Friday, December 21, 2007

pripravila katarína plavčanová

17.30 * Európska tlač píše o nadšení aj obavách z rozšírenia schengenu * Bez záruk bezpečnosti nebude žiadna základňa v Poľsku * V nemeckých mestách od 1. januára ekologické zóny pre motoristov * Japonsko pozastavilo lov veľrýb * Indiáni - siuxovia vyhlásili nezávislosť
Príjemný podvečer
svet
Zatiaľ čo niektoré denníky rozšírenie "Schengenu" hodnotia ako definitívne odstránenie železnej opony, ktorá Európu rozdeľovala od skončenia 2-hej svet. vojny, iné pripomínajú možný nárast kriminality a nekontrolovateľného prílivu utečencov z nových štátov zóny.

Nadšene vítajú otvorenie hraníc medzi "starou a novou Európou" napríklad talianske noviny Cerriere della Sera. Milánsky denník upozorňuje predovšetkým na historický dosah tejto udalosti pre Nemcov a Poliakov. Tí viedli v minulosti o spoločnú hranicu spory, ktoré stáli životy milióny ľudí.

(Španielsky El Periódico de Catalunya považuje rozšírenie schengenskej zóny za spoločnú odpoveď Európy na strašiaka terorizmu, príliv utečencov a nelegálny obchod s ľuďmi. Denník zároveň kritizuje Veľkú Britániu a Írsko, ktoré sa k schengenskej dohode odmietajú pripojiť.)

Poľsko neodsúhlasí vybudovanie americkej základne protiraketovej obrany na svojom území bez "stopercentnej" záruky, že to prispeje k národnej bezpečnosti Poľska, vyhlásil dnes nový poľský premiér Donald Tusk. Premiérove vyhlásenia upozorňujú na rastúci skepticizmus v prístupe Poľska k americkým plánom. Rokovania so Spojenými štátmi otvoril začiatkom roka Tuskov predchodca Jaroslaw Kaczyński, ktorý plán na vybudovanie americkej obrannej základne podporoval.

Dopravu vo veľkých nemeckých mestách obmedzí od 1. januára zriadenie tzv. ekologických zón. Cieľom je zníženie objemu zdraviu škodlivých splodín z výfukových plynov áut. Podľa nariadenia autá, ktoré budú mať plakety označujúce ich nízke emisie, budú môcť vstúpiť do ekologických zón, teda do centier miest. Toto nariadenie sa týka aj cudzincov a jeho nedodržanie budú pokutovať sumou 40 eur. Cena za jednu plaketu je päť eur a dostupné sú na všetkých miestnych úradoch registrácie vozidiel a autoservisoch s oprávnením na výkon emisných kontrol.

Ruský prezident Vladimir Putin vraj má tajný majetok, ktorý zrejme prevyšuje 40 miliárd dolárov, čo by z neho robilo najbohatšieho muža Európy, napísal britský denník The Guardian s odvolaním na ruského politického experta Stanislava Belkovského.

Belgicko podľa polície čelí možnému teroristickému útoku a úrady v tejto súvislosti oznámili zatknutie 14 osôb. Hrozba sa vraj týka hlavne oblasti Bruselu. V metropole preventívne posilnili bezpečnostné opatrenia predovšetkým pri objektoch Severoatlantickej aliancie a Európskej únie.

Japonsko dočasne pozastavilo svoj kontroverzný program lovu vráskavcov dlhoplutvých v chránenej oblasti okolo Antarktídy, uviedol dnes hovorca japonskej vlády Nobutaka Mačimura. Japonsko sa kvôli lovu veľrýb ocitlo v diplomatickom spore s Austráliou a Novým Zélandom, ktoré protestovali proti japonským plánom uloviť v antarktických vodách počas tejto letnej sezóny vyše 1000 veľrýb, vrátane 50 vráskavcov dlhoplutvých.

doma
Výrobná hala v Poprade pri železničnej stanici zhorela do tla. Ako informovala prešovská krajská hovorkyňa Magdaléna Fečová, požiar vypukol zatiaľ z nezistených príčin v noci o 2-hej hodine. Hala bola drevená a zhorela spolu so stolárskym zariadením, účtovnou agendou, trezorom, finančnou hotovosťou, osobnými vecami, a s dvoma autami. Požiar spôsobil firme celkovú škodu približne 3 milióny korún. Popradský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin poškodzovania cudzej veci.

Hornonitrianske bane Prievidza zaplatia miliónovú pokutu, ktorú im udelil Obvodný banský úrad v Prievidzi. Podľa hovorkyne baní, hoci "nebolo zistené porušenie bezpečnosti, ktoré by bolo príčinou prievalu a smrteľného úrazu zamestnancov, rozhodli sa prijať rozhodnutie úradu v Prievidzi a udelenú pokutu zaplatiť." Dôvodom tohto rozhodnutia je, že počas vyšetrovania boli zistené niektoré porušenia predpisov. "Neboli síce zásadné, ale preto sme sa rozhodli akceptovať rozhodnutie banského úradu, dodala hovorkyňa.
Zával približne 2 000 metrov kubických bahnistej zeminy zabil vlani 16. novembra štyroch baníkov. Doteraz sa nepodarilo nájsť telá dvoch baníkov.

Zajtra sa začína zimná lyžiarska sezóna v strediskách TLD vo V.Tatrách. Pre nedostatok prírodného snehu budú v prevádzke zatiaľ len niektoré strediská.

Súčasťou otvorenia sezóny v strediskách TLD bude kultúrny program zajtra predpoludním na Skalnatom plese a popoludní na Hrebienku. Od zajtra budú po technickej prestávke v prevádzke všetky lanovky TLD. Absolútnou novinkou bude nová pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok. V prevádzke bude aj kabínková lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso a visutá lanovka zo Skalnatého plesa na Lomnický štít.

S kupovaním ročnej diaľničnej nálepky sa ponáhľať nemusíte, terajšia platí do konca januára 2008. Po novom to však podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti Marcela Jánošíka bude už len na kalendárny rok, teda do konca decembra.

Zajtra 22.dec. o 7:08 SEČ nastane zimný slnovrat. Deň bude oproti noci najkratší. Bude trvať približne 8 hodín, Slnko v deň zimného Slnovratu vystúpi na poludnie najnižšie počas celého roka - v našich zemepisných šírkach len približne 16 stupňov nad obzor. V tento deň sa denné obdobie začína opäť predlžovať a noc skracovať. Tak to bude až do júna do dňa letného slnovratu, keď bude najdlhší deň a najkratšia noc.

Indiánske združenie siouxských kmeňov dnes informovalo Ministerstvo zahraničia USA o tom, že jednostranne odstupuje od 150 rokov trvajúcich spoločných zmlúv. Potomkovia legiend ako Sitting Bull (Sediaci býk) a náčelníka Crazy Horse (Splašený kôň) sa chcú stať samostatným a nezávislým národom. Okrem USA informovali o svojej nezávislosti aj veľvyslanectvá Bolívie, Čile, Juhoafrickej republiky a Venezuely. Informáciu o tom priniesla americká televízna stanica Fox News.

Zmluvy medzi USA a kmeňom boli podľa indiánskych aktivistov iba "zdrapom papiera", preto je odstúpenie od týchto zmlúv v súlade s americkým právom.

ŠPORT
Američanka Lindsey Kildowová vyhrala zjazd alpského SP v rakúskom St. Antone. Triumfovala s náskokom 36 stotín pred Kanaďankou Kelly Vanderbeekovou, tretia skončila so stratou 38 stotín ďalšia Američanka Julia Mancusová.

Austrálska polícia dnes vyhlásila boj korupcii a manipulovaniu zápasov počas nadchádzajúceho tenisového turnaja Australian Open. Prvým krokom bude zákaz používania laptopov na tribúnach. Navyše sa zriadila Antikorupčná komisia so stálou funkciou detektíva, ktorý bude sledovať podozrivé dianie na kurtoch.

Slovenským Športovcom roka 2007 sa stal vodný slalomár Michal Martikán. V prospech olympijského šampióna z Atlanty 1996 rozhodol zisk zlatej medaily v C1 na MS v brazílskom Foz de Iguassu i dva tituly z ME v Liptovskom Mikuláši. Najlepším slovenským kolektívom za rok 2007 sa stal štvorkajak v zložení Richard Riszdorfer, Michal Riszdorfer, Erik Vlček a Juraj Tarr.
**************************
NOC:
V nižších polohách hmla alebo zamračené nízkou oblačnosťou. Na horách a miestami aj v nížinách jasno až polojasno.
Najnižšia nočná teplota -3 až -8, v údoliach miestami okolo -10 st.
Slabý premenlivý vietor.

SOBOTA:
Zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto. Ojedinele slabé zrážky. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota -5 až 0, na horách pri slnečnom počasí 1 až 6 st.
Teplota na horách vo výške 1 500 m okolo +5 st.
Slabý premenlivý vietor.