Tuesday, December 18, 2007

Pripravil Michal Novák: Turecké jednotky prekročili Iracké Hranice

11:00 18.12.2007

Turecké jednotky dnes ráno vstúpili do severného Iraku, aby odtiaľ vytlačili kurdských separatistov, uviedol hovorca kurdských milícií. "Oblasť, do ktorej vstúpilo asi 300 vojakov je pustá a nie sú tam rozmiestnené žiadne milície. Separatistická Strana kurdských pracujúcich pohrozila odvetou za víkendové útoky tureckého letectva, počas ktorých zahynuli piati jej príslušníci a dvaja civilisti. Turecko útoky na civilistov poprelo.

V správe, ktorú v USA zverejnia, Pentagon obviní Irán z dodávania zbraní a technológií militantom v susednom Iraku, hoci úroveň násilia v krajine sa podľa neho znížila. Informovali americké médiá. Americkí velitelia obviňovali Irán z podpory extrémistov v Iraku už v minulosti, no keďže úroveň násilia v uplynulých týždňoch poklesla, povedali, že sa zdá, že údajná podpora sa skončila. Irán všetky podozrenia v súvislosti s podporovaním irackých militantov popiera.

Pätnásť afganských bezpečnostných pracovníkov americkej súkromnej firmy zahynulo dnes na západe Afganistanu po tom, čo ich prepadol Taliban. Deväť ďalších bolo zranených. Strážnici sprevádzali konvoj so zásobami per vojenskú základňu.

Štyri bolívijské provincie, ktoré patria v krajine medzi tie najbohatšie usporiadajú referendum o autonómii. Evo Morales - prvý prezident z radov pôvodného obyvateľstva, stratil sympatie najbohatších regiónov svojimi plánmi na prerozdeľovanie bohatstva v krajine. Napätie sa vystupňovalo sa schválil návrh ústavy, na základe ktorej by prezident získal širšie právomoci.

Rušňovodič osobného vlaku dnes ráno našiel pri trati vo Veľkej Lomnici v okrese Kežmarok mŕtveho muža. Ide o 90-ročného obyvateľa Veľkej Lomnice. "Nie je vylúčené, že ho usmrtil iný prechádzajúci vlak," prípad preverujú príslušníci Železničnej polície z Popradu.

Jeden ľudský život a dve ťažké zranenia si vyžiadala dopravná nehoda, ku ktorej došlo dnes včera večer pri obci Švábovce v Popradskom okrese. Osobné motorové vozidlo Škoda 120 sa zrazilo s nákladným autom.

Sport

Hráčom roka 2007 sa podľa FIFA stal brazílsky ofenzívny stredopoliar Kaká (AC Miláno). Druhú priečku obsadil 20-ročný útočník FC Barcelona Lionel Messi. Trtí skončil záložník anglického Manchestru United Portugalčan Cristiano Ronaldo.

Kapitán FC Chelsea a anglickej futbalovej reprezentácie John Terry si pre zlomeninu kostičiek na pravom chodidle nezahrá minimálne šesť týždňov. Terry nebude zrejme hrať 6. februára 2008 v prípravnom zápase vo Wembley so Švajčiarskom, ktorý bude premiérovým pre Fabia Capella na lavičke Anglickej reprezentácie

Výsledky pondelkových zápasov zámorskej hokejovej NHL:

Detroit - Washington 4:3 po samostatných nájazdoch
Los Angeles - Colorado 2:4 - Michal Handzuš (LA) 1+0

********************

Polojasno až oblačno. V nižších polohách zrána a dopoludnia
miestami zamračené nízkou oblačnosťou a hmlisto.
Najvyššia denná teplota -1 až +3, na severe miestami okolo -3 st.
Teplota na horách vo výške 1500 m okolo +1 st.
Prevažne severný vietor do 15 km/h.