalo okolo 133 tisíc mŕtvych alebo nezvestných.

Šéf teroristickej skupiny al-Kájda sa podľa televíznej stanice al Arabíja ukrýva na druhej najvyššej hore sveta K2 (8611 m), nazývanej aj Lambha Pahar. Predpokladajú to vraj americké tajné služby a pripravujú veľkú operáciu, píše taliansky denník Corriere della Sera. Americká operácia sa má uskutočniť na severe Pakistanu, kde sa ukrývajú členovia afganského Talibanu a bojovníci al-Kájdy. Podľa televíznej stanice vysielajúcej z Dubaja predstavitelia amerických tajných služieb a armády sa v predchádzajúcich dňoch stretli v katarskej Dauhe, aby sa dohodli na operácii s cieľom dolapenia bin Ládina.

Taliansko zasiahla prvá tohtoročná vlna horúčav. Nielen z Palerma a Bari, ale aj Florencie hlásia teploty nad 30 stupňov Celzia. Horúčavy, ktoré by mali v priebehu týždňa nielen pretrvávať, ale sa aj stupňovať, spôsobujú nemalé problémy alergikom a zvyšujú spotrebu elektriny. Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo medzičasom všetky inštitúcie na lokálnej úrovni, aby prijali preventívne opatrenia na ochranu predovšetkým starších a chorých občanov, vyplýva z informácie agentúry APA.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes povedal, že bude presadzovať udržanie 35-hodinového pracovného týždňa. Umožní tak zamestnancom pridať si k platu nadčasy odpočítateľné z daní. Podľa nedávneho prieskumu uverejneného v týždenníku Marianne si 55 percent francúzskych voličov neželá Sarkozyho opätovnú prezidentskú kandidatúru v roku 2012. Opačný názor malo len 30 percent respondentov.

Už túto nedeľu začnú štatistici pozornejšie sledovať, aké nálady u ľudí vyvoláva príchod eura. Pýtať sa budú, ako vnímajú občania rast cien, čo považujú za plusy a mínusy novej meny, ale aj či majú o nej dostatok informácií. Ústav pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade bude ľudí spovedať najprv každé dva týždne. Od augusta až do konca roka vyspovedá 1 200 Slovákov častejšie, každých desať dní.

Počas letnej sezóny v Tatrách posilnia dopravu na železniciach. Železničná spoločnosť Slovensko ruší vo Vysokých Tatrách všetky obmedzenia, ktoré platia v období medzisezóny, zdvojujú súpravy a zavádzajú nové vlaky od 1. júna do polovice septembra.

Romana Červenku obvineného z bankovej lúpeže už majú. Poznalo ho celé Slovenko po tom, ako v januári ušiel policajtom z nemocnice cez záchodové okno. Osudnou sa mu stala návšteva družky v bratislavskej Rači. Autom tam narazil do stojaceho vozidla a sám sa tak prezradil. Červenku odviezli na Kramáre, odkiaľ v januári ušiel. Tentoraz ho už strážili kukláči. Trestné stíhanie minulý mesiac prerušili, keďže ho nevedeli nájsť. Podľa medializovaných informácií údajne polícia proti nemu nemá dôkazy. Teraz čaká v policajnej cele na rozhodnutie o väzbe.

Mŕtve telo mladého muža objavil dnes ráno vo Svite v rieke Poprad vedľa cyklistického chodníka náhodní okoloidúci, ktorý vzápätí informoval políciu. Podľa neoficiálnych zdrojov mal oblečený cyklistický úbor a poranenú hlavu. "Zranenie hlavy nemusí priamo súvisieť so smrťou. Podrobnosti budú známe až po pitve," konštatoval policajný hovorca Daniel Džobanik.

Na Slovensku sa dá k vysokoškolskému diplomu dostať skratkou, ktorú zákon nepozná. Na Trenčianskej univerzite nastúpilo niekoľko desiatok študentov rovno do tretieho ročníka bez toho, aby predtým študovali na vysokej škole. Postup schválil vtedajší dekan, súčasný rektor univerzity Miroslav Mečár. Študentov najskôr riadne prijali do prvého ročníka, takmer ihneď sa dostali do tretieho. Škola im ako vysokoškolské štúdium uznala účasť na projekte celoživotného vzdelávania. Kauzu od začiatku mája preveruje ministerstvo školstva. Polícia už vyšetruje Trenčiansku univerzitu v inej veci. Má ísť o podvody so mzdami, pre ktoré univerzita prišla o takmer tri milióny korún.

Kurzy NBS: EUR1 31,14, USD1 19,76, GBP1 39,08

V cestnom behu na 9 km v Brne obsadila slovenská vytrvalkyňa Dana Janečková 2. miesto s 33-sekundovou stratou za Poľkou Justynou Bakovou. Súťaž mužov vyhral Keňan Wilson Chemweno.

Talianski reprezentační brankári sa posťažovali na adresu lopty, s ktorou sa bude hrať na tohtoročných majstrovstvách Európy. Je ešte horšia, ako tá na šampionáte 2006. "Všetci, ktorí chcú vidieť množstvo gólov budú určite spokojní. Je ťažké ju chytiť," povedal gólman druholigového AS Livorno. Množstvo brankárov bude podľa jeho slov vyrážať loptu na istotu namiesto chytania do rúk. "Možno si na ňu ešte zvykneme. Ale tak či onak, za chrbát ju nepustím," ubezpečila talianska reprezentačná jednotka Gianluigi Buffon.
***************************************
NOC:
Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami zaprší. Najnižšia nočná teplota 16 až 12, v horských dolinách 10 st.

STREDA:
Slnečno, miestami zväčšená oblačnosť. Prehánky a dážď hlavne na východe.
Teploty od 22 až 27, na západe a juhu do 30 st. Vietor od severu do 5m/s.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm