Tuesday, December 18, 2007

Pripravil Michal Novák: Takmer 60 mŕtvych po vykoľajení vlaku

9:00 19.12.2007

Vykoľajenie expresného vlaku na juhu Pakistanu si dnes ráno vyžiadalo najmenej 50 mŕtvych a desiatky zranených. Trať pri meste Mehrábpúr - asi 400 kilometrov severne od Karáčí, podľa nich opustilo 12 zo 16 vozňov súpravy. Na miesto mieria vlaky s pomocou. Expres do Láhauru bol preplnený ľuďmi. Príčina vykoľajenia zatiaľ nie je známa.

Senát amerického Kongresu v noci schválil zákon, ktorý vyčlení 70 miliárd dolárov na operácie armády Spojených štátov v Iraku a Afganistane. Zaradenie prostriedkov na vojnu v Iraku a Afganistane bez obmedzení sa považuje za významný úspech prezidenta Georgea W. Busha a jeho republikánskych spojencov.

Bezpečnostná rada OSN jednomyseľne schválila predĺženie mandátu medzinárodných síl pod vedením USA v Iraku o jeden rok. Iracký premiér uviedol, že ide o "poslednú požiadavku" jeho krajiny o pomoc. Mandát pre 160 tisíc vojakov medzinárodných síl sa predlžuje do konca roka 2008, pretože "hrozby v Iraku stále predstavujú ohrozenie medzinárodného mieru a bezpečnosti", uvádza sa v rezolúcii.

Turecká armáda vyhlásila, že víkendovými leteckými útokmi v Iraku a včerajšou pozemnou inváziou spôsobila "ťažké straty" kurdským separatistom. Zároveň potvrdila, že turecké pozemné sily zasahovali "niekoľko kilometrov" za hranicou so severným Irakom, kde sa skupina povstalcov pripravovala na nočný prechod do Turecka.

Desiatky ciest a viacero horských priesmykov zablokoval včera vo východnej a strednej časti Španielska sneh. Pri Zaragoze museli uzavrieť diaľnicu medzi Madridom a Barcelonou. V horských oblastiach pri pobreží Stredozemného mora začalo snežiť už koncom minulého týždňa. Snežilo dokonca aj na dovolenkovom ostrove Malorka.

Zrušenie tzv. Mečiarových amnestií, ktoré oživil premiér Robert Fico v čase koaličnej krízy, nebude. Vladimír Mečiar po rokovaní koalície vyhlásil: "To je za nami." Fico sa usmial a zaželal šťastné Vianoce namiesto odpovede, či je táto iniciatíva mŕtva.

Až do konca roka čaká na obyvateľov a návštevníkov Popradu bohatý kultúrny program v rámci Popradských Vianoc. Každý deň, až do posledného dňa v roku, sa uskutoční minimálne jedno podujatie. Od dnes až do soboty sa dá na námestí kúpiť vianočný stromček, kapor, cukrovinky, pečivo a vianočné ozdoby. V nedeľu večer sa na veži kostola sv. Egídia rozsvieti posledné adventné svetlo a zaznie vežový koncert dychového kvinteta.

Kurzy NBS:
EUR1 33,56
USD1 23,29
GBP1 46,95

Sport

Hokejová extraliga:

Nitra - Poprad 4 : 3
Kežmarok - Trenčín 3 : 5
Žilina - Lipt. Mikuláš 4 : 2
Skalica - Zvolen 4 : 2
Slovan BA - Martin 5 : 2

NHL

Atlanta - Tampa Bay 6:2 - Marián Hossa (Atlanta) 0+1
Montreal - Florida 2:3 - Jozef Stümpel (Florida) 1+0
Minnesota - Nashville 3:2 - Marián Gáborík 1+0, Pavol Demitra (obaja Minnesota) 0+1

******************

Jasno až polooblačno, na severe a východe miestami oblačno.
Dopoludnia v nižších polohách miestami hmla alebo zamračené
nízkou oblačnosťou. Najvyššia denná teplota 0 až 4, pri dlhšietrvajúcej hmle okolo -2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +3 st. Severný až severovýchodný vietor do 15 km/h, na východe miestami okolo 20 km/h.