Friday, December 21, 2007

pripravila katarína plavčanová Svet si pripomína výročie tragédie spôsobenej prílivovými vlnami, ktoré zasiahli počas Vianoc oblasti v J. Ázii

13.00
Schengenský priestor sa o polnoci rozšíril z 15 na 24 krajín. Obyvatelia Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska, Slovenska, Slovinska a Česka slávnostne privítali otvorenie pozemných hraníc. Spomedzi starých členských krajín Európskej únie do schengenu nepatria iba Veľká Británia a Írsko. Z nečlenských krajín do priestoru patria Nórsko a Island, onedlho by sa malo pripojiť aj Švajčiarsko.

Svet si pripomína výročie tragédie spôsobenej prílivovými vlnami, ktoré zasiahli počas vianočných sviatkov oblasti v južnej Ázii. Prílivové vlny, známe ako cunami, spôsobili v uplynulých rokoch veľké škody v pobrežných lokalitách. 26. decembra 2004 - silné zemetrasenie a následné prílivové vlny pripravili v južnej Ázii o život vyše 6000 ľudí a postihli milióny ďalších.

Ruský prezident Vladimir Putin po svojom odchode z Kremľa možno zasadne do kresla šéfa plynárenského gigantu Gazprom, napísal dnes ekonomický denník Vedomosti.
Denník sa odvolal na zdroje blízke šéfovi Gazpromu a prvému vicepremiérovi Dmitrijovi Medvedevovi. Toho Putin nominoval za kandidáta pre budúcoročné prezidentské voľby.

Polícia vyšetruje nehodu, pri ktorej na ceste medzi Dunajskou Stredou a Šamorínom narazilo osobné auto do sanitky. Sanitka, v ktorej sa viezlo šesť pacientov, sa po náraze prevrátila na bok a skončila pri ľavom okraji cesty. Pri nehode sa dve osoby v sanitke zranili ťažko a štyri ľahko, vodiča sanitky ošetrili na mieste. Vodič os. auta, ktorý sa pokúšal predbiehať na mieste, kde je to zakázané, utrpel tiež vážnejšie poranenia. Polícia alkohol u vodičov nezistila.

Z dôvodu zvýšenej chorobnosti žiakov bolo v upplynulom týždni zatvorených 42 materských škôl, 74 základných škôl a tri stredné školy. Najviac, 55 škôl, uzatvorili v štyroch okresoch Trnavského kraja - Trnava, Galanta, Piešťany, Hlohovec. Oproti predchádzajúcemu kalendárnemu týždňu ide o vzostup o 8%. Vyplýva to zo správy Národného referenčného centra pre chrípku Úradu verejného zdravotníctva.

Školákom sa končí posledný týždeň v roku. Od zajtra budú mať prázdniny. Školské brány sa otvoria až v utorok 8-ho januára. Tento rok sa tak nezopakuje situácia z minulého roka, keď minister školstva Mikolaj koncom decembra vyzýval riaditeľov škôl, aby vianočné prázdniny predĺžili do 7-ho januára.

Slovenská obchodná inšpekcia odporúča spotrebiteľom, aby pri nákupe prostredníctvom internetu neplatili vopred, ale až po dodaní tovaru. Okrem toho inšpekcia neodporúča objednávať si tovar alebo službu cez internet v prípade, že predávajúci neuvádza žiadny iný kontakt okrem mailovej adresy.
*******************************
POPOLUDNIE:
Zamračené a hmlisto. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota -5 až 0, na horách pri slnečnom počasí 3 až 8 st.
Slabý premenlivý vietor.