Thursday, December 13, 2007

Európa hrozí bojkotom ďalších rokovaní, ak USA neustúpia

12.00
Ak Spojené štáty nezmenia svoj vlažný prístup k boju proti globálnemu otepľovaniu a nobmedzia vypúšťania skleníkových plynov do ovzdušia, Nemecko a ďalšie európske krajiny budú bojkotovať ďalšie rozhovory o svetovej klíme. Na kklimatickej konferencii na Bali pod patronátom OSN, to dnes vyhlásil nemecký minister životného prostredia. "Žiadny výsledok na Bali znamená žiadne ďalšie rokovania vyspelých ekonomík," povedal nemecký minister.
Američania chcú dosiahnuť, aby sa zúčastnené krajiny zaviazali k znižovaniu emisií dobrovoľne, a nie na základe záväzných nariadení, ako to bolo v Kjótskom protokole.

Ukrajinskému parlamentu sa ani včera nepodarilo pohnúť z mŕtveho bodu po tom, ako prezident Juščenko už druhýkrát navrhol Juliu Tymošenkovú na post premiérky.
Po tom, ako ju prezident po septembrových voľbách po druhýkrát nominoval, o jej kandidatúre v utorok hlasoval parlament. Jej nominácia vo Verchovnej rade prekvapujúco neprešla - na schválenie chýbal jeden hlas.

Veľké množstvo ropy vytieklo do Severného mora pri nórskom pobreží. Ide o druhý najväčší únik ropy v histórii krajiny. Na mieste sú už záchranárske lietadlá a vrtuľníky. Ropa vytiekla počas prečerpávania z plošiny na tanker. Podľa predbežných odhadov vytieklo do mora okolo 25tisíc barelov. Najväčšie podobné nešťastie v histórii krajiny sa odohralo v roku 1977

Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexander Lukašenko budú dnes počas Putinovej návštevy v Minsku opäť rokovať o otázke prípadného vytvorenia spoločného štátu. Analytici v oboch krajinách varujú, že práve to je spôsob, ako sa Putin po odchode z kresla prezidenta Ruska chce udržať pri moci: Stať sa prezidentom celkom nového štátu zloženého z Ruska a Bieloruska. Putin aj Lukašenko to odmietajú.

Tropická búrka Olga, ktorá sa netradične vyskytla mimo hurikánovej sezóny, pripravila v Karibskej oblasti o život najmenej jedenásť ľudí. Podľa úradov zahynuli pri povodniach a zosuvoch pôdy po silných zrážkach. Koncom októbra Dominikánsku republiku postihla tropická búrka Noel, pri ktorej zahynulo najmenej 85 ľudí.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal dnes zákon o zavedení meny euro v SR. Zákon stanovuje okrem iného podmienky duálneho obehu, výmeny a používania bankoviek a mincí, bezhotovostných operácií či poštového platobného styku. Hovorí tiež o dohľade nad dodržiavaním pravidiel, pričom umožňuje za porušovanie zákona udeliť dohliadajúcim orgánom pokuty do 1 500 eur pre FO a 15 000 eur pre PO, a to aj opakovane.

Slovenský plavec Ľuboš Križko (28) bude jediným zástupcom Slovenska na ME v krátkom bazéne v Maďarsku. V Debrecíne chce zaútočiť na svoje osobné maximum v znaku na 50 a 100 m. Šampionát musí pre zdravotné problémy v príprave vynechať najúspešnejšia Slovenka Martina Moravcová. Pôjde však do Debrecína aspoň ako diváčka a podporí svojho kolegu potleskom z tribúny.


Vedeniu úradujúceho basketbalového majstra Slovenska KOSIT Košice sa včera podaril husársky kúsok, keď duel šiesteho kola Euroligy žien proti Spartaku Moskovská oblasť (62:84) takmer vypredal Steel Arénu a vďaka divákom, ktorých bolo 7120 dokonca vytvoril nový rekord súťaže.

Medzinárodný olympijský výbor včera definitívne potvrdil anulovanie výsledkov americkej atlétky Marion Jonesovej na OH 2000 v Sydney. Odobral jej všetkých päť medailí - zlaté na 100, 200 a 4 x 400 m, bronzové v skoku do diaľky a 4 x 100 m. Dôvodom je Jonesovej októbrové priznanie, že od septembra 2000 do júla 2001 užívala zakázaný anabolický steroid nazývaný "Clear".

************************************
Premenlivá, miestami zväčšená oblačnosť. Ojedinele, na severe miestami
slabé snehové zrážky. Vietor od severu do 8, v nárazoch do 17m/s.
Najvyššia denná teplota -1 až +3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.