Thursday, December 13, 2007

pripravila katarína plavčanová Bolívia včera uviedla do pohotovosti svoje ozbrojené sily potom, ako polovica provinciípohrozila vyhlásením autonómie

14.12. 7.00
Bolívia včera uviedla do pohotovosti svoje ozbrojené sily potom, ako polovica provincií pohrozila vyhlásením autonómie. Informoval o tom minister obrany. Socialistická vláda prezidenta Eva Moralesa sa obáva, že demonštranti by mohli ovládnuť štátne úrady v hospodárskej metropole Santa Cruz. Obyvatelia tak vyjadrujú odpor voči Moralesovej reforme ústavy, ktorá má posilniť jeho právomoci, podporiť práva domorodej väčšiny a vyrovnať rozdiely medzi bohatšími nížinami a chudobnejšími horskými oblasťami.

Za prítomnosti najvyšších politických predstaviteľov EÚ včera v Lisabone podpísali reformnú zmluvu Európskej únie. Za Slovensko dokument podpísal premiér Robert Fico, ktorého v hlavnom meste Portugalska sprevádza minister zahraničných vecí Ján Kubiš. Ak zmluvu ratifikuje všetkých 27 štátov, vstúpi do platnosti v roku 2009.

Snehová búrka si v USA vyžiadali už 35 obetí. Niektoré časti severovýchodu USA pokryla snehová pokrývka o hrúbke jjkkkjsdkjksdfjkjiidesiatok centimetrov. Školy v Massachusetts, Pennsylvánii, New Yorku, New Jersey a Connecticute dočasne uzavreli. Na cestách štátu Connecticut boli hlásené desiatky dopravných nehôd. Väčšina doterajších obetí zahynula pri dopravných nehodách, spôsobených zlým počasím.

Obeťami záplav spôsobených tropickou búrkou Olga v Dominikánskej republike sa stalo už 25 ľudí. Väčšina obetí sa utopila v centrálnej provincii Santiago po tom, čo úrady z obáv pred zrútením priehrady nariadili vypustiť miliardy litrov vody do rieky Yaque. Tá potom zaplavila sedem miest. Búrka prišla desať dní po oficiálnom skončení 6-mesačnej hurikánovej sezóny v oblasti Karibiku v Atlantickom oceáne.

Silný nárazový vietor včera v podvečer vyvrátil na tatranské cesty niekoľko stromov, ktoré postupne odstránili popradskí hasiči a cestári. Popadané stromy skomplikovali dopravu na ceste medzi Tatranskou Štrbou, Štrbským Plesom a Podbanským. Medzi Liptovskou Tepličkou a Šuňavou. Momentálne sú už cesty prejazdné.
Podľa hovorcu Železníc doprava v úseku Vyšné Hágy - Štrbské Pleso je prerušená a cestujúci môžu využiť náhradnú autobusovú dopravu. Popadané stromy budú odstraňovať z trate až po utíšení silného vetra.

Ústav pamäti národa po prvý raz navrhol stíhanie za komunistické zločiny, ktoré napáchali prisluhovači minulého režimu. Na Generálnej prokuratúre je už podnet, aby prešetrila 4 trestné činy, z ktorých sú podľa šéfa ÚPN Ivana Petranského podozriví bývalí príslušníci komunistickej ŠtB.

Aj vo štvrtých pretekoch Svetového pohára v skokoch na lyžiach v rakúskom Villachu zvíťazil Thomas Morgenstern. SP tak v aktuálnej sezóne nemá iného víťaza ako tohto 21-ročného Rakúšana. V oboch kolách dosiahol najdlhšie skoky. Druhý vo Villachu skončil Fín Janne Ahonen, tretie miesto obsadil ďalší domáci skokan Gregor Schlierenzauer. Jediný slovenský reprezentant Martin Mesík obsadil pri svojej premiére v aktuálnej sezóne Svetového pohára v poludňajšej kvalifikácii 45. miesto a do 1. kola hlavnej súťaže nepostúpil.

***********************************
Premenlivá oblačno a miestami snehové prehánky, na krajnom
severe aj trvalejšie sneženie. Vietor od severu v nárazoch do 13m/s. Najvyššia denná teplota -2 až +2 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -12 st.