Tuesday, May 27, 2008

17.30
* Zhruba milión ľudí v Barme už dostalo humanitárnu pomoc
* Rybári vyzvali na celoeurópsky štrajk Taliansko dnes zasiahla prvá vlna horúčav
* Polícia dnes chytila Červenku
* Minister zdravotníctva Ivan Valentovič odstupuje z funkcie
* Znečistenia v olympijskom Pekingu dosiahlo vrchol

Príjemný podvečer

svet
Medzinárodnú humanitárnu pomoc dostal už vyše milión ľudí postihnutých ničivým cyklónom Nargis, ktorý 2. mája zasiahol Barmu. Informovala o tom hovorkyňa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnej pomoci Pomoc sa tak podľa nej dostala k 40 percentám postihnutých, väčšinou v okolí mesta Rangún. OSN má problémy najmä v prístupe do delty rieky Irrawadi, keďže monzúnová sezóna vrcholí. Po cyklóne zostalo okolo 133 tisíc mŕtvych alebo nezvestných.

Čínske úrady dnes nariadili evakuáciu 80 tisíc ľudí z oblasti, kde hrozí rozvodnenie jazera. Vytvorilo sa v dôsledku ničivého zemetrasenia. Oblasť treba vyľudniť do polnoci. Čína zároveň nasadila vojakov, ktorí sa dynamitom snažia spriechodniť trosky blokujúce rieku Ťian s cieľom znížiť hladinu jazera. Podľa odhadov v ňom môže byť 130 miliónov kubických metrov vody.

Šéf teroristickej skupiny al-Kájda sa podľa televíznej stanice al Arabíja ukrýva na druhej najvyššej hore sveta K2 (8611 m), nazývanej aj Lambha Pahar. Predpokladajú to vraj americké tajné služby a pripravujú veľkú operáciu, píše taliansky denník Corriere della Sera. Podľa televíznej stanice vysielajúcej z Dubaja predstavitelia amerických tajných služieb a armády sa v predchádzajúcich dňoch stretli v katarskej Dauhe, aby sa dohodli na operácii s cieľom dolapenia bin Ládina.

Predstavitelia rybárskych organizácií z Talianska, Francúzska, Portugalska a Španielska vyzvali na začatie celoeurópskeho neobmedzeného štrajku proti cenám pohonných hmôt. Informuje o tom francúzsky denník Le Figaro. Španielski a francúzski rybári už niekoľko dní blokujú prístavy a dnes začali blokádu skladov motorovej nafty.

Na protest proti rastúcim cenám palív zatarasili dnes stovky nákladných áut hlavnú príjazdovú cestu do Londýna. Na diaľnici na okraji Londýna sa za trúbenia klaksónov zhromaždilo približne 300 vozidiel. Polícia musela uzavrieť zablokovaný úsek diaľnice a viesť rannú dopravu cez mesto. Demonštranti protestovali proti rastúcim cenám palív. Rekordne vysoké ceny palív spôsobili v Británii nárast ceny na úroveň 1,5 eura za liter motorovej nafty.

Štrajkovalo sa aj v Poľsku. Takmer tri štvrtiny poľských škôl zostali dnes zavreté. Učitelia protestovali proti nízkym mzdám a plánovaným dôchodkovým reformám. .Dosiahnuť chcú 50-percentné zvýšenie miezd do roku 2010 a tiež si chcú udržať súčasné dôchodkové práva.

Taliansko zasiahla prvá tohtoročná vlna horúčav. Nielen z Palerma a Bari, ale aj Florencie hlásia teploty nad 30 stupňov Celzia. Horúčavy, ktoré by mali v priebehu týždňa nielen pretrvávať, ale sa aj stupňovať, spôsobujú nemalé problémy alergikom a zvyšujú spotrebu elektriny. Ministerstvo zdravotníctva vyzvalo medzičasom všetky inštitúcie na lokálnej úrovni, aby prijali preventívne opatrenia na ochranu predovšetkým starších a chorých občanov, vyplýva z informácie agentúry APA.

Oscarový režisér Sydney Pollack, ktorý si vyslúžil komerčný úspech i uznanie kritikov, zomrel včera po ťažkej chorobe vo svojom dome v Los Angeles. 73-ročný Pollack si vyslúžil uznanie osobností ako Robert Redford, Dustin Hoffman alebo Meryl Streep. Pollack v roku 1986 získal za film Spomienky na Afriku sedem Oscarov. Na konte má filmy ako Bez zlého úmyslu, Tootsie, Tlmočníčka, Firma, Tri dni Kondora alebo Takí sme boli.

Aktivisti z organizácie Greenpeace sa pokúsili v južnom Pacifiku zabrániť španielskej rybárskej lodi, aby vytiahla svoj úlovok tuniakov. Neuspeli však. Podľa Greenpeace nadmerný lov tuniaka ničí oceánsky ekosystém a oberá mnohých obyvateľov ostrovov v Tichom oceáne o ich kľúčový zdroj potravy. Ochranári sledovali loď niekoľko dní v okolí ostrovov Kiribati. Táto oblasť, ktorá predstavuje posledný neporušený oceánsky súostrovný ekosystém, by mala byť vyhlásená za chránenú do konca tohto roka.

doma

V poradí tretí minister, ktorý príde o svoju funkciu počas vlády Roberta Fica je Ivan Valentovič, minister zdravotníctva. Informoval o tom dnes denník Hospodárske noviny.
Ako denníku povedal vysokopostavený politik Smeru, minister z osobných dôvodov odstúpi 10. júna. V strane Smer-SD, ktorá ho na tento post dosadila, už o tom údajne padlo definitívne rozhodnutie.

Policajtom sa včera večer podarilo chytiť Romana Červenku v bratislavskej Rači na strome. Po tom, ako Červenku, obvineného z bankovej lúpeže zo stromu zložili, previezli ho na ošetrenie do tej istej nemocnice, odkiaľ v januári ušiel. V januári ušiel počas vyšetrenia v nemocnici na Kramároch cez záchodové okienko. V súčasnosti je v cele policajného zaistenia, kde čaká na vzatie do väzby.

Už túto nedeľu začnú štatistici pozornejšie sledovať, aké nálady u ľudí vyvoláva príchod eura. Pýtať sa budú, ako vnímajú občania rast cien, čo považujú za plusy a mínusy novej meny, ale aj či majú o nej dostatok informácií. Ústav pre výskum verejnej mienky pri Štatistickom úrade bude ľudí spovedať najprv každé dva týždne. Od augusta až do konca roka vyspovedá 1 200 Slovákov častejšie, každých desať dní.

Mŕtve telo mladého muža objavil dnes ráno vo Svite v rieke Poprad vedľa cyklistického chodníka náhodní okoloidúci. Podľa neoficiálnych zdrojov mal oblečený cyklistický úbor a poranenú hlavu. Pitva nepreukázala cudzie zavinenie. Podľa zistení sa utopil. Ďalšie okolnosti vyšetrujú.

Počas letnej sezóny v Tatrách posilnia dopravu na železniciach. Železničná spoločnosť Slovensko ruší vo Vysokých Tatrách všetky obmedzenia, ktoré platia v období medzisezóny, zdvojujú súpravy a zavádzajú nové vlaky od 1. júna do polovice septembra.

Na Slovensku sa dá k vysokoškolskému diplomu dostať skratkou, ktorú zákon nepozná. Na Trenčianskej univerzite nastúpilo niekoľko desiatok študentov rovno do tretieho ročníka bez toho, aby predtým študovali na vysokej škole. Postup schválil vtedajší dekan, súčasný rektor univerzity Miroslav Mečár. Študentov najskôr riadne prijali do prvého ročníka, takmer ihneď sa dostali do tretieho. Škola im ako vysokoškolské štúdium uznala účasť na projekte celoživotného vzdelávania. Kauzu od začiatku mája preveruje ministerstvo školstva. Polícia už vyšetruje Trenčiansku univerzitu v inej veci. Má ísť o podvody so mzdami, pre ktoré univerzita prišla o takmer tri milióny korún.

Euro 31,10, americký dolár 19,74 a britská libra 39,98

ŠPORT

Dnes 73 dní pred otvorením augustových Hier 29-tej olympiády, dosiahlo znečistenie ovzdušia v Pekingu najvyšší piaty stupeň. Miestne úrady preto vyzvali obyvateľov, ktorí majú problémy s dýchaním, aby radšej nevychádzali zo svojich domovov. Hlavnou príčinou kritického stavu tentoraz údajne nie sú najväčší miestni producenti exhalátov - spaľovne uhlia a automobilová doprava, ale jarné piesočné búrky, ktoré ako každý rok zasiahli v tomto období Mongolsko a čínsky región. Búrka dokáže presúvať vzduchom tony piesku a prachu smerom, v ktorom sa nachádza aj dejisko OH


Novým trénerom lotyšského hokejového klubu Dinamo Riga sa údajne stal Július Šupler. Vyplýva to z oficiálnej webstránky medzinárodnej hokejovej federácie. Reprezentačný tréner však tvrdí, že ešte nič nepodpísal.

Športovcom v Paríži počasie nepraje. Dnešný program na druhom grandslamovom turnaji sezóny, Roland Garros stále ovplyvňuje dážď. Momentálne vo francúzskej metropole opäť prší a nehrá sa. Organizátori už vyškrtli z rozpisu 20 na tento deň naplánovaných zápasov dvojhry žien, ktoré sa napokon uskutočnia najskôr zajtra.

Systém viacnásobných kontrol, pri ktorých budú počas EURO 2008 spolupracovať rakúske policajné orgány s ďalšími krajinami, by mal futbalovým chuligánom zobrať vietor z plachiet. V krajnom prípade sa výtržníci vôbec nedostanú na šampionát. Povedal to vedúci rakúskej "fanúšikovskej polície". Dôležité bude paralyzovať chuligánov už pred vstupom na štadión, pretože počas zápasov je riziko výtržností zreteľne nižšie. Za extrémne nebezpečných považujú fanúšikov z Holandska, Talianska a Grécka.
***************************************
NOC:
Jasno až polojasno. Na severe a východe miestami zaprší. Najnižšia nočná teplota 16 až 12, v horských dolinách 10 st.

STREDA:
Slnečno, miestami zväčšená oblačnosť. Prehánky a dážď hlavne na východe.
Teploty od 22 až 27, na západe a juhu do 30 st. Vietor od severu do 5m/s.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm