Wednesday, December 12, 2007

pripravila katarína plavčanová Dmitrij Medvedev, podporený ruským prezidentom Putinom ako jeho nástupca vo funkcii, chce aby sa Putin stal premiérom

10.00
Dmitrij Medvedev, podporený ruským prezidentom Vladimirom Putinom ako jeho nástupca vo funkcii, dnes uviedol, že po odchode z postu šéfa Kremľa by sa Putin mal stať premiérom. Skutočnosť, že vyslovil podporu Medvedevovi ako svojmu následníkovi vo funkcii hlavy štátu, je prakticky zárukou, že Medvedevova kandidatúra bude úspešná. Vyslovenie podpory Putinovej súčasnej politike zo strany Medvedeva určite vyvolá otázky, či bude budúci prezident skutočne nezávislým lídrom alebo iba bábkou v Putinových rukách.

Sudca peruánskeho Najvyššieho súdu odsúdil v utorok bývalého prezidenta Alberta Fujimoriho za zneužitie právomocí na šesť rokov väzenia. Prvýkrát tak uznali vinným z trestného činu bývalého peruánskeho lídra, ktorý tiež čelí obvineniam z porušovania ľudských práv a korupcie.

Terčom streľby sa dnes v americkom meste Las Vegas stal školský autobus, pričom zranenia utrpeli šiesti študenti. Dvaja z nich sú v kritickom stave, štyria utrpeli ľahšie zranenia.

V USA rastie počet ľudí presvedčených o tom, že pomery v Iraku sa zlepšujú. Väčšina Američanov však považuje inváziu do Iraku aj naďalej za chybu a myslí si, že vojnu dejiny posúdia ako neúspech. Vyplýva to z posledného prieskumu verejnej mienky.

Piráti prepustili dnes pri somálskych brehoch japonský tanker a jeho 22-člennú posádku. Nikto z nich nie je zranený, informoval hovorca amerického námorníctva. Tanker, ktorý smeroval s nákladom chemikálií zo Singapuru do Izraela, prepadli pri somálskom pobreží piráti koncom októbra. Somálski piráti disponujú rýchlymi plavidlami, ktoré sú vybavené satelitnými telefónmi a globálnym navigačným systémom. Útočia na civilné aj nákladné lode, za ktoré požadujú výkupné alebo ich vyrabujú.

Záujem štátu prevyšuje ústavné právo občana vlastniť majetok. Rozhodol tak parlament, ktorý odsúhlasil vláde plán stavať diaľnice na súkromných pozemkoch. Investor bude môcť stavať aj bez toho, aby mal vysporiadané pozemky a súhlas vlastníka. Opozícia preto napadne schválený zákon na Ústavnom súde.

Slovenská hokejová reprezentácia vyhrala vo včerajšom prípravnom zápase v Prahe nad domácim Českom 3:2 po predĺžení. O víťazstve rozhodol v predĺžení Dominik Graňák tvrdou strelou od modrej čiary.

Najlepšia slovenská zjazdárka Veronika Zuzulová sa po mesiaci vrátila z náročného severoamerického turné. Dvoma šiestymi miestami v slalomoch Svetového pohára v kanadskej Panorame a americkom Aspene potvrdila, že patrí k svetovej špičke. Má za sebou náročné obdobie, ktoré jej znepríjemňovala astma.
*******************************

Veľká oblačnosť až zamračené a miestami dážď, od 700 m sneženie.
Vietor od severu do 8m/s. Najvyššia denná teplota 1 až 5 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -3 st.