Thursday, May 29, 2008

Pripravil Michal Novák: USA - silou dobra, či zla?

7:00 30.05.2008

Spojené štáty sú "silou zla". Takýto názor má 43 percent občanov piatich najväčších európskych štátov. Opačný názor, teda že USA sú "silou dobra", vyjadrila len asi štvrtina opýtaných. Prieskum robili koncom mája vo Veľkej Británii, Francúzsku, Nemecku, Taliansku a Rusku. Najväčší odpor proti USA je v Rusku, kde Spojené štáty považuje za "silu zla" 56 a za "silu dobra" len 16 percent opýtaných.

Občania Barmy, ktorú postihol cyklón Nargis, nepotrebujú zahraničnú humanitárnu pomoc. Môžu jesť "voľne rastúcu čerstvú zeleninu" a "ryby bohaté na proteíny". Dnes to napísal barmský denník Myanma Ahlin, ktorý je verný vládnucej vojenskej junte. Na druhej strane však denník kritizuje zahraničných donorov, že na pomoc krajine vyčlenili len okolo 150 miliónov, hoci Barma žiadala o 11 miliárd USD.

Bezpečnostná rada OSN dnes prerokuje zostrelenie gruzínskeho špionážneho lietadla údajne ruskou stíhačkou. Uviedol to ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin. Ako povedal novinárom, jeho delegácia sa proti žiadosti gruzínskej strany nepostavila, ale vyjadrila sklamanie z toho, že nie je možné pozvať na piatkovú diskusiu aj abcházsku stranu.

Labouristom britského premiéra Gordona Browna klesli preferencie na nové historické minimum. Podľa prieskumu agentúry YouGov by ich v máji chcelo voliť len 23 percent Britov, teda o tri percentá menej ako v apríli. Opoziční konzervatívci si naopak o tri percentá polepšili a v máji by ich volilo 47 percent opýtaných.

Prvá tohtoročná tropická búrka vo východnom Tichomorí priniesla včera silné dažde na pobrežia strednej Ameriky. Úrady vydali pred búrkou, ktorá sa volá Alma, varovanie od Kostariky až po Salvádor. V Kostarike evakuovali nižšie položené miesta a zriadili vyše 160 núdzových prístreškov. V krajine prší už viac ako 24 hodín. Niekoľko diaľnic zablokovali zosuvy pôdy.

Včera havarovali tri vrtuľníky na troch miestach.
Najmenej jedenásť ľudí zahynulo po tom, čo do budovy v Paname narazil vládny vrtuľník s čílskou delegáciou. Medzi obeťami je aj šéf čílskej polície, jeho manželka a štyria ďalší vysokopostavení čílski policajní predstavitelia. Krajina vyhlásila po havárii tri dni národného smútku.

Vrtuľník, ktorý riadil pilot vo výcviku, havaroval včera na streche nemocnice v americkom štáte Michigan. Vrtuľník po havárii vybuchol, dvom osobám na palube sa podarilo utiecť. Po havárii nemocnicu evakuovali.

Pri havárii vojenskej helikoptéry na juhozápade Anglicka zahynuli obaja členovia posádky. Vrtuľník sa zrútil do polí blízko dediny Torrington v Severnom Devone.

Dôstojník americkej námornej pechoty, poručík Andrew Grayson, klamal vyšetrovateľom, aby tak kryl zabitie 24 irackých civilistov vrátane žien a detí, ktorého sa mala dopustiť jednotka námornej pechoty v irackom meste Hadísa.Pred vojenským súdom to povedal prokurátor. Grayson je prvým z troch obžalovaných v najväčšom prípade zabitia civilistov v Iraku, ktorého proces sa začal včera.

Dvaja ľudia zahynuli a ďalší dvaja sú nezvestní po zosuve pôdy na severe Talianska, kde výdatne pršalo. Zosuv vo Villar Pellice pri Turíne strhol dom, v ktorom bol starší muž. Jeho telo neskôr našli záchranári. Matku s dieťaťom, ktorí tiež v dome žili, ešte nenašli. Telo druhej obete našli v aute, ktoré zavalila mokrá zemina.

Silné zemetrasenie o sile 6 stupňov Richterovej stupnice včera popoludní zasiahlo Island. 15 až 20 ľudí je zranených. Zemetrasenie otriaslo budovami v hlavnom meste, spôsobilo zosuvy pôdy a vynútilo si evakuáciu obyvateľov. Epicentrum bolo 50 kilometrov od metropoly Reykjavík. Juhozápad krajiny sa teraz obáva ďalších otrasov.

Vyše tisíc ľudí sa včera prišlo rozlúčiť do košického Dómu sv. Alžbety s bývalou prvou dámou Irenou Schusterovou. Ďalšie stovky smútiacich, ale aj zvedavcov, postávali vonku okolo chránu. So smútočným príhovorom po omši vystúpil operný spevák Peter Dvorský. Po skončení omše previezli autobusy smútočných hostí na cintorín Rozália, kde je Irena Schusterová pochovaná.

Kurzy NBS:

EUR1 30,24
USD1 19,44
GBP1 38,46

SPORT

Slovenský futbalista Filip Šebo bude pokračovať v kariére vo francúzskom klube Valenciennes. Šebo prestúpil do 13. tímu 1 francúzskej ligy, kde bol na hosťovaní. Podľa Francúzskej tlače bola v hre zmluva na dva či tri roky pri odstupnom 1 milión eur. Noviny Glasgow Sunday Mail začiatkom mája písali o pripravovanom transfere za 750 000 libier.

***********************

Jasno až polooblačno. Najvyššia denná teplota 25 až 29 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 18 st.
Slabý, na juhozápade 10 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm