Thursday, December 20, 2007

Pripravil Michal Novák: Iránska Jadrová elektráreň bude hotová na budúci rok

11:00 20.12.2007

Jadrová elektráreň v iránskom Búšehri bude podľa ruského dodávateľa hotová najskôr koncom roka 2008. Iránu a Rusku sa podarilo minulý týždeň prekonať posledné nezhody. Prvá časť jadrového paliva pre elektráreň dorazila z Ruska do Iránu v pondelok.

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner začal dvojdňovú návštevu Indie. Rokovaťbude o spolupráci v oblasti civilnej jadrovej energie. Francúzsko dúfa, že sa v budúcnosti stane hlavným dodávateľom technológie na výrobu jadrovej energie. Rokovať budú aj o spolupráci v oblasti obrany po tom, čo India zrušila objednávku na nákup takmer 200 helikoptér za 600 miliónov amerických dolárov.

Päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN a Nemecko majú dnes rokovať o nových sankciách pre Irán. Podľa údajov USA plánujú krajiny s právom veta v BR diskutovať prostredníctvom telefonickej konferencie. Počas týždňa sa šestica krajín nedokázala dohodnúť na zásadných bodoch rezolúcie. Voči novým sankciám sa stavajú skepticky najmä Rusko a Čína.

Pri výbuchu v chemickej továrni v najväčšom floridskom meste Jacksonvill zomreli 4 ľudia a minimálne 14 bolo zranených. Informovala o tom miestna televízna stanica. Na mieste výbuchu zápasia a ohňom desiatky požiarnikov, záchranári a špecialisti na prácu s nebezpečným materiálom. Továreň vyrába chemické rozpúšťadlá a prísady do palív. Príčiny výbuchu zatiaľ nie sú známe.

Česká vláda schválila nový trestný zákon, ktorý sprísňuje tresty za najťažšie zločiny a zavádza novú klasifikáciu trestných činov. Najprísnejšie tresty by po novom mali dostávať páchatelia trestných činov proti životu a zdraviu, zatiaľ čo doteraz za ne boli porovnateľné sadzby ako za ekonomickú kriminalitu.

Otvorenie hraníc v plnej miere a bez pasových kontrol dostáva podľa europoslanca Miroslava Mikolášika občanov Slovenska do prvej kategórie európskych občanov. " Po polnoci sa Slovensko s ďalšími ôsmimi novými členskými krajinami EÚ pripojí k schengenskému priestoru, v ktorom nebudú vnútorné hranice. Na hraničných priechodoch budú politici symbolicky píliť závory.

Sport

Svetové jednotky Roger Federer a Justine Heninová pokračujú v žatve ocenení za svoje výkony v sezóne 2007. Švajčiar a Belgičanka sa tento týždeň stali majstrami sveta podľa Medzinárodnej tenisovej asociácie a spoločné víťazstvo si zopakovali aj v ankete amerického týždenníka Tennis. Federer si predĺžil vládu v Tennise na päť rokov.

*********************

Zamračené a hmlisto. Ojedinele slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie.
Na horách a ojedinele aj v nižších polohách jasno až polojasno.
Najvyššia denná teplota -3 až 2, v stredných polohách okolo +6 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +6 st.
Slabý premenlivý vietor alebo bezvetrie.