Friday, May 23, 2008

Pripravil Michal Novák: Čína a Rusko podpísali dnes dohodu za jednu miliardu dolárov

14:00 23.05.2008

Čína a Rusko podpísali dnes dohodu za jednu miliardu dolárov o rozvoji jadrovej energie v ázijskej krajine. "Ukončili sme rokovania o výstavbe továrne na obohacovanie uránu," uviedol v Pekingu Sergej Kirijenko, šéf ruskej štátnej nukleárnej agentúry Rosatom. K podpisu dohody došlo počas návštevy nového ruského prezidenta Dmitrija Medvedeva, ktorý dnes pricestoval do Číny.

Prozápadné Zjednotené národné hnutie prezidenta Michaila Saakašviliho vyhralo parlamentné voľby v Gruzínsku so ziskom 59,5 percenta hlasov. Oficiálne výsledky oznámili dnes. Hlavný opozičný blok Zjednotená opozičná rada získala 17,7 percenta hlasov.

Nemecký súd uznal dnes vinnými dvoch inžinierov zo zabitia pri vlakovom nešťastí z roku 2006. Pri západonemeckom meste zahynulo 23 ľudí. Vedúci testovacej trate, na ktorej došlo k nehode, a jeho predchodca na tomto poste, sa väzeniu síce vyhli, avšak súd im vymeral pokutu vo výške 20, respektíve 24 tisíc eur. Rýchlovlak sa zrazil v rýchlosti 170 kilometrov za hodinu s odstaveným vagónom.

Od septembra odštartuje na Slovensku školská reforma. Vďaka nej bude v triedach menej detí a má sa zlepšiť aj znalosť cudzích jazykov. Školský zákon, ktorý definitívne schválili poslanci, prinesie školám väčšiu voľnosť pri tvorbe vzdelávacích programov.

Vysoké školy vyberajú poplatky od študentov denného štúdia v rozpore so zákonom, tvrdia študenti z Iniciatívy za férové školné. Podľa nich je vysokoškolská novela z leta minulého roka protiústavná, pretože povoľuje spoplatniť aj tých študentov, ktorí začali študovať zadarmo pred tým, než začala platiť.

Pod hradom Ľubovňa v Starej Ľubovni budú zajtra rinčať zbrane. V Stredovekom vojenskom tábore sa uskutoční najväčšia stredoveká hromadná bitka na Slovensku. Účastníci bitky si skrížia meče o jednej popoludní. V programe sa predstaví 16 skupín historického šermu z celého Slovenska, ako aj hostia z Poľska. Viac ako 150 šermiarov v dobových kostýmoch. Najväčší funkčný katapult na Slovensku, baranidlo a husitský voz. Pre vytrvalých návštevníkov pripravujú organizátori aj druhú bitku o 19:00.

Leto bude tento rok nadpriemerne teplé, ale s premenlivým počasím. Obdobia veľmi teplé a suché sa v ňom budú striedať s mierne teplými, počas ktorých bude aj výdatne pršať. Najviac na severe Slovenska, juh bude asi opäť trpieť suchom. Taká je dlhodobá predpoveď, ktorú vypracovali klimatológovia z Univerzity Komenského.

Sport

Po štyroch rokoch bude na slávnom Stanleyho pohári vyryté opäť meno slovenského hokejistu, keďže proti sebe nastúpia Pittsburgh vo svojom strede s Mariánom Hossom a Detroit, na súpiske ktorého je Tomáš Kopecký. Marián Hossa bude deviatym Slovákom v histórii, ktorý si zahrá vo finálovej sérii o Stanleyho pohár v prestížnej zámorskej NHL, Kopecký bude duely sledovať pre zranenie iba z tribúny.

Detroit Red Wings a Pittsburgh Penguins sa stretnú v play off NHL prvýkrát v histórii, vzhľadom na rozdelenie do iných konferencií sa doteraz mohli stretnúť iba vo finále. Detroit má vo svojej zbierke desať Stanleyho pohárov. Pittsburgh získal trofej dvakrát. Prvýkrát od roku 2003 sa vo finále stretnú iba americké tímy.

Slovenská tenikstka Daniela Hantuchová sa napokon na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži neobjaví. Daniela bude chýbať na niektorom z gradslamových turnajov po prvý raz od mája 2000. Hantuchovú zastavila únavová zlomenina kosti na pravej päte.

Dvaja istí slovenskí účastníci hlavnej súťaže na tenisovom Roland Garros už poznajúi súperov v 1. kole dvojhry. Dominik Hrbatý sa stretne s Argentínčanom Josém Acasusom a Dominika Cibulková nastúpi proti Nemke Angelique Kerberovej. Slovenskú dvojicu v hlavnej súťaži dvojhry môže ešte doplniť Magdaléna Rybáriková, ktorú dnes čaká finálové 3. kolo kvalifikácie.

***********************************

Popoludní má byť. Veľká, miestami časom zmenšená oblačnosť. Miestami prehánky.
Najvyššia denná teplota 19 až 23 st.
Severozápadný až severný vietor 5 až 20 km/h.