Thursday, May 22, 2008

pripravila katarína plavčanová

16.00
Francúzi opäť štrajkujú. Odborárom sa nepáči dôchodková reforma. Nepremávajú vlaky, autobusy ani lietadlá. Vlani v novembri vyvolal niekoľkodňový železničiarsky štrajk dopravný chaos. Vláda následne schválila zákon, podľa ktorého musí byť počas štrajku v železničnej doprave zaistená minimálna prevádzka. Nový protest by preto tentoraz mal spôsobiť menšie problémy.

Svetoví lídri by sa mali zúčastniť na olympijských hrách v Pekingu, pokiaľ veria, že by ich stretnutie s čínskymi predstaviteľmi pomohlo zmeniť prístup komunistickej krajiny k ľudským právam, povedal dnes dalajláma pre britskú BBC. "Svet by sa mal chopiť príležitosti a pripomenúť čínskej vláde jej úbohý prístup k ľudským právam, náboženskej slobode a životnému prostrediu. Ak (svetoví predstavitelia) cítia, že stretnutie a rozhovory s čínskymi lídrami by mohli priniesť efekt, mali by tam ísť," uviedol budhistický vodca na margo olympijských hier.

Slovensko zvolili do Rady OSN pre ľudské práva. Rozhodli o tom členské krajiny OSN v tajnom hlasovaní na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. Budeme sa zasadzovať za to, aby rada pohotovo reagovala na prípady hrubého porušovania ľudských práv bez ohľadu na to, kde k nim dochádza," uviedol hovorca rezortu zahraničných vecí Ján Škoda.

Vládna školská reforma dostala v parlamente zelenú. Podľa ministra Jána Mikolaja nový zákon zvýši kvalitu vyučovania na základných a stredných školách a dá školám viac voľnosti. Opozícia si myslí presný opak a žiadala, aby sa reforma o rok odložila. Namiesto reformy bude podľa nich od septembra len chaos, pretože školy si nestihnú pripraviť vlastné vzdelávacie programy.

Starý most v Bratislave pravdepodobne zbúrajú a namiesto neho postavia nový. Definitívne by sa o tom malo rozhodnúť do polovice júla. Most by zároveň mali zrekonštruovať pre rýchloelektričku do Petržalky.

Lieky po exspiračnej lehote a pokazené teplomery sú nebezpečný odpad a nepatria do koša. Upozorňuje na to Ministerstvo životného prostredia. Vyzýva občanov, aby každý nepoužiteľný či pokazený teplomer a staré lieky odovzdali do lekární. Tie sú povinné zhromažďovať nespotrebované lieky a odovzdávať ich štátnemu ústavu na kontrolu liečiv. Ten ako pôvodca tohto odpadu musí zabezpečiť zneškodnenie liekov podľa zákona o odpadoch.

Európska komisia dnes oznámila, že začína udeľovať nové výročné ocenenie pre európske hlavné zelené mesto. Získa ho mesto, ktoré vytvára priaznivé životné prostredie. Prihlásiť sa môže každé európske mesto, ktoré má viac ako 200 tisíc obyvateľov a v druhej polovici tohto roka vyberie porota víťazov na roky 2010 a 2011. Ocenenie má prispieť k tomu, aby sa európske mestá stali príťažlivejšími a zdravými miestami, kde sa dobre žije.

Slovenská rozhodcovská trojica Ľuboš Micheľ - Roman Slyško a Martin Balko predviedla vo včerajšom finálovom zápase futbalovej LM parádny výkon. Gratulovali im diváci, ale aj osobnosti európskeho futbalu. Prezident Európskej futbalovej únie Michel Platini či Franz Bechenbauer. Po zápase bolo príjemné počúvať slová uznania, hoci na ihrisku sme si na svoju adresu od hráčov a trénerov oboch finalistov vypočuli všeličo," povedal Ľuboš Micheľ.

Slovenská tenistka Dominika Cibulková odletela dnes do Paríža na Roland Garros s cieľom vylepšiť výsledok z minulého roka, keď sa dostala do 3. kola. Cieľom Dominika Hrbatého po pauze zavinenej zraneniami lakťa a ramena je návrat do elitnej svetovej päťdesiatky. Cibulková si vlani v Paríži poradila s Číňankou Sun i Nemkou Müllerovou, zastavila ju až aktuálna svetová štvorka Ruska Svetlana Kuznecovová.

V popradskej Aréne sa od zajtra do nedele odohrá prvý z dvojice kvalifikačných volejbalových turnajov o postup na ME 2009, ktorých organizátorom bude Turecko. Odvetný turnaj je potom na programe od 30. mája do 1. júna v Plzni. Žreb určil Slovensko do A-skupiny, kde budú jeho súpermi Česi, Rumuni a Ukrajinci. Najvyššie nasadeným družstvom tejto skupiny bolo pri žrebe Slovensko, ktoré si toto právo vybojovalo účasťou na minuloročnom šampionáte starého kontinentu v Rusku. Favoritom však nie sme. Je to vyrovnaná skupina, v ktorej môžu mať postupové ambície pokojne všetci štyria účastníci.
**********************************
NOC:
Veľká, miestami zmenšená oblačnosť. Na severe ešte miestami spŕchne. Najnižšia nočná teplota 12 až 8 st.

PIATOK:
Oblačno najviac na severe. Zrána ojedinele hmla. Miestami prehánky alebo občasný dážď, len ojedinele búrky. Vietor od severu do 7m/s. Najvyššia denná teplota 19 až 23, na severe miestami okolo 17 st.