Thursday, December 13, 2007

Pripravil Michal Novák: USA musia zmeníť prístup k životnému prostrediu

13:00 13.12.2007

Ak Spojené štáty nezmenia svoj prístup k boju proti globálnemu otepľovaniu a neobmedzia vypúšťanie skleníkových plynov do ovzdušia, Nemecko a ďalšie európske krajiny budú bojkotovať ďalšie rozhovory o svetovej klíme. Na klimatickej konferencii na Bali pod patronátom OSN, to dnes vyhlásil nemecký minister životného prostredia. "Žiadny výsledok na Bali znamená žiadne ďalšie rokovania vyspelých ekonomík," povedal nemecký minister.

Polícia zatkla mladíka, ktorý v Las Vegas strieľal na zastávke školského autobusu. Osemnásťročného mladíka zatkli včera. V utorok pri streľbe zranil šesť ľudí. Muža čakajú obvinenia z pokusu o šesťnásobnú vraždu.

Prezidenti Ruska a Bieloruska Vladimir Putin a Alexander Lukašenko budú dnes v Minsku opäť rokovať aj o vytvorení spoločného štátu. Analytici varujú, že práve to je spôsob, ako sa Putin po odchode z kresla prezidenta Ruska chce udržať pri moci: Stať sa prezidentom celkom nového štátu zloženého z Ruska a Bieloruska. Putin aj Lukašenko to odmietajú.

Prezident Ivan Gašparovič podpísal dnes zákon o zavedení meny euro v SR. Zákon stanovuje okrem iného podmienky duálneho obehu, výmeny a používania bankoviek a mincí.

Slovensko patrí do skupiny 16 členských krajín, ktoré podpísali dodatok k novej európskej zmluve, v ktorom vyjadrujú pozitívny vzťah k symbolom európskej únie - vlajke, hymne, euru a k dátumu 9. máj, ktorý je Dňom Európy. Dokument je náhradou za to, že zmienka o symboloch únie vypadla z textu zmluvy EÚ, ktorý dnes podpíšu európski lídri v Lisabone.

Obyvateľov Slovenskej republiky bude v najbližších desaťročiach menej, budú starší a etnicky pestrejší. Vyplýva to z prognózy vývoja obyvateľstva SR, ktorú dnes prezentoval Štatistický úrad. Do roku 2025 sa počet obyvateľov Slovenska zásadne nezmení. Zvýšiť by sa mal približne o 120 000 osôb. Zhruba od roku 2025 by sa však počet obyvateľov mal začať znižovať, pričom tento jav bude dlhodobý a bude sa zrýchľovať. Populačné starnutie na Slovensku bude jedno z najintenzívnejších v celej Európskej únii.

Novú hasičskú plošinu s dosahom do výšky 30 metrov dnes odovzdal popradským hasičom minister vnútra Robert Kaliňák. Mesto Poprad sa podľa Kaliňáka mimoriadne rozvíja a hasiči musia ísť s dobou. Okrem hasičskej plošiny minister v Poprade odovzdal aj štyri nové policajné autá. Ide o terénne vozidlá, ktoré budú slúžiť na obvodných oddeleniach v Poprade, Vysokých Tatrách a vo Svite.

Sport

Čas brankára Jaroslava Haláka v prvom tíme Montreal Canadiens sa pravdepodobne kráti a cez víkend už možno poputuje na farmu do Hamiltonu. Jednotka Canadiens Cristobal Huet sa už cíti lepšie a mal by byť pripravený na sobotňajší zápas s Torontom.

Po skončení skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov je na čele tabuľky kanonierov dvojica Zlatan Ibrahimovič (Inter Miláno) a Cristiano Ronaldo (Manchester United), obaja dali po päť gólov. Najlepšími gólovými asistentmi sú so štyrmi presnými prihrávkami Andrea Pirlo z AC Miláno a Predrag Djordjevič z Olympiakosu Pireus.

************************************

Popoludní má byť polooblačno až oblačno, ojedinele najmä na severe snehové prehánky.
Popoludňajšia teplota -3 až +2 st., na juhozápade a juhu stredného Slovenska miestami okolo 4 st.
Severozápadný až severný vietor 20 až 35 km/h, miestami v nárazoch 55 až 70 km/h, na hrebeňoch Tatier víchrica.