Thursday, December 13, 2007

Pripravil michal Novák: O zjednotení Ruska a Bieloruska sa hovoriť nebude

14:00 13.12.2007

O zjednotení Ruska a Bieloruska Vladimir Putin s bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom v Minsku nebudú hovoriť. Oznámil Kremeľ. Reagoval tak na informácie niektorých médií, podľa ktorých by sa Putin mohol stať prezidentom nového štátu a udržať sa tak pri moci bez obchádzania ústavy.

Rozhlasová stanica Echo Moskvy včera s odvolaním sa na nemenované vysokopostavené zdroje z Minska informovala, že Putin s Lukašenkom sa už na vytvorení spoločného štátu napevno dohodli. Podľa týchto informácií by sa Putin mal stať prezidentom novej krajiny a Lukašenko predsedom parlamentu. Obe krajiny naozaj o zjednotení už roky uvažujú, zatiaľ sa však nedopracovali ďalej ako k slovám.

Andrej Lugový, hlavný podozrivý v prípade vraždy Alexandra Litvinenka, ktorý žil v Londýne, dnes vyhlásil, že Britská rada - British Council je hniezdom špiónov. Regionálne organizácie Britskej rady budú v Rusku zavreté. "Nie je tajomstvom, že britská tajná služba v nich aktívne pracuje," povedal Lugový pre agentúru AP.

Iránske vedenie údajne zbavilo šéfa libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hassana Nasralláha kontroly nad ozbrojenými milíciami. Televízna stanica al-Arabíja uviedla, že vedenie milícií na želanie Iránu dočasne preberie Nasralláhov zástupca Šajch Naím Kássim. V Libanone už dávnejšie kolujú správy o mocenských bojoch vo vnútri Hizballáhu.

Ak Spojené štáty nezmenia svoj prístup k boju proti globálnemu otepľovaniu a neobmedzia vypúšťanie skleníkových plynov do ovzdušia, Nemecko a ďalšie európske krajiny budú bojkotovať ďalšie rozhovory o svetovej klíme. Na klimatickej konferencii na Bali pod patronátom OSN, to dnes vyhlásil nemecký minister životného prostredia. "Žiadny výsledok na Bali znamená žiadne ďalšie rokovania vyspelých ekonomík," povedal nemecký minister.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal dnes zákon o zavedení meny euro v SR. Zákon stanovuje okrem iného podmienky duálneho obehu, výmeny a používania bankoviek a mincí, bezhotovostných operácií či poštového platobného styku.

Slovensko patrí do skupiny 16 členských krajín, ktoré podpísali dodatok k novej európskej zmluve, v ktorom vyjadrujú pozitívny vzťah k symbolom európskej únie - vlajke, hymne, euru a k dátumu 9. máj, ktorý je Dňom Európy. Dokument je náhradou za to, že zmienka o symboloch únie vypadla z textu zmluvy EÚ, ktorý dnes podpíšu európski lídri v Lisabone.

Novú hasičskú plošinu s dosahom do výšky 30 metrov dnes odovzdal popradským hasičom minister vnútra Robert Kaliňák. Mesto Poprad sa podľa Kaliňáka mimoriadne rozvíja a hasiči musia ísť s dobou. Okrem hasičskej plošiny minister v Poprade odovzdal aj štyri nové policajné autá. Ide o terénne vozidlá, ktoré budú slúžiť na obvodných oddeleniach v Poprade, Vysokých Tatrách a vo Svite. Od začiatku roka dostali popradskí policajti 26 nových vozidiel.

Sport

Čas brankára Jaroslava Haláka v prvom tíme Montreal Canadiens sa pravdepodobne kráti a cez víkend už možno poputuje na farmu do Hamiltonu. Jednotka Canadiens Cristobal Huet sa už cíti lepšie a mal by byť pripravený na sobotňajší zápas s Torontom.

Po skončení skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov je na čele tabuľky kanonierov dvojica Zlatan Ibrahimovič (Inter Miláno) a Cristiano Ronaldo (Manchester United), obaja dali po päť gólov. Najlepšími gólovými asistentmi sú so štyrmi presnými prihrávkami Andrea Pirlo z AC Miláno a Predrag Djordjevič z Olympiakosu Pireus.

************************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno, ojedinele najmä na severe snehové prehánky.
Popoludňajšia teplota -3 až +2 st., na juhozápade a juhu stredného Slovenska miestami okolo 4 st.
Severozápadný až severný vietor 20 až 35 km/h, miestami v nárazoch 55 až 70 km/h, na hrebeňoch Tatier víchrica.