Monday, May 26, 2008

Pripravil Michal Novák: Evakuovali časť obyvateľov Kremnických Baní

15:00 26.05.2008

Súd v Japonsku dnes odsúdil páchateľa vraždy populárneho starostu. Atentát šokoval japonskú verejnosť, ktorá je hrdá na svoje prísne zákony o držaní zbraní. Vraha uznali vinným. Starostu Nagasaki strelili dvakrát do chrbta na vlakovej stanici minulý rok v apríli počas kampane pred voľbami. Vraha Tetsuja Širroa zatkli priamo na mieste činu. Atentátnika odsúdili na smrť.

Európska komisia otvorila dnes rokovania s Bosnou a Hercegovinou o zrušení víz. V Bruseli to oznámil Jacques Barrot, komisár pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť. "Naším cieľom je umožniť občanom Bosny a Hercegoviny voľný pohyb v EÚ," vyhlásil Barrot. Európska únia začala v minulosti podobné rokovania o zjednodušení alebo zrušení vízového režimu s Albánskom, Macedónskom, Čiernou Horou a Srbskom.

Dnes museli evakuovať časť obyvateľov Kremnických Baní. Po nehode maďarského kamiónu sa tam snažia prečerpať asi 23 ton jedovatého toluénu. .Kamióna naložený jedom havaroval okolo pol šiestej ráno a prevrátil sa na bok. K úniku nebezpečnej chemikálie nedošlo, ekologická havária nehrozí. Kvôli nehode cestu cez Kremnické Bane úplne uzavreli.

Ministerstvo školstva sa chystá preskúmať, ako je chránené pred útokmi hackerov. Cez verejné obstarávanie hľadá firmu, ktorá by od 1. júla komplexne zanalyzovala bezpečnosť rezortu. Zákazka má stáť necelé dva milióny korún bez DPH, ministerstvo ju zaplatí zo svojho rozpočtu.

Sport

Taliansky prvoligový futbalový klub SSC Neapol rokuje o príchode slovenského reprezentanta Marka Čecha. Dvadsaťpäťročný rodák má síce s portugalským majstrovským klubom FC Porto, zmluvu do konca nasledujúcej sezóny, no vzhľadom na množstvo záujemcov je pravdepodobný jeho odchod z Iberského polostrova. Čecha odporučil do Neapola jeho spoluhráč zo slovenskej reprezentácie Marek Hamšík.

Švajčiarsky tenista Roger Federer má úspešne za sebou prvú prekážku na tohtoročnom Roland Garros v Paríži. Turnajová aj svetová jednotka si na úvod poradila s nenasadeným Američanom Samom Querreym 6:4, 6:4, 6:3. Finalista z parížskej antuky z posledných dvoch sezón nemal s americkým špecialistom na tvrdé povrchy veľa problémov. Parížsky titul je jediným z grandslamových, ktorý Federerovi stále chýba v zbierke 12 triumfov z turnajov veľkej štvorky.

****************************************
V noci bude prevažne polojasno.
Najnižšia nočná teplota 12 až 7, na juhozápade okolo 14 st.

Zajtra cez deň bude prevažne malá, na severe a východe časom veľká oblačnosť.
Miestami prehánky alebo búrky, ojedinele i občasný dážď.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska okolo 29 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo 18 st.
Slabý premenlivý, na západe 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm

Už o hodinku sa začína popoludnie so Zbyňom.