Wednesday, December 12, 2007

Pripravil Michal Novák: "Hrozba vojny existuje," tvrdí Sarkozy

16:00 13.12.2007

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa domnieva, že existuje reálna hrozba vojny s Iránom. Povedal to časopisu Le Nouvel Observateur. "Hrozba vojny existuje," tvrdí Sarkozy, dodáva však, že on sám "nikdy nebol zástancom vojny". Podľa francúzskeho prezidenta nehrozí ani tak útok Spojených štátov, ale skôr Izraela na Irán. Francúzsky prezident neverí slovám iránskeho prezidenta Mahmúda Ahmadínedžáda, že iránsky jadrový program nie je vojenský: "Každý vidí, že to, čo Iránčania robia, sa nedá vysvetliť sledovaním civilných cieľov." povedal Sarkozy.

Obete obkľúčenia Sarajeva sú spokojné s odsúdením bývalého bosniansko-srbského generála na 33 rokov väzenia. Dragomira Miloševiča, ktorý nie je príbuzným s prezidentom Slobodanom Miloševičom, uznal Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu vinným. "Spravodlivosť zvíťazila a obete dostali satisfakciu," povedala šéfka asociácie civilných obetí obkľúčenia mesta. Súd rozhodol, že jednotky bosnianskych Srbov útočili na Sarajevo a sám Miloševič nariadil ostreľovanie civilistov. Počas 44-mesačného obkľúčenia Sarajeva zomrelo 12 000 civilistov z toho 1500 detí.

Novú zmluvu o Európskej únii podpíšu hlavy štátov a vlád spolu s ministrami zahraničných vecí zajtra v Lisabone. Lisabonská zmluva má umožniť efektívne fungovanie únie potom, ako sa počet jej členov zvýšil z 15 na terajších 27. Na základe Lisabonskej zmluvy bude pre členské krajiny právne záväzná Charta základných práv. Písomné garancie, že sa ich to netýka, si vyjednali Veľká Británia a Poľsko, ktoré si chcú zachovať nezávislosť súdnictva v oblasti pracovných a sociálnych práv.

Britský premiér Gordon Brown čelil dnes obvineniam, že sa chce vyhnúť oficiálnemu podpísaniu novej zmluvy Európskej únie. Brown má naplánované vystúpenie v parlamentnom výbore práve v čase podpísania zmluvy. Jeho hovorca povedal, že premiér odcestuje do Portugalska hneď po vystúpení v parlamente a zmluvu podpíše v neskorších hodinách.

Tropická búrka Olga ohrozuje Dominikánsku republiku a Haiti. Olga zasiahla oblasť takmer dva týždne po oficiálnom skončení hurikánovej sezóny v Atlantiku. Je to iba desiata pomenovaná búrka, ktorá sa objavuje v decembri od začiatku vedenia záznamov v roku 1851

Košickí policajti s Colným kriminálnym úradom rozložili skupinu pašerákov ukrajinských cigariet. Kukláči dnes urobili štyri domové prehliadky v obciach Fekišovce a Baškovce v okrese Sobrance. Polícia a colníci skupinu monitorovali takmer dva mesiace. Obvinení prepašovali asi vyše milióna cigariet mesačne, čím spôsobili štátu škodu zhruba štyri milióny korún.

Počas vianočných sviatkov posilní železnice osobnú dopravu. Spolu pôjde o 39 rýchlikov. Posilové vlaky začnú jazdiť vo štvrtok 20. decembra a posledný pôjde v pondelok 7. januára 2008. Všetky posilové vlaky sú uvedené v platnom cestovnom poriadku.

Kurzy NBS platné od zajtra:
EUR1 33,18
USD1 22,61
GBP1 46,11

Sport

Stredopoliar FC Chelsea Frank Lampard sa pridal k tým, ktorí preferujú talianskeho kouča Fabia Capella na post trénera anglickej futbalovej reprezentácie. "Je to presne taká osobnosť a profesionál, akú náš tím momentálne potrebuje," vyhlásil Lampard.

Prvým finalistom majstrovstiev sveta klubov sa stal argentínsky klub Boca Juniors. V dnešnom semifinále zdolali afrického zástupcu Sportive du Sahel z Tuniska 1:0. Juhoamerický šampión sa vo finále stretne s úspešnejším z druhého semifinále, v ktorom si vo zajtra zmerajú sily taliansky veľkoklub AC Miláno a japonský tím Urawa.

*******************************

V noci bude polooblačno až oblačno, ojedinele slabé zrážky, prevažne snehové.
Najnižšia nočná teplota 0 až -4 st. a pomerne silný vietor.

Zajtra cez deň malá, na severe a východe časom zväčšená oblačnosť. Ojedinele snehové prehánky alebo sneženie najmä na severe a východe.
Najvyššia denná teplota -2 až +2 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -10 st.
Severný vietor 15 až 30 km/h, v nárazoch miestami 45 až 70 km/h, na hrebeňoch hôr víchrica.