Thursday, December 20, 2007

Pripravil Michal Novák: Human Rights Watch obvinila gruzínsku vládu

12:00 20.12.2007

Organizácia Human Rights Watch obvinila gruzínsku vládu z použitia neprimeranej sily počas minulomesačného násilného zásahu policajných zložiek proti demonštrantom a kritizovala prerušenie vysielania nezávislej televízie. "Gruzínska vláda prekročila hranicu, keď polícia stíhala a zbila pokojne protestujúcich demonštrantov a vyhrážala sa a zastrašovala novinárov," povedala riaditeľka spoločnosti

Americká armáda pri príležitosti moslimského sviatku Íd al-Adhá včera prepustila sto väzňov. Okolo 4 tisíc väzňov sa nachádza v tábore Cropper a ďalších 21 tisíc v tábore Bucca pri juhoirackom prístavnom meste Basra. Armáda uviedla, že počas výročnej púte moslimov do Mekky a sviatku Íd al-Adhá prepustili okolo 850 väzňov.

Jadrová elektráreň v iránskom Búšehri bude podľa ruského dodávateľa hotová najskôr koncom roka 2008. Iránu a Rusku sa podarilo minulý týždeň prekonať posledné nezhody. Prvá časť jadrového paliva pre elektráreň dorazila z Ruska do Iránu v pondelok.

Francúzsky minister zahraničných vecí Bernard Kouchner začal dvojdňovú návštevu Indie. Rokovaťbude o spolupráci v oblasti civilnej jadrovej energie. Francúzsko dúfa, že sa v budúcnosti stane hlavným dodávateľom technológie na výrobu jadrovej energie. Rokovať budú aj o spolupráci v oblasti obrany po tom, čo India zrušila objednávku na nákup takmer 200 helikoptér za 600 miliónov amerických dolárov.

Verejnosť má k dispozícii novú oficiálnu infostránku o eure www.euromena.sk Stránka má informačný a vzdelávací charakter, pričom neobsahuje žiadne komerčné prvky. Stránka obsahuje jednotlivé sekcie pre občanov, média, podniky a samosprávy.

Otvorenie hraníc v plnej miere a bez pasových kontrol dostáva podľa europoslanca Miroslava Mikolášika občanov Slovenska do prvej kategórie európskych občanov. " Po polnoci sa Slovensko s ďalšími ôsmimi novými členskými krajinami EÚ pripojí k schengenskému priestoru, v ktorom nebudú vnútorné hranice. Na hraničných priechodoch budú politici symbolicky píliť závory.

Sport

Rozhodcovská komisia Európskej futbalovej únie zverejnila12 trojíc arbitrov, ako aj osem štvrtých rozhodcov, ktorí budú "pískať" na budúcoročných majstrovstvách Európy v Rakúsku a Švajčiarsku (7. - 29. júna 2008). Medzi dvanástimi hlavnými arbitrami je aj 39-ročný Slovák Ľuboš Micheľ, ktorému robia spoločnosť Roman Slyško a Martin Balko.

*********************

Popoludní má byť prevažne zamračené a hmlisto. Na horách a miestami aj v nižších polohách polojasno.
Najvyššia teplota -4 až +1, pri slnečnom počasí okolo +3 st.
Slabý vietor.