Friday, December 14, 2007

Pripravil Michal Novák: Zasadá Rada Európy

13:00 14.12.2007

Lídri členských krajín EÚ, ktorí sa v Bruseli stretli na pravidelnom decembrovom summite Európskej únie (EÚ), majú na programe rokovania o problematike slobodného pohybu občanov únie, či migračnej a azylovej politike. V súvislosti so slobodným pohybom Európska rada privíta rozšírenie schengenského priestoru.

Známy ekonóm Jan Švejnar dnes ohlásil, že sa bude uchádzať o funkciu českého prezidenta. Automaticky sa tak stal najvážnejším protikandidátom súčasného prezidenta Václava Klausa, ktorý kandidatúru ohlásil už dávnejšie. Práve Švejnara totiž ako svoj tip na nového prezidenta spomínali v minulých týždňoch mnohí politici z viacerých politických strán. V Českej republike volí prezidenta parlament.

Pri včerajšej nehode v bani na meď Rudna na juhozápade Poľska zahynuli dvaja baníci a ďalších päť bolo zranených. Viac ako kilometer pod zemou sa po otrasoch zrútila časť jej steny. 22 baníkom sa podarilo zachrániť bez zranení.

Najmenej 17 ľudí, vrátane šiestich školákov, zahynulo a 15 ďalších sa zranilo v severoindickom štáte Pandžáb. Autobus súkromnej spoločnosti sa zrazil s vlakom. Autobus viezol školákov a pedagógov. Počet obetí sa môže zvýšiť, pretože stav viacerých zranených je kritický. Nehodu zavinil šofér autobusu, ktorý v hustej hmle včas nezbadal spustenú železničnú závoru.

Pakistanský generálny prokurátor prisľúbil, že platnosť základných práv v krajine bude plne obnovená po tom, čo prezident Parvíz Mušarráf zajtra zruší kontroverzné nariadenie o výnimočnom stave. Po novembrovom vyhlásení výnimočného stavu bola obmedzená sloboda zhromažďovania a prejavu. Tento krok zožal ostrú kritiku medzinárodného spoločenstva.
V Prahe na Žižkove dnes v noci horel autosalón. Oheň zničil 13 áut, škodu vyčíslil majiteľ na 50 miliónov korún. Horieť začalo asi pol hodiny pred polnocou. Na mieste zasahovali jednotky z piatich hasičských staníc, oheň uhasili asi po vyše 2 hodinách. Príčinu požiaru vyšetrujú.

Tatry prežívajú ďalšiu veternú smršť. Padajúci strom včera večer takmer zasiahol osobné auto na ceste medzi Šuňavou a Liptovskou Tepličkou v okrese Poprad. Vodič stihol včas zabrzdiť. Popradskí hasiči od včerajšieho popoludnia odstránili z tatranských ciest sedem stromov.

Poplatky za likvidáciu komunálnych odpadov v Košiciach vzrastú od budúceho roka pri paušálnom poplatku takmer o polovicu. Vzrástli aj poplatky za množstvový zber do vriec s objemom 25 až 100 litrov za jeden vývoz. Podľa viceprimátora Jozefa Filipka : zvýšenie prinesie do mestského rozpočtu navyše 80 miliónov korún. Zdôraznil, že ani toto zvýšenie nevykryje náklady na zber a likvidáciu komunálnych odpadov v plnej výške.

V lyžiarskom stredisku Ski park Malinô Brdo v Ružomberku otvoria zajtra novú lyžiarsku sezónu. "V stredisku začne premávať osemmiestna kabínková lanovka, štvorsedačková lanovka a jeden detský vlek,". Pre lyžiarov bude v dispozícii zatiaľ jedna zjazdovka. Na trati je okolo 40 centimetrov snehu, podmienky na lyžovanie sú dobré.

V sobotu sa začína lyžiarska sezóna aj v stredisku Jasná v Nízkych Tatrách. V prevádzke bude Pretekárska zjazdovka od nadmorskej výšky 1 236 m n.m.

Sport

Slovenský reprezentant Ľuboš Križko potvrdil hneď na úvod svojho vystúpenia na majstrovstvách Európy v plávaní v krátkom bazéne v maďarskom Debrecíne vysoké ambície. Vrozplavbe na 50 m znakom zvíťazil, keď zdolal silného Rusa Stanislava Doneca a časom 24,15 s utvoril nový slovenský rekord.

Basketbalistky MBK Ružomberok spoznali vvčera neskoro večer svojho súpera v šestnásťfinále Európskeho pohára FIBA. Zverenkyne trénera Stanislava Onušku, ktoré vyhrali základnú E-skupinu bez jediného zaváhania, si v ďalšej fáze súťaže zmerajú sily s maďarským celkom Szeged. Stretnutia by sa mali odohrať 10. a 17. januára 2008.

Dnes o piatej sa v Poprade stretnú v prípravnom zápase Slovenskí hokejisti so švajčiarmi.

Vedenie Anglickej futbalovej asociácie včera potvrdilo Taliana Fabia Capella ako nástupcu Steva McClarena na miesto trénera anglickej futbalovej reprezentácie. Capello však ešte všetko zo svojho pohľadu neuzavrel. Jednou z jeho podmienok je menovanie ďalších štyroch jeho krajanov ako členov realizačného tímu. Podľa BBC by mal nový tréner futbalového Albiónu podpísať zmluvu na štyri a pol roka a zarábať ročne 4 milióny libier.

***********************************

Popoludní má byť veľká, na niektorých miestach zmenšená oblačnosť. Miestami občasné sneženie najmä na severe.
Popoludňajšia teplota -5 až 0 st., na juhu miestami aj teplejsie.
Severný až severovýchodný vietor 20 až 35 km/h, miestami v nárazoch a na horách do 55 až 70 km/h