Tuesday, May 27, 2008

Pripravil Michal Novák: Francúzsko ohlási otvorenie pracovného trhu

7:00 28.05.2008

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy má dnes počas návštevy Poľska ohlásiť úplné otvorenie pracovného trhu pre nové členské krajiny EÚ vrátane Slovenska. Ako informuje francúzska tlač, iba pre Rumunsko a Bulharsko ostanú podľa novín naďalej v platnosti prechodné obdobia.

Francúzsko sa stane po Bielorusku druhou zahraničnou destináciou Vladimira Putina v jeho novej funkcii ruského premiéra. Zajtra ho v Paríži prijmú prezident Nicolas Sarkozy aj premiér Francois Fillon. Ruskí analytici tvrdia, že cesta a iba dokumentuje postupný presun reálnej politickej moci z funkcie prezidenta na funkciu premiéra.

Britská jadrová ponorka narazila v pondelok v Červenom mori na podmorské skaly. Včera o tom informovalo britské ministerstvo obrany. Podľa ministerstva nehrozí žiadne nebezpečie, keďže ponorka je vodotesná a na tom sa nič nezmenilo ani po náraze. Ponorka, ktorej náraz vážne poškodil sonar, nemá na palube jadrové zbrane.

Juhozápadnú čínsku provincii Si-čchuan postihnutú ničivým zemetrasením včera popoludní zasiahli ďalšie dva otrasy. Zrútilo sa tam takmer pol milióna domov. Uviedla štátna tlačová agentúra (Nová Čína). Zničené domy sa podľa nej nachádzajú v okrese Čching-čchuan, kde utrpelo zranenia 63 ľudí. Šesť z nich je v kritickom stave.

Počas včerajšieho celonárodného štrajku v Poľsku sa nevyučovalo asi na polovici z 30 tisíc verejných škôl, uviedlo ministerstvo školstva. Učitelia, ktorí protestovali proti zlým platovým podmienkam tvrdia, že štrajk ochromil dve tretiny škôl.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun včera uviedol, že OSN dôkladne prešetrí tvrdenia charitatívnej organizácie, že príslušníci mierových síl sú zapojení do sexuálneho zneužívania detí vo vojnových oblastiach a v častiach sveta, ktoré postihli katastrofy. Britská charitatívna organizácia Zachráňte deti vo svojej najnovšej správe o južnom Sudáne, Pobreží Slonoviny a Haiti opisuje prípady sexuálneho zneužívania detí príslušníkmi mierových síl OSN.

V moravskom Mikulove objavili policajti malú sektu, ktorej vodca vo svojom dome dlhé roky zotročoval 5 dôchodkýň. Vodca mikulovskej "mini-sekty" Jiří Adam dával dôchodkyniam jesť len suchý chlieb a rožky a nútil ich denno-denne tvrdo pracovať. Nechal na seba podľa polície prepísať majetok zotročených žien a vybavil si splnomocnenie na to, aby mohol poberať ich dôchodky. "Koľkokrát som ich videl na záhrade, ako trhajú burinu. Oprášili korienky a zjedli ich," povedal sused. Keď sa Adama pýtal, akým učením sa jeho sekta riadi, dostal odpoveď: "My nemáme Boha. Boh som ja."

Islamskí teroristi sa cez internet vyhrážajú útokmi jadrovými zbraňami. Tvrdí to americká organizácia, ktorá monitoruje internetové stránky. Na jednej z nich Američania našli novú videonahrávku s názvom Jadrový džihád: Maximálny teror. Podľa hovorcu FBI nie je nahrávka "ničím svetoborným". Je to podľa neho typický produkt islamských fanatikov, a pre FBI je jeho skúmanie "úplne bežnou záležitosťou".

Kurzy NBS:
EUR1 31,11
USD1 19,74
GBP1 38,99

Sport

Slovenská tenistka Magdaléna Rybáriková by napokon mala absolvovať svoju absolútnu premiéru v hlavnej súťaži dvojhry žien na grandslamovom turnaji dnes o 11.10 h. Úspešná kvalifikantka sa na Roland Garros v Paríži predstaví proti chorvátke Karoline Špremovej.Včera sa skončilo len 13 z pôvodne naplánovaných 72 duelov, 16 zápasov rozohrali a 43, vrátane Rybárikovej súboja, organizátori vyškrtli z rozpisu bez toho, aby sa ich aktéri vôbec dostali na dvorec.
V Paríži úradoval dážď.

*********************

Slnečno, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele prehánky alebo búrky.
Najvyššia denná teplota 22 až 27, na západe Slovenska a na juhu stredného Slovenska 27 až 31 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 17 st.
Severný až severovýchodný vietor 5 až 20 km/h.

Všetky správy, predpoveď počasia a finančné správy sú 24 hodín denne na našej stránke rti.fm