Wednesday, May 28, 2008

pripravila katarína plavčanová Pri snehovej búrke zomrelo v Mongolsku minimálne 21 ľudí

14.00
Spojené štáty americké sa vyhýbajú svojej povinnosti morálneho vodcu a u Číny naďalej prevyšujú obchodné záujmy v Mjanmarsku a Sudáne nad ľudskými právami. Vyplýva to z výročnej správy Amnesty International o situácii v oblasti ľudských práv vo svete. Rovnako ako v minulosti aj teraz sa kritike nevyhol americký väzenský tábor na vojenskej základni Guantánamo na Kube.

Výročná správa ďalej uvádza, že v najmenej 80 krajinách dochádza k týraniu a zlému zaobchádzaniu, muži a ženy čelia nespravodlivým procesom v najmenej 54 krajinách a sloboda prejavu sa porušuje v najmenej 77 štátoch. Organizácia taktiež dala do pozornosti nárast masových demonštrácií po celom svete, vyzývajúcich na boj proti chudobe.

Pri snehovej búrke zomrelo v Mongolsku minimálne 21 ľudí a ďalších 100 je stále nezvestných. Husté sneženie a silný vietor postihli tri východomongolské provincie. Väčšinu obetí tvoria pastieri, ktorí umrzli na smrť. Pri búrke uhynuli stovky kusov dobytka. S postihnutými oblasťami je prerušené telefonické spojenie. Predpokladá sa, že po obnovení komunikácie s odrezanými regiónmi počet obetí vzrastie.

Viac ako 420tisíc domov sa včera zrútilo v juhozápadnej čínskej provincii S'-čchuan po dvoch následných otrasoch zeme, informovali miestne štátne médiá. Neobjavili sa žiadne správy o obetiach. Celkový počet obetí zemetrasenia z 12. mája pravdepodobne prekročí 80tisíc.

V Británii protestovali stovky nahnevaných vodičov nákladných áut. Nepáči sa im čoraz drahšia nafta. Vytvorili trojkilometrovú kolónu a zablokovali vjazd do Londýna. Prepravcovia tvrdia, že rastúce ceny ich položia na kolená. Premiérovi dali týždeň na to, aby znížil daň. Ak to neurobí, zablokujú rafinérie a prístavy.

Slovenská koruna sa dnes ráno po prvý raz posilnila pod úroveň 31 korún za euro. Záujem o nákup domácej meny a očakávania silného konverzného kurzu ráno potiahli korunu na nové historické maximum 30,95. Koruna má naďalej priestor pre ďalšie zisky.

Na výrobu a vysielanie športových podujatí a programov na treťom okruhu Slovenskej televízie vyčlení v tomto roku ministerstvo kultúry 91 miliónov Sk. Tie budú neskôr vykryté z nadpríjmu štátneho rozpočtu. S poskytnutím finančných prostriedkov dnes súhlasila vláda. Športový kanál sa spustí 8. augusta vysielaním olympijských hier v Pekingu. Do konca tohto roka sa má odvysielať 1300 hodín športu. Signál tretieho okruhu sa bude najskôr šíriť satelitom a v roku 2012 prostredníctvom verejnoprávneho digitálneho multiplexu.

Kurzy NBS: EUR 31,11, USD 19,74, GBP 38,99

Anglický futbalový klub Manchester United chce podať sťažnosť na vedenie Medzinárodnej futbalovej federácie proti Realu Madrid za nemorálne snaženie sa klubu získať Cristiana Ronalda. Madrid je pripravený získať Ronalda za každú cenu. "Manchestru chcú Madridčania zaplatiť za superhviezdu odstupné v prepočte takmer 3 miliardy Sk. Už vypracovali zmluvu na päť rokov. Ronaldo patrí medzi najlepších hráčov sveta, v tejto sezóne získal s klubom ligový titul a vyhral Ligu majstrov a za "červených diablov" nastrieľal až 42 gólov.

*********************************
Slnečno, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska 27 až 31 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st. Severný až severovýchodný vietor 5 až 20 km/h.

Naše správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm