Sunday, May 25, 2008

pripravila katarína plavčanová Senátorka Hillary Clintonová potvrdila, že nemieni odstúpiť z boja o demokratickú kandidatúru vo voľbách prezidenta

26.5. 8.00
Nové silné zemetrasenie si včera v juhozápadnej Číne vyžiadalo najmenej jednu obeť a 400 zranených. V provincii S'-Čchuan spadlo vyše 70tisíc budov, informovala štátna televízia. Išlo o dodatočný otras nasledujúci po ničivom zemetrasení v rovnakej oblasti z 12. mája, pri ktorom zahynulo vyše 62.000 ľudí. Postihnutej provincii navyše teraz hrozí ďalšia pohroma v podobe záplav, a to v dôsledku poškodených priehrad a stúpajúcej hladiny vody. Oblasť čakajú podľa predpovedí v najbližších dňoch prudké dažde.

Senátorka Hillary Clintonová potvrdila, že nemieni odstúpiť z boja o demokratickú kandidatúru vo voľbách prezidenta USA. Je presvedčená, že je to ona, kto má väčšiu šancu poraziť republikánskeho kandidáta Johna McCaina.

Pri vzlietaní z bruselského letiska sa z malej výšky zrútilo nákladné lietadlo Boeing-747, ktoré sa pri dopade rozlomilo na dve časti. Pri nehode nebol podľa miestnych záchranárov a úradov nikto zranený. Z doteraz neznámych príčin lietadlo spadlo hneď pri štarte. Nehoda vraj spôsobila len malé meškania pravidelných spojov.

Školská reforma dáva školám šancu na zmenu doterajšieho spôsobu vyučovania. Minister školstva Ján Mikolaj si od nej sľubuje väčší priestor pre tvorivé a inovatívne vzdelávanie a zvýšenie súťaživosti medzi školami. V priebehu štyroch rokov by podľa neho malo prejsť slovenské školstvo zásadnou zmenou. Uvedomuje si, že nie všetky školy budú na reformu pripravené k začiatku nového školského roka, spolieha sa však na aktívnych pedagógov, skonštatoval minister v diskusnej relácii televízie TA3.

Slovenskí volejbaloví reprezentanti zvíťazili aj vo svojom záverečnom stretnutí na kvalifikačnom turnaji v Poprade o postup na budúcoročný európsky šampionát v Turecku. Po viac ako dvojhodinovej dráme zdolali Ukrajinu 3:1. Vytvorili si tak vynikajúcu východiskovú pozíciu do druhej polovice kvalifikácie, keď sa bez bodovej straty stali víťazmi turnaja. Záverečný druhý kvalifikačný turnaj sa odohrá koncom týždňa v Plzni.


Slovenská tenistka Dominika Cibulková zvíťazila vo včerajšom stretnutí 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny, Roland Garros v Paríži nad nenasadenou Nemkou Kerberovou hladko 2x 6:2. Dvadsiata ôsma nasadená Cibulková potvrdila úlohu favoritky proti Nemke, momentálne 94-tej v renkingu.

Euro 31,06, americký dolár 19,73 a britská libra 39,12

Z Medzinárodného filmového festivalu v Cannes si Zlatú palmu odniesol francúzsky film Entre les murs režiséra Laurenta Canteta. Veľkú cenu festivalu dostal taliansky film Gomorra režiséra Matte Garroneho z prostredia mafie. Cena poroty išla takisto do Talianska. Získal ju film Paola Sorrentina s názvom Il Divo. Námetom snímky je život kontroverzného talianskeho politika Giulia Andreottiho. Benicio del Torro získal cenu za najlepší herecký výkon vo filme Stevena Soderberga o latinskoamerickom revolucionárovi Che Guevarovi. Sandra Corveloniová sa stala najlepšou herečkou za rolu vo filme Linha de Passe, v ktorom hrala matku štyroch bratov, pokúšajúcich sa o lepší život v brazílskom slume.

Turecký režisér Nuri Bilge Ceylan sa stal najlepším režisérom za snímku Three Monkeys.

Mimoriadnu cenu poroty za celoživotnú kariéru získali americký herec a režisér Clint Eastwood a francúzska herečka Catherine Deneuveová, ktorá sa tento rok predstavila na festivale až v dvoch filmoch.

****************************************
Malá, neskôr prechodne zväčšená oblačnosť. Najvyššia denná teplota 20 až 24 st.
Slabý premenlivý vietor. Viac na rti.fm